Warszawski Festiwal Kawy - 11 czerwca 2017

Warszawski Festiwal Kawy - 11 czerwca 2017W ubiegłą niedzielę w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej w Warszawie odbył się Festiwal Kawy, w którym wzięłam czynny udział popijając pyszną kawę ;) A oto krótkie sprawozdanie z wydarzenia.

Wystawcami na festiwalu były: palarnie kawy, kawiarnie, sklepy oferujące zarówno ekspresy do kawy jak i alternatywne urządzenia do parzenia kawy oraz sklepy z upominkami i akcesoriami typu kubki i filiżanki.

Na wielu stoiskach, głównie tych należących do palarni i kawiarni, można było spróbować kaw z różnych zakątków świata. Większość z nich to kawy "single origin", pochodzące z konkretnym plantacji i odznaczające się charakterystycznym profilem smakowo-zapachowym.

Ponadto, można było zakupić świeżo paloną kawę prosto z palarni, w ziarenkach lub zmieloną na oczach kupującego. Degustacji towarzyszyły opowieści o pochodzeniu danej kawy czy też instrukcje dotyczące obsługi urządzeń do przygotowywania kawy.

Co więcej, podczas trwania festiwalu, co godzinę odbywały się pokazy, prezentacje i wykłady na specjalnej scenie a nawet koncert akustyczny. Można było się dowiedzieć, m.in. jak wygląda nowoczesna kawiarnia, czym jest ekstrakcja, jakie znaczenie ma mleko i jak oddzielić ziarno od plew kupując kawę.

Osobiście, trafiłam na prezentację na temat kawy rwandyjskiej. O jej historii, smaku i zapachu napiszę w oddzielnym artykule.

Miłym zaskoczeniem na festiwalu były stoiska z cold brew. Cold brew to kawa zdecydowanie odróżniająca się od kaw zaparzanych tradycyjnie, idealna na lato, dająca porządnego "kopa", ponieważ jej długie "namaczanie" wydobywa więcej kofeiny niż szybkie zaparzanie. Poza tym, jest przepyszna, bez mleka i cukru!

Skorzystałam z okazji i zakupiłam dwie kawy: jedną z Burundi, drugą z Kenii. Obecnie poddaje je smakowo-zapachowym testom we własnej kuchni i wkrótce napisze o nich nieco więcej.

Napiszę też o kawiarni wpisanej do Księgi Rekordów. Na stoisku tej kawiarni pan barista przygotował dla mnie pyszną "Słoneczną kawę" z miodem i chałwą - niebo w gębie! Jesteście ciekawi czym się wyróżnia? Wkrótce sprawozdanie z odwiedzin w kawiarni - śledźcie nowości na stronie głównej cie-kawa.pl.


Festiwale, degustacje czy inne około-kawowe wydarzenia to okazje nie tylko do kupienia dobrej jakościowo kawy, to również swego rodzaju szkatułki wiedzy otwierane dla nas przez osoby zawodowo zajmujące się kawą. Warto ich słuchać i wzbogacać swoje wnętrze, a nad kubkiem wyśmienitej kawy - jest to tym bardziej przyjemne. Czekam na kolejne kawowe wydarzenia...

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy