Drogi Czytelniku, witamy Cię w dziale, w którym recenzujemy wszystkie kawy, które wpadają nam w ręce (czyli do filiżanki!)

Z teorii wiemy, że najlepsza kawa to ta uprawiana na małych plantacjach, położonych wysoko nad poziomem morza; to ziarna ręcznie zbierane, obrabiane metodą na mokro, skrupulatnie selekcjonowane, odpowiednio przechowywane a następnie wypalane metodą "mistrzowską". Takie "idealne" kawy znajdziemy w wielu sklepach, palarniach i kawiarniach, choć droga do nich nie zawsze jest prosta. Natomiast supermarkety zalewają nas kawami, których historia nie do końca jest znana, to kawy z dużym znakiem zapytania, istniejące na rynku od wielu lat, czasem zupełnie nowe, pite masowo przez nas wszystkich. 

Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy dział "Recenzje kaw", aby za pomocą zdobytej wiedzy (i oczywiście naszych kubków smakowych) przybliżyć Ci kawy dostępne na polskim rynku. Czasem trafią tu ziarna prosto z palarni (najczęściej single, organiczne czy też speciality z konkretnego kraju), które również zrecenzujemy.

Recenzujemy kawy na podstawie opakowania, sprawdzamy smak i aromat, porównujemy cenę do jakości. Na końcu przyznajemy punkty, na które według nas zasługuje dana kawa. Pamiętaj, że odczucia smakowe i zapachowe to kwestia indywidualna, nasze oceny kaw są czysto subiektywne. Niemniej jednak, będziemy się starali jak najbardziej obiektywnie określić ich jakość a następnie polecić lub delikatnie zasugerować zakup innej.

Życzymy przyjemnej lektury!

Najnowsze recenzje kawy

Indonesia Blue Bianca – recenzja ziaren od MK Cafe FreshPierwszą indonezyjską kawą, jaką piłam i jedną z pierwszych „dobrych” w ogóle była Indonesia Mandheling. Intensywna ale jednocześnie słodka i o niewielkiej kwasowości. Czekoladowo-winny bukiet niejednokrotnie „upiększał” mi ciężkie poranki. Kiedy zobaczyłam więc kolejną propozycję MK Cafe Fresh pochodzącą z indonezyjskiej Sumatry nie zastanawiałam się długo i wkrótce potem Indonesia Blue Bianca stanęła u mych drzwi. Jakie wrażenia? Zachęcam do przeczytania.

Recenzja kawy Etiopia Yirgacheffe firmy Astra (100% Arabica, ziarnista)Firma astra może się pochwalić szeroką gamą kaw sprowadzanych z rożnych zakątków świata, o czym pisałam w artykule „Kawy świata z palarni Astra”. Pierwszą z serii, którą zrecenzuję jest etiopska Yirgacheffe, stu-procentowa Arabica w ziarnach.

Recenzja kawy ziarnistej Astra Meksyk Finca Monte Grande 100% ArabicaMamy już zrecenzowaną Etiopię, teraz przyszedł czas na kolejną kawę z poznańskiej palarni – Meksyk Finca Monte Grande. Przeczytajcie czy warto ją zakupić.

Ethiopia Heirloom z MK Cafe Fresh – wyjątkowe ziarna z mikrolotuEthiopia Heirloom to wyjątkowe ziarna z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze: pochodzą z plantacji należącej do dwukrotnego złotego medalisty olimpijskiego i wielokrotnego mistrza świata w biegach długodystansowych, czasowego rekordzisty w biegu na 5 i 10 kilometrów - Hailego Gebrseelassie. Po drugie zaś ze względu na swą unikatowość zakwalifikowane zostały do tzw. mikrolotu czyli ziaren o niezwykłej jakości. Biegacz kwestię uprawy kawowca potraktował z powagą godną przygotowań do olimpiady – chciał, aby była najlepsza.

Recenzja kawy Yemen Mocha Haimi z MK Cafe FreshDawno, dawno temu, bo w XVII wieku pewien Portugalczyk, z zamiłowania i zawodu żeglarz, dotarł do wybrzeży Jemenu i portu Al-Makha (dzisiejsza Mocha). Strudzony podróżą został poczęstowany ciemnym, bardzo ożywczym naparem. Zaskoczony działaniem napoju poprosił miejscowego szejka o kilka worków ziaren. I tak podobno jemeńskie ziarna trafiły do Europy a senne miasteczko Mocha zmieniło się w duże portowe miasto o istotnym znaczeniu handlowym.

Guatemala MK CAFE 100% Arabica (250 g, ziarnista)Intensywna, kwaskowata, SHB - dowiedz się więcej na temat kolejnej kawy firmy MK Cafe z cyklu "Kawy Świata" i zobacz jaką wystawiliśmy jej ocenę punktową.

Master Blend z MKCafe Fresh - klasyczna mieszanka ArabikOto kawa wzorcowa według MKCafe Fresh. Ta mieszanka południowoamerykańskich Arabik odzwierciedla to, co według prażalników tej manufaktury powinno cechować klasyczną kawę. W założeniu palarni, kawa miała wyróżniać się bogactwem aromatów z czekoladą, karmelem i cytrusami na czele. Twórcom zależało również na tym, aby była uniwersalna zarówno jeśli chodzi o metodę parzenia jak i sposób podania. Czy zamierzenia zostały osiągnięte? Przeczytajcie…

Brazil Diamantina – recenzja kawy z MK Cafe FreshGdy wybieram kawę lubię najpierw o niej poczytać. Nie tylko suche dane ale i historię regionu z którego pochodzi, zagłębić się w informacje o typowej dla niego florze i faunie i ogólnie łyknąć kilka interesujących smaczków. Sprawia to, że przychodzi do mnie nie samo suche, bezosobowe ziarno ale coś z ciekawym zapleczem, coś, czego faktycznie chcę zasmakować. Na Diamantinę czekałam z niecierpliwością, nawet nie ze względu na cechy ziarna ale na ich atrakcyjną osnowę, której zwyczajnie dałam się porwać.

Recenzja kawy Cosmai Il Puro 100% Arabica (kawa ziarnista)Odwiedzając ostatnio supermarket postanowiłam skusić się na coś zupełnie innego, markę mało mi znaną - czasem, tym sposobem, można odkryć nie lada perełki. Czy tym razem mój wybór padł na dobrą kawę? Przeczytaj moją opinię na temat Il Puro włoskiej firmy COSMAI Caffe.

Recenzja kawy Gishubi Burundi z palarni Java Coffee (ziarnista, 250 g)Burundi to maleńki afrykański kraj, w którym 75% ludności zajmuje się uprawą kawowca poddawanego tzw. podwójnej fermentacji. Przeczytaj więcej o kawie uprawianej w Burundi w naszych "podróżach po kawowym świecie" a ja przedstawiam burgundzką kawę zakupioną na jednym z kawowych festiwali.

W niniejszej recenzji przedstawiam walory kawy Brasil, stu-procentowej arabiki firmy MK CAFE z serii "Kawy świata". Czy warto ją kupić? Przeczytaj i dowiedz się tego.

Mexico Maragogype – recenzja kawy z MK Cafe FreshZ wielką przyjemnością sięgam po kawy, które cechują się jakąś nietypowością. Nie tak dawno opisywałam brazylijską Minimę, teraz przyszła kolej na Mexico Maragogype – czyli wielkie ziarna z Ameryki Środkowej. Słoniowe ziarna (Elephant Coffee Beans) to mało poetyckie określenie ale faktycznie mają w sobie coś z tych zwierząt, są wielkie i łagodne. Zabawnie jest porównywać wielkość ziaren Magarogype i tych zwykłych a już zupełnie gigantycznie wyglądają przy kawie Minima.

Bardzo chciałam spróbować tej kawy. Podobno przez ekspertów uznawana jest za jedną z najlepszych brazylijskich kaw a przez smakoszy poszukiwana i doceniana. Wg mnie tak właśnie powinna smakować kawa - szlachetnie, łagodnie i z klasą.

Subtle harmony otrzymałam przypadkowo jako kawę dołączoną promocyjnie do pozostałych zamówionych. Jest to też pierwszy blend jaki piłam (tzn. z takich „prawdziwych” kaw z palarni;)), do tej pory testowałam ziarna jednorodne. Mogę więc powiedzieć, że teraz uczę się na blendach :)

Kawa pochodząca z Sumatry - miejsca idealnego do uprawy drzewek kawowca, gdzie krzyżują się czynniki takie jak wulkaniczne gleby oraz wilgotny klimat równikowy. Pozyskiwana jest metodą Giling Basah, która z jednej strony skraca okres suszenia ziaren, z drugiej zaś przyczynia się do nadania kawie głębokiego, intensywnego i czystego smaku.

Brazil Minima – maleńkie ziarna o dużej słodyczyLubię kawy z Brazylii, są klasyczne, świetnie komponują się z mlekiem, przy tym określić je można jako: delikatne, słodkie, o niskiej kwasowości, nie pozostawiające posmaku nieprzyjemnej goryczki… plus nuty czekoladowo-karmelowo-orzechowe i mamy kawę idealną. Można powiedzieć - kawy Brazylijskie nie zaskakują – i dobrze. Kupując Brazil Minima wiedziałam, że nie napotkam na przykrą niespodziankę - wprost przeciwnie. I nie zawiodłam się.

Wyrazista, o korzenno-pikantnym posmaku i czekoladowej nucie - nie ukrywam, że ta kawa bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Przeczytaj naszą recenzję.

O Gwatemali – producencie kawy z pierwszej światowej dziesiątki – znajdziesz szerszy artykuł na naszym blogu. Warto przeczytać i przekonać się dlaczego jest ona tak popularna, że podaje się ją również dzieciom. Tymczasem, zapoznaj się z tym co oferują nam ziarna SHB Isabel z tego egzotycznego kraju.

Kawa El Salvador Red Bourbon z Manufaktury MK Cafe Fresh (ziarnista)Chwilowo mam lekki kawowy odwyk. Czasami skuszę się na coś ale w niewielkich ilościach. Ostatnio miałam okazję spróbować dwóch nowych kaw (dzięki Aga!). Jedną właśnie recenzuję. Uwagami na temat drugiej podzielę się w kolejnym artykule.

Kawa Supremo d' Arabica firmy Malongo (mielona)Z dzisiejszej recenzji dowiecie się czy warto spróbować kawy Supremo d'Arabica sprowadzonej z Francji, dostępnej na naszym rynku.

Kawa Pellini Biologica (mielona)Pellini BIO to kawa z małą zawartością kofeiny o bardzo specyficznym smaku. Czego dowiedziałam się na temat tej kawy i jak smakuje - tego dowiecie się z niniejszej recenzji.

Costa Rica SHB to trzecia z degustowanych przeze mnie kaw z kwartetu prezentowego pudełeczka manufaktury MK Cafe fresh. Kostarykańskie kawowce dojrzewają na dużych wysokościach, chłodne powietrze spowalnia proces dojrzewania ziaren przez co mają one więcej czasu na chłonięcie z gleby cennych składników, ponadto bogactwo tamtejszej ziemi sprawia, że mogą się one rozwijać bez użycia nawozów.

Kawa India Plantation z MK Cafe Fresh (ziarnista)Oto druga kawa z jednego z zestawów MK Cafe Fresh Origins. Podobno jest to jedna z najlepszych kaw, pochodzących z Indii. Kawowce uprawia się tam w cieniu innych drzew, dzięki czemu ziarna dojrzewają wolniej i nabierają charakteru innych roślin i ziół z którymi tworzą wspólny ekosystem.

O kawie tej wspominałam krótko w artykule o zestawie kaw z MK Cafe Fresh. Do tej pory miałam okazję zetknąć się z czterema kawami z tej palarni. Brazil Mogiana pochodzi z jednego z trzech głównych obszarów uprawy kaw w Brazylii – światowego giganta w produkcji kawy. Ziarna tej kawy wydobywane są z pomocą tak zwanej metody suchej, której Mogiana zawdzięcza swój smak.

Kawa Doge Rosso (mielona)

Recenzja kawy Doge Rosso mielonaTym razem prosto z Wenecji do mojej filiżanki trafiła kawa Doge Rosso, Venetian Espresso Coffee 100% Arabica. Czy zaskoczy mnie czymś miłym?

Recenzja kawy MK Cafe Espresso Professional Expert ziarnistaPrzyznam szczerze, że nie lubię nazw w stylu professional, a do tego jeszcze expert?.. Wydźwięk jest naprawdę snobistyczny i włącza w głowie kontrolkę: uwaga na gołosłowie! Ale czy dotyczy to kawy marki MK Cafe, która ma zaszyte w swojej nazwie właśnie te dwa słowa?

Recenzja kawy New York Extra (100% ziaren arabiki) ziarnistaTo jedna z ciekawszych kaw, jakie miałem ostatnio okazję próbować. Nie jest to produkt tani, lecz zdecydowanie warty swojej ceny. Może zbyt wiele powiedziałem już na samym początku, ale nadal zachęcam do lektury mojej recenzji.

Recenzja kawy Lavazza Qualita Rossa ziarnistaTo druga kawa, obok Lavazzy Crema e Aroma, która cieszy się dużym zainteresowaniem na polskim rynku. Dlaczego? Sprawdźmy to.

Recenzja kawy Lavazza crema e aroma ziarnistaTo jedna z najchętniej kupowanych kaw w Polsce. Nie dziwi więc ilość opinii na jej temat, publikowanych w Internecie. Chętnie się do nich przyłączymy.

Recenzja kawy Espresso Extra Dark Roast - Bellarom ziarnistaJest to kawa z popularnej sieci marketów. Postanowiłem przyjrzeć się jej bliżej, ponieważ sprzedawca reklamuje jej „niezwykły smak”, posiłkując się przy tym ankietą konsumencką, w której porównano ten produkt z popularną na polskim rynku kawą Lavazza Qualita Oro. Chciałem więc sprawdzić, czy bym się podpisał pod jej wynikiem...

Recenzja kawy Lavazza Caffe Espresso (mielona)Lavazza Caffe Espresso to siostra kawy Lavazza Qualita Oro, której walory już zrecenzowaliśmy. Teraz przyszła kolej na nią.

Recenzja kawy Astra łagodna - Delikatny smakKolejna kawa, którą dla Was zrecenzujemy to Astra łagodna - Delikatny smak.

Recenzja kawy Kimbo Espresso Classico (ziarnista)Tym razem przyjrzymy się a raczej posmakujemy mieszanki ziaren arabiki i robusty marki Kimbo. Wobec tego, sprawdźmy, jak wypada wspomniany miks?

Recenzja kawy Tanzania Kilimandżaro (ziarnista)Kolejna kawa wzięta pod lupę (czyli na język) to Tanzania Kilimandżaro z oferty sklepu Five o'clock.

Recenzja kawy Pellini Top (ziarnista)Jeśli jeszcze nie kupiłeś kawy Pellini Top, to przeczytaj naszą recenzję. Dowiesz się z niej, czego możesz się spodziewać po tym produkcie i czy rzeczywiście warto by trafił do Twojej filiżanki?

Recenzja kawy Lavazza Qualita Oro (ziarnista)Dzisiaj na tapetę a w zasadzie do młynka, wrzucamy ziarna kawy Qualita Oro firmy Lavazza i recenzujemy jej walory.