2019-02-11, 10:39
2019-02-11, 10:39
2019-02-02, 13:28
2019-01-30, 14:13
2019-01-24, 15:37
2019-01-18, 10:44
2019-01-14, 19:26
2019-01-10, 12:56
2019-01-08, 10:43
2018-12-17, 16:54
2018-11-27, 18:38
2018-10-28, 11:31
2018-10-14, 18:44
2018-10-03, 21:17
2018-10-03, 21:06
Przede wszystkim, co oczywiste, ważna jest dobra kawa. Producenci dostarczają specjalne gatunki do „wyciskania”, które mają zagwarantować sukces przy każdym parzeniu. Niestety nie zawsze tak jest. Czynników jest więcej – dobra woda, sposób mielenia, w końcu proporcje oraz temperatura i czas parzenia.
Zacznijmy od wody. Należy wiedzieć, że im więcej zawiera w sobie minerałów, tym kawa będzie mniej aromatyczna i zatraci część swoich walorów smakowych. Jeśli nie wiesz, jaki skład ma kranówka w Twojej miejscowości, a chcesz raczyć się na co dzień dobrym espresso, to skorzystaj z dzbanka przelewowego wyposażonego w wymienne filtry. Do takiej wody podczas zaparzania przedostanie się więcej tłuszczy, cukrów i alkaloidów zawartych w kawie. W ten sposób będzie smaczniejsza.
Mielenie – przede wszystkim, powinno być równomierne. W przeciwnym razie przygotowanie dobrej kawy będzie trudne. Dobry młynek rozdrabnia ziarna w taki sposób, że proszek ma jednolitą frakcję – albo niemal pudru, albo nieco drobniejszą od białego cukru, albo wręcz niemal taką, jak sól morska. W przypadku espresso, kawa powinna być zmielona drobno. Może nie na „puder” ale ma przypominać drobny piasek krzemowy.
Według baristów proporcje na idealne espresso powinny wynosić 1:2, dokładniej: 18 g kawy na 36 g wody. Jeśli korzystasz z ciśnieniowego ekspresu kolbowego to pamiętaj, że nie należy mocno upychać świeżo zmielonego ziarna w filtrze. Kawa ma się w nim „ułożyć” i stworzyć w miarę zwartą strukturę. Możesz jej w tym pomóc najpierw potrząsając kolbą, ale tak, by nie wysypać kawy na zewnątrz, następnie docisnąć lekko tłoczkiem od góry, jeśli Twój ekspres został w taki wyposażony.
Temperatura – tu wszyscy są zgodni. Parzenie kawy, w zależności od koloru ziarna, ma się odbywać w różnych temperaturach, np.: proszek z ciemnych ziaren zaparzamy w 91° Celsjusza, z jaśniejszych w 94°, a najjaśniejszych w 95°.
Przy jednym espresso (18 g kawy na 36 g wody) parzenie powinno trwać od 25 do 35 sekund. Niektóre ekspresy automatyczne oferują funkcję jednorazowego przygotowania podwójnego espresso. W takim przypadku, żeby uzyskać lepszy smak, lepiej przygotować je w dwóch porcjach, ponieważ każda filiżanka powstanie z oddzielnego mielenia ziarna i w prawidłowym czasie.
Powodzenia!
Autor artykułu: |