Moka (inaczej kafetiera, kawiarka lub makinetka)

Urządzenie skonstruowane przez Włocha Alfonso Bialettiego w 1933 roku (choć inne źródła podają rok 1919) pozwala na przyrządzenie kawy o mocy porównywalnej z espresso ale bez charakterystycznej cremy na jej powierzchni.

Moka, podobnie jak syfon, wykorzystuje ciśnienie do przepchnięcia wody przez zmieloną warstwę kawy i wydobycia z niej esencjonalnego naparu. Obecnie makietki wykonuje się z dobrej jakości aluminium lub stali szlachetnej. Składają się z trzech części: dolnej, do której wlewa się wodę (do granicy zaworu bezpieczeństwa), górnej – czajniczka z uchwytem oraz okrągłego metalowego sitka umieszczanego na dolnym naczyniu, do którego wsypuje się kawę. Kawy nie ubija się, aby woda mogła z łatwością przez nią przeniknąć. Całość skręca się i stawia na kuchence. Powstające ciśnienie w dolnej części sprawia, że wrząca woda przesącza się przez warstwę kawy w sitku i przelewa do czajniczka. Grubość zmielenia kawy do moki powinna być średnia i najlepiej, jeśli zmielimy ją tuż przed zaparzeniem, tak jak w przypadku przygotowywania espresso. Kawa uzyskana tym sposobem posiada pełne body i intensywny smak. Kafetierki są bardzo popularne nie tylko w Polskich domach ale także na całym świecie.

Wróc do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Syfon Przejdź do artykułu Różne sposoby parzenia kawy Chemex

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️

Różne sposoby parzenia kawy


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy