Frenchpress

Frenchpress to urządzenie, któremu ostateczny kształt nadał 1958 roku Włoch Faliero Bondanini, aczkolwiek samą metodę parzenia kawy z wykorzystaniem tłoka wynaleziono we Francji, stąd nazwa.

Na rynku dostępnych jest wiele rozmiarów tego urządzenia, ale każde zbudowane jest tak samo, a mianowicie ze szklanego naczynia umieszczonego w metalowym, często ozdobnym, statywie z uchwytem. Kolejnym ważnym elementem frenchpressu jest przykrywka z tłokiem, na końcu którego znajduje się metalowa siateczka. Kawa użyta do zaparzenia tą metodą powinna być dosyć grubo zmielona, gdyż zbyt drobne cząsteczki kawy mogłyby zapchać sitko. W związku z tym, że kawa jest grubo zmielona należy na każdą filiżankę użyć nieco większej jej ilości. Po wsypaniu kawy należy zalać ją gorącą wodą, zamieszać i przykryć przykrywką, umieszczając tłoczek u góry naczynia. Po około dwóch minutach podnieść przykrywkę i zamieszczać ponownie kawę, odczekać kolejne dwie minuty i wcisnąć tłok do samego dna, oddzielając napar od fusów. Uzyskana we french pressie kawa posiada pełne body, jest mocna i esencjonalna. Stanowi alternatywę zarówno dla ekspresu ciśnieniowego jak i papierowych filtrów stosowanych w innych urządzeniach, które dają delikatne, lekkie w konsystencji i smaku napoje.

Wróc do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Ekspres przelewowy Przejdź do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Aeropress

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy