Sposób profesjonalnych baristów na udane espresso

Jak zrobić espresso, aby smakowało naprawdę dobrze.Przede wszystkim, co oczywiste, ważna jest dobra kawa. Producenci dostarczają specjalne gatunki do „wyciskania”, które mają zagwarantować sukces przy każdym parzeniu. Niestety nie zawsze tak jest. Czynników jest więcej – dobra woda, sposób mielenia, w końcu proporcje oraz temperatura i czas parzenia.

Zacznijmy od wody. Należy wiedzieć, że im więcej zawiera w sobie minerałów, tym kawa będzie mniej aromatyczna i zatraci część swoich walorów smakowych. Jeśli nie wiesz, jaki skład ma kranówka w Twojej miejscowości, a chcesz raczyć się na co dzień dobrym espresso, to skorzystaj z dzbanka przelewowego wyposażonego w wymienne filtry. Do takiej wody podczas zaparzania przedostanie się więcej tłuszczy, cukrów i alkaloidów zawartych w kawie. W ten sposób będzie smaczniejsza.

Mielenie – przede wszystkim, powinno być równomierne. W przeciwnym razie przygotowanie dobrej kawy będzie trudne. Dobry młynek rozdrabnia ziarna w taki sposób, że proszek ma jednolitą frakcję – albo niemal pudru, albo nieco drobniejszą od białego cukru, albo wręcz niemal taką, jak sól morska. W przypadku espresso, kawa powinna być zmielona drobno. Może nie na „puder” ale ma przypominać drobny piasek krzemowy.

Według baristów proporcje na idealne espresso powinny wynosić 1:2, dokładniej: 18 g kawy na 36 g wody. Jeśli korzystasz z ciśnieniowego ekspresu kolbowego to pamiętaj, że nie należy mocno upychać świeżo zmielonego ziarna w filtrze. Kawa ma się w nim „ułożyć” i stworzyć w miarę zwartą strukturę. Możesz jej w tym pomóc najpierw potrząsając kolbą, ale tak, by nie wysypać kawy na zewnątrz, następnie docisnąć lekko tłoczkiem od góry, jeśli Twój ekspres został w taki wyposażony.

Temperatura – tu wszyscy są zgodni. Parzenie kawy, w zależności od koloru ziarna, ma się odbywać w różnych temperaturach, np.: proszek z ciemnych ziaren zaparzamy w 91° Celsjusza, z jaśniejszych w 94°, a najjaśniejszych w 95°.

Przy jednym espresso (18 g kawy na 36 g wody) parzenie powinno trwać od 25 do 35 sekund. Niektóre ekspresy automatyczne oferują funkcję jednorazowego przygotowania podwójnego espresso. W takim przypadku, żeby uzyskać lepszy smak, lepiej przygotować je w dwóch porcjach, ponieważ każda filiżanka powstanie z oddzielnego mielenia ziarna i w prawidłowym czasie.

Powodzenia!

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy