Aeropress

Aeropress to jedno z najnowocześniejszych urządzeń do przygotowywania kawy. Zostało wynalezione przez Amerykanina Alana Adlera w 2005 roku. Popularnie nazywa się je „strzykawką”, a to za sprawą sposobu jego działania.

Aeropress to urządzenie składające się z dwóch plastikowych cylindrycznych komór, przy czym, jedna komora stanowi tłok tej drugiej. Zasada działania przedstawia się następująco: do górnej komory należy wsypać drobno zmieloną kawę i zalać ją połową odmierzonej ilości wody, zamieszać i odczekać 30 sekund, aby kawa się zaparzyła. Następnie dolać resztę wody, ponownie zamieszać i przykręcić filtr do górnej części komory. Następnie, należy odwrócić urządzenie, aby filtr znajdował się na dole i postawić je na ogrzanym uprzednio kubku. Wcisnąć tłok do momentu napotkania oporu, dzięki czemu kawa przeleje się przez filtr do kubka. Aeropress jest bardzo trwały i łatwy w obsłudze a uzyskany napój jest aromatyczny i bogaty w smaku, przez niektórych porównywany z espresso. Musimy jednak pamiętać, aby podczas wciskania tłoku upewnić się, że urządzenie jest oparte na stabilnym kubku. Inaczej siła wywierana przez nas na tłok może przewrócić naczynie, do którego będzie się przelewała kawa.

Wróc do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Frenchpress Przejdź do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Dripper

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy