Różne sposoby parzenia kawy

Ekspres automatyczny zawsze będzie na czasie i zawsze zaparzy dobrą kawę. Jego cechą jest szybkość. Ale „fast drinki” wychodzą pomału z mody. Zwalniamy, aby móc czerpać z życia więcej i cieszyć się tymi najbanalniejszymi czynnościami, które wykonujemy każdego dnia. Czemu nie potraktować ich jako „chwili oddechu”? Jeśli chodzi o kawę – pomogą nam w tym alternatywne sposoby parzenia. Jest ich naprawdę wiele – wybierz więc swój ulubiony z poniższej listy.

Tygiel

Tygiel do parzenia kawy

W tyglu parzymy tak zwaną „kawę po turecku”. Jak sama nazwa wskazuje ten sposób przygotowywania kawy pochodzi z Turcji, gdzie jest praktykowany w każdym domu i każdej kawiarni. Można zatem powiedzieć, że metoda parzenia kawy po turecku jest jedną z najstarszych.

Przejdź do działu: Tygiel

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy

Pierwszy ekspres ciśnieniowy powstał w 1885 r. we Włoszech. To wtedy sposób parzenia za pomocą ciśnienia pary wodnej wydobywającego kawową esencję wyznaczył standardy, po dziś dzień uznawane za tradycyjne. Wszystkie inne metody parzenia kawy nazywane są alternatywnymi.

Przejdź do działu: Ekspres ciśnieniowy

Syfon

Syfon

Syfon to urządzenie do parzenia kawy, wykorzystujące podstawowe prawa fizyki, skonstruowane w 1930 roku. Jest jednym z bardziej skomplikowanych alternatywnych zaparzaczy ale zarazem najbardziej spektakularnym.

Przejdź do działu: Syfon

Moka (inaczej kafetiera, kawiarka lub makinetka)

Moka (inaczej kafetiera, kawiarka lub makinetka)

Urządzenie skonstruowane przez Włocha Alfonso Bialettiego w 1933 roku (choć inne źródła podają rok 1919) pozwala na przyrządzenie kawy o mocy porównywalnej z espresso ale bez charakterystycznej cremy na jej powierzchni.

Przejdź do działu: Moka (inaczej kafetiera, kawiarka lub makinetka)

Chemex

Chemex

Urządzenie kryjące się pod tą intrygującą nazwą to tak naprawdę proste szklane naczynie, w którym w bardzo prosty sposób można zaparzyć wyśmienitą delikatną kawę.

Przejdź do działu: Chemex

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy

Pierwszy ekspres przelewowy skonstruowano w 1944 roku. Jest świetnym rozwiązaniem, jeśli chcemy przygotować większą ilość kawy i przez dłuższy czas cieszyć się jej wysoką temperaturą.

Przejdź do działu: Ekspres przelewowy

Frenchpress

Frenchpress

Frenchpress to urządzenie, któremu ostateczny kształt nadał 1958 roku Włoch Faliero Bondanini, aczkolwiek samą metodę parzenia kawy z wykorzystaniem tłoka wynaleziono we Francji, stąd nazwa.

Przejdź do działu: Frenchpress

Aeropress

Aeropress

Aeropress został wynaleziony przez Amerykanina Alana Adlera w 2005 roku. Popularnie nazywa się je „strzykawką”, a to za sprawą sposobu jego działania.

Przejdź do działu: Aeropress

Dripper

Dripper

Dripper to jedno z najprostszych urządzeń filtrujących, którym szybko i łatwo przygotujemy ulubiony napój. Dripper to stożkowate naczynie z rączką i podstawką, przypominające wyglądem filiżankę.

Przejdź do działu: Dripper

W dzbanku lub filiżance

W dzbanku lub filiżance

Tzw. „zalewajka” jest w Polsce popularna od kiedy kawa pojawiła się na sklepowych półkach. I chociaż otwieramy się na inne sposoby przygotowywania kawy, to „kawa po polsku” nie traci zainteresowania.

Przejdź do działu: W dzbanku lub filiżance