San Ignacio od Nomad Coffee – kawa jak tort czekoladowy

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Charakterystyka kawy San Ignacio według opakowania:

Naklejka na opakowaniu zawiera wyjątkowo pełny wachlarz informacji. Dzięki temu dowiesz się, że masz do czynienia z odmianami Bourbon i Caturra rosnącymi na poziomie 1750 i 2000 m n.p.m. w regionie Cajamarca w Peru. Owoce pochodzące z pięciu farm zebrano w 2017 roku i poddano obróbce mokrej. Zaś 3 lipca kolejnego roku, barcelońska palarnia Nomad Coffee poddała kawę paleniu. Zgodnie z obietnicą producenta ziarna oferują profil, w którym można liczyć na obecność nut czekoladowych, cytrusowych, jagodowych oraz miodowych.

Charakterystyka kawy San Ignacio (subiektywna):

  • Opakowanie:

Tutaj jakość kawy ma obronić się sama. Opakowanie z pewnością nie pomaga w sprzedaży. Nie zachęca, nie kusi, jest wręcz ascetyczne (żeby nie napisać: po prostu brzydkie). Ale jak wiemy, nie o to tutaj chodzi. Jeżeli nabędziesz San Ignacio zaopatrz się również w klipsy, gumki - czyli cokolwiek, co zatrzyma aromat kawy w środku opakowania. Najzwyklejszy woreczek, w który pakuje ją producent Ci nie pomoże - a przynajmniej tym, którzy zakupili kilogramowe opakowanie kawy. Dużo? Może. Natomiast ilość ta znika zaskakująco szybko.

  • Aromat:

Dla mnie (jak sięgam pamięcią…) to najpiękniej pachnąca kawa, którą miałam przyjemność zakupić. Zwykle unikam frymuśnych, kwiecistych określeń jednak tutaj nie wstydzę się napisać, że San Ignacio pachnie bogato, mocno i słodko. Zapach jest po prostu pyszny. Jeżeli obudziłaś(eś) się z nieprzepartą chęcią na słodycze: kawałek tortu czekoladowego, doskonałe ciasto czekoladowe z musem (mniam!), mokre brownie albo właściwie cokolwiek, co podwyższyłoby poziom cukru w Twojej krwi, ta kawa oszuka apetyt. Zgodnie z teoriami aromaterapeutów, wdychanie określonych zapachów potrafi pobudzić albo osłabić apetyt. San Ignacio pachnie tak czekoladowo, że chęć na słodycze zostaje zaspokojona.

  • Smak:

Mleczna czekolada okraszona miodem. Nie mam tutaj na myśli tego, że faktycznie przez moje kubki smakowe ta nuta się przewinęła (choć, co zaskakujące, o miodzie wspomina producent). Jednak słodycz tej kawy jest tak wyraźna, że trudno uniknąć tego porównania. Dla każdego kawosza słodkość ta może przyjąć inną nazwę w zależności od wspomnień smaków i zapachów, jakie utrwaliły się w zakamarkach jaźni podczas całego życia. Jednak sądzę, że ta cecha będzie wspólnym mianownikiem dla wszystkich, którzy spróbują San Ignacio. Jest to kawa, którą nazywam łatwą – łato zaparzyć ją tak, aby smakowała dobrze. Nie zawiodą się więc ci, którzy pracowicie odmierzają 18 gramów i parzą patrząc nerwowo na stoper, jak i ci, którzy podchodzą do parzenia z większym luzem czy nawet niedbalstwem. San Ignacio w formie espresso jest pyszne, mleczne to już rozpusta. Kawa jest tak wyraźnie czekoladowa, że toną w niej inne aromaty.

  • Cena do jakości:

Kilogramowy worek to koszt około 100 zł – tutaj więcej znaczy mniej, z tego co pamiętam mniejsze opakowania były droższe. Jeżeli znasz innego kawowego zapaleńca może warto zastanowić się nad wspólnymi zakupami. Kawa łączy!;) Czy to wysoka cena? Zdecydowanie nie. Mam nadzieję, że producent nigdy nie dotrze to tej wypowiedzi, jednak jeżeli o mnie chodzi za tę jakość cena jest śmiesznie niska.

Subiektywna ocena kawy San Ignacio w skali 1-10:

Być może nie jestem profesjonalistką, być może nie wyczułam cytrusów i jagód. Nieistotne. Kawę uwielbiam a tak pysznej jak San Ignacio dawno (nigdy?) nie piłam. To pierwsza 10, jaką przyznaję. Myślę, że z tą oceną zgodzi się większość miłośników kawy. Jeżeli natrafisz na San Ignacio, nie zastanawiaj się długo, gwarantuję, że się nie zawiedziesz… no chyba, że jesteś miłośnikiem wyłącznie lekkiej kwasowości.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy