W dzbanku lub filiżance

Tej metody parzenia chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Tak zwana „zalewajka” jest w Polsce popularna od kiedy kawa pojawiła się na sklepowych półkach. I chociaż otwieramy się na inne sposoby przygotowywania kawy i zaczynamy celebrować jej picie, to „kawa po polsku” nie traci zainteresowania.

Metoda zaparzania bezpośrednio z filiżance to najprostszy sposób na skosztowanie mocnego, aromatycznego i z pewnością pobudzającego napoju. Jedyną wadą są fusy, które z każdym łykiem mieszają się z kawą i potrzebują chwili, aby ponownie opaść na dno filiżanki. Istnieje też prawdopodobieństwo wypicia fusów wraz z ostatnim łykiem kawy, myśląc, że „to jeszcze nie teraz”. Aby zmniejszyć ilość osadu na dnie filiżanki, kawę możemy zaparzyć w dzbanku, poczekać aż fusy opadną i dopiero wtedy rozlać ją do filiżanek.

Wróc do artykułu Różne sposoby parzenia kawy - Dripper Przejdź do artykułu Arabica i robusta

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy