Warszawski Festiwal Kawy 9-10 lutego 2019 r.

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.

Artykuł i fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą!

Zapraszamy do obejrzenia galerii: Galeria zdjęć z Warsaw Coffee Festival 2019 vol.5

Przeczytaj recenzję ekspresu do kawy Saeco Minuto HD8763 w artykule "Ekspres do kawy Saeco Minuto HD8763 po czterech latach intensywnego użytkowania"

Nowości Cie-Kawa.pl

Dziś zaczynam dzień od kawy Woseba Brasil. Jest to kolejna z serii kawy świata polskiego producenta Woseba. Jak smakuje i czy warto w nią zainwestować? Zapraszam do przeczytania recenzji!

Miedziane espresso zawieszone nad falą przezroczystego, gazowanego toniku to idealny napój na gorący letni dzień.

Włoskich kaw Segafredo Zanetti nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to marka znana i doceniana także przez polskich konsumentów. Dzisiaj przyjrzymy się jednemu z jej czołowych produktów – kawie Segafredo Espresso Casa, przeznaczonej do domowego użytku, najlepiej w formie espresso.

Po wstaniu z łóżka pierwsze kroki kieruję do kuchni. Prawdziwy dzień, praca, nauka i wszystkie inne aktywności rozpoczynają się dopiero po kawie. Moment, kiedy mogę na spokojnie wypić rano kawę to moje dodatkowe 5 minut, żeby się obudzić, skoncentrować i zaplanować dzień. Mówiąc szczerze, kawa towarzyszy mi przez cały dzień. Przerwa w pracy? Kawa ze współpracownikami. Po obiedzie? Espresso, bo bez niego ciężko z powrotem wejść w rytm. Popołudniowe ciastko? Pewnie, ale tylko z kubkiem małej czarnej. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy, a dla większości odstawienie jej jest naprawdę trudne. Dlaczego nie mogę przeżyć dnia bez kawy? Poznaj wpływ, jaki kawa ma na twój organizm.

Są takie kawy, które przypadają do gustu większości kawoszy. Smakują dobrze same, jak i z dodatkami. Do tej grupy kaw zdecydowanie zalicza się Dallmayr Classic. Co ją charkteryzuje? Zapraszam do lektury.

Kawa instant - wszyscy ją znamy z czasów studenckich czy wyjazdów turystycznych. Wystarczy otworzyć saszetkę, wsypać do kubka, zalać gorącą wodą i już po kilku chwilach mamy gotową kawę, najczęściej w wersji z cukrem i mlekiem. W świecie, w którym cały czas się przemieszczamy i nie zawsze mamy dostęp, czas i fundusze, żeby napić się kawy w kawiarni, kawa 3 w 1 wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Co jednak ze smakiem? Czy niski koszt oznacza niską jakość?

Od pewnego czasu na rynku pojawiły się bardzo drobno mielone kawy rozpuszczalne, o wyjątkowej aksamitnej i sypkiej strukturze. Sięgnęłam po jedną z nich, Jacobs Velvet, żeby przekonać się, czy rzeczywiście wyróżnia się na tle innych kaw.

Na jednej z uliczek odchodzących od Małego Rynku w Krakowie, znajduje się “Siesta”, przytulna kawiarnia z włoskim klimatem. Jest to miejsce znane z ciekawych lodowych deserów i dobrej kawy. Idealne na weekendowe wyjście na kawę i ciasto, jak i popołudniowe spotkania z przyjaciółmi.

Pokusa - perełka wśród pienińskich kawiarniW pewną marcową niedzielę postanowiłam spontanicznie wybrać się do Szczawnicy, miejscowości uzdrowiskowej w samym sercu Pienin. Można z niej wyjść na wiele szlaków pasma Małych Pienin, jak i wzdłuż Dunajca przespacerować się na Słowację. Właściwie o każdej porze roku Szczawnica i okoliczne miejscowości przyciągają tłumy amatorów górskich wędrówek, np. na Trzy Korony, najwyższy szczyt Pienin, czy na malowniczą Sokolicę, z której widoki nie ustępują najlepszym zdjęciom National Geographic. Aktywy dzień wędrówki warto podsumować w miłej kawiarni, delektując się dobrą kawą. Gdzie wybrać się na kawę w Pieninach? Proponuję zajrzeć do kawiarni „Pokusa” w Szczawnicy, gdzie znajdziemy zarówno aromatyczną kawę, jak i pyszne jedzenie i desery.

Dla nas smakoszy kawa jest nieodłącznym elementem rzeczywistości. Towarzyszy nam w domu, pracy, szkole, dosłownie wszędzie, gdzie tylko jesteśmy. Pijemy ją po to, by nabrać energii podczas męczących poranków, w chwili przerwy, gdy na chwilę możemy odpocząć od codziennych obowiązków ze znajomymi czy też z rodziną. Ale jak tak naprawdę kawę postrzegają współczesne, młode kobiety? Aby się tego dowiedzieć przeprowadziliśmy ankietę. Jej wyniki znajdziesz poniżej.

Kawa rozpuszczalna wywołuje mieszane emocje. Jedni lubią ją za komfort i szybkość przygotowania, inni uważają, że nie jest to prawdziwa kawa. Kto i kiedy wpadł na pomysł kawy instant? I jak właściwie się ją produkuje? Odpowiedzi na te i inne ciekawe pytania znajdziecie w naszym artykule.

Dzisiaj do młynka wrzucamy Arabikę produkcji polskiej palarni kawy i marki Woseba. Czy warto po nią sięgnąć?

Dziś zaczynam dzień od kawy Woseba Crema Gold. Czym wyróżnia się ta kawa i komu może posmakować? Przeczytaj naszą recenzję.

Przedstawiam kilka ciekawych propozycji, jak przyrządzić w domu kawę, której być może jeszcze nie piłeś i – mam nadzieję – która posmakuje Ci tak, jak swego czasu mnie i moim gościom.

Kawa z Indonezji

Kraj ten słynie najbardziej chyba z trzech rzeczy: wulkanów, wyspy Bali i tego, że jest największym muzułmańskim państwem na świecie. Co do kawy, to jej lokalni producenci raczej dopiero zaczynają zaznaczać swoją pozycję na międzynarodowym rynku.

Tanzania - raj dla koneserówTanzania to piękny afrykański kraj, zachwycający nie tylko bogactwem flory i fauny, ale również wyśmienitą kawą uprawianą w małych gospodarstwach rolnych na górskich stokach.

Przeciętnemu konsumentami kawy Tajlandia niekoniecznie kojarzy się z tym trunkiem i do tego jeszcze w szlachetnym wariancie. Dlatego niejeden zdziwiłby się, że to właśnie w tym kraju powstaje bodajże najdroższy gatunek kawy na całym świecie.

Głodny? Spragniony? Zajrzyj do działu "Kawa kulinarnie"!

Nowy dział Kawa kulinarnie - przepisy na dania i napoje z kawą

Poszukujecie sposobów na urozmaicenie swojej codziennej kawy? A może chcielibyście tym razem wypić coś zupełnie innego? Kochacie kawę tak bardzo, że szukacie potraw, w których moglibyście ją wykorzystać? Zatem zapraszam do naszego kulinarnego działu. Znajdziecie w nim zaskakujące potrawy, ciekawe sosy, pyszne desery, oryginalne i tradycyjne napoje na każdą porę roku. Latem na ochłodę, zimą na rozgrzewkę. Zapraszamy i smacznego!

Najnowsze recenzje kawy

Dziś zaczynam dzień od kawy Woseba Brasil. Jest to kolejna z serii kawy świata polskiego producenta Woseba. Jak smakuje i czy warto w nią zainwestować? Zapraszam do przeczytania recenzji!

Włoskich kaw Segafredo Zanetti nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to marka znana i doceniana także przez polskich konsumentów. Dzisiaj przyjrzymy się jednemu z jej czołowych produktów – kawie Segafredo Espresso Casa, przeznaczonej do domowego użytku, najlepiej w formie espresso.

Są takie kawy, które przypadają do gustu większości kawoszy. Smakują dobrze same, jak i z dodatkami. Do tej grupy kaw zdecydowanie zalicza się Dallmayr Classic. Co ją charkteryzuje? Zapraszam do lektury.

Od pewnego czasu na rynku pojawiły się bardzo drobno mielone kawy rozpuszczalne, o wyjątkowej aksamitnej i sypkiej strukturze. Sięgnęłam po jedną z nich, Jacobs Velvet, żeby przekonać się, czy rzeczywiście wyróżnia się na tle innych kaw.

Dzisiaj do młynka wrzucamy Arabikę produkcji polskiej palarni kawy i marki Woseba. Czy warto po nią sięgnąć?

Home

Filipińczycy uwielbiają kawowe sieciówki, samych Starbucksów znajdziemy tam blisko 200.Trudno powiedzieć dlaczego skoro mieszkańcy tego kraju ziaren kawy mają pod dostatkiem. A jest z czego wybierać bo Filipińczycy uprawiają zarówno Arabikę jak i Robustę. Kto zastanawia się jak smakuje Liberica lub Excelsa, również może liczyć na tamtejsze produkty. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie pochodzącej z dalekich Filipin, zajrzyj do artykułu.

Kto czytał powieści Ryszarda Kapuścińskiego opowiadające tragiczne dzieje mieszkających w Rwandzie plemion Hutu i Tutsi lub zwyczajnie interesuje się historią „czarnego lądu”, ten wie, że rosnąca na jej terenie kawa zbrukana jest krwią setek tysięcy mieszkańców tego biednego kraju.

Ekwador to państwo leżące w Ameryce Południowej, nad oceanem Spokojnym ale to jego wyspom, znajdującym się około tysiąca kilometrów od wybrzeża, zawdzięczamy wyjątkowe ziarna kawy.

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Już jutro kawosze będą świętowali swój dzień. Jak go zaplanować? Jak spędzić go w wielkim mieście a jak w małej miejscowości?