Ekspres przelewowy

Pierwszy ekspres przelewowy skonstruowano w 1944 roku. Jest świetnym rozwiązaniem, jeśli chcemy przygotować większą ilość kawy i przez dłuższy czas cieszyć się nią bez obawy, że za kilka minut będzie już chłodna.

Sposób działania ekspresu przelewowego opiera się na prostym mechanizmie – gorąca woda przelewa się przez filtr z kawą i wydobywa z niej esencję spływającą do dolnego naczynia. Takie rozwiązania znajdujemy w wielu innych urządzeniach do parzenia kawy, na przykład chemexie czy dripie. Jego konstrukcja jednak jest bardziej złożona ale przede wszystkim, jest to urządzenie elektryczne. Do górnego naczynia wlewa się świeżą zimną wodę, która zostaje automatycznie podgrzana. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda przelewa się przez papierowy filtr wypełniony porcją zmielonej kawy. Następnie spływa do żaroodpornego dzbanka umieszczonego na metalowej płycie. Płyta ta jest podgrzewana, dzięki czemu kawa w dzbanku utrzymuje swoją temperaturę do czasu, aż wyłączymy urządzenie. Ekspres przelewowy ma swoje wady i zalety. Niewątpliwie, zaletą jest uzyskanie dużej ilości kawy, bez konieczności przygotowywania jej dla każdego gościa osobno, jak to jest na przykład w ekspresach ciśnieniowych. Jeśli liczba gości przekracza dwie czy trzy osoby takie rozwiązanie sprawdza się idealnie. Nie jest też problemem dolanie gościom kolejnej porcji gorącej kawy, gdy stwierdzą, że z chęcią wypiliby jeszcze jedną filiżankę. Wadą natomiast jest dosyć długi, w porównaniu z innymi metodami, czas parzenia kawy, wynosi bowiem kilkanaście minut. Jeśli kawę serwujemy gościom, możemy zająć ich w tym czasie rozmową lub podać coś do kawy, aby umilić czas oczekiwania. Inaczej sprawa się przedstawia, jeśli mamy ochotę na kawę tuż po przebudzeniu i czekanie na nią z na wpół przymkniętymi oczami zaczyna nas irytować. Na to także jest sposób. Obecnie na rynku dostępne są ekspresy przelewowe z programatorem czasowym, dzięki któremu możemy ustawić, że urządzenie włączy się na 15 minut przed planowaną pobudką.

Wróc do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Chemex Przejdź do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Frenchpress

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️

Bartek
2018-05-22

Istnieją ekspresy przelewowe z młynkiem. Całkiem nieźle się sprawdzają. Zalety: są mniejsze, mniej awaryjne, no i tańsze. Gdy robimy kawę dla większej liczby osób to zaletą takiego ekspresu może być "gotowość gorącej kawy" dla wszystkich jednocześnie.


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy