Warszawski Festiwal Kawy 9-10 lutego 2019 r.

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.

Artykuł i fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą!

Zapraszamy do obejrzenia galerii: Galeria zdjęć z Warsaw Coffee Festival 2019 vol.5

Przeczytaj recenzję ekspresu do kawy Saeco Minuto HD8763 w artykule "Ekspres do kawy Saeco Minuto HD8763 po czterech latach intensywnego użytkowania"

Nowości Cie-Kawa.pl

Przedstawiam kilka ciekawych propozycji, jak przyrządzić w domu kawę, której być może jeszcze nie piłeś i – mam nadzieję – która posmakuje Ci tak, jak swego czasu mnie i moim gościom.

Kawa z Indonezji

Kraj ten słynie najbardziej chyba z trzech rzeczy: wulkanów, wyspy Bali i tego, że jest największym muzułmańskim państwem na świecie. Co do kawy, to jej lokalni producenci raczej dopiero zaczynają zaznaczać swoją pozycję na międzynarodowym rynku.

Tanzania - raj dla koneserówTanzania to piękny afrykański kraj, zachwycający nie tylko bogactwem flory i fauny, ale również wyśmienitą kawą uprawianą w małych gospodarstwach rolnych na górskich stokach.

Przeciętnemu konsumentami kawy Tajlandia niekoniecznie kojarzy się z tym trunkiem i do tego jeszcze w szlachetnym wariancie. Dlatego niejeden zdziwiłby się, że to właśnie w tym kraju powstaje bodajże najdroższy gatunek kawy na całym świecie.

Kawę zamówiłam w zestawie innych bardziej przypadających mi do gustu – zgodnie z tym, co czytałam w bogato przygotowywanych na stronie palarni opisach, Kenya AA smakowo kolidowała z moimi kubkami smakowymi – choć do dripowania, którego nadal się uczę, miała być idealna. Taka kawa trochę z przypadku, smakowy eksperyment dla poszerzenia kawowych horyzontów. I dobrze się stało. Kenya AA nie stanie się raczej moją ulubioną kawą (choć widzę, że mój gust powoli wędruje w kierunku kaw mocniejszych), ponowny zakup nie jest jeszcze przesądzony, nie zmienia to jednak faktu, że to smaczna i dobrej jakości kawa jednorodna. Przez znawców uznawana za jeden z lepszych gatunków ziaren kawowca.

Choć podróżować bardzo lubię, to przyznam, że nie odkryłam w sobie nieprzepartej pasji do wyjazdów, z którymi wiąże się jakieś ryzyko. Są piękne europejskie kraje, gdzie przy sprzyjających okolicznościach losu chętnie bym zamieszkała, najchętniej z opcją na stałe (np. słoneczne Włochy). Są również kraje, gdzie z niecierpliwością szukam okazji do wyruszenia, gdyż zdjęcia i opisy w czasopismach, przewodnikach i na stronach internetowych po prostu krzyczą – MUSISZ TO ZOBACZYĆ (chociażby Szkocja)! Są również rejony świata, gdzie nawet sama Martyna Wojciechowska (której wyprawy śledziłam z wielką przyjemnością) nie zdołałaby mnie zaciągnąć. Jednym z takich przykładów jest Algieria.

Co to jest terroir?

Jednym z terminów, które są niezwykle istotne dla opisu kawy jest pojęcie terroir. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego i dosłownie oznacza okolicę. Terroir jest bardzo ważne dla określenia właściwości trzech popularnych produktów spożywczych: wina, serów i najbardziej nas interesującej - kawy.

Filipińczycy uwielbiają kawowe sieciówki, samych Starbucksów znajdziemy tam blisko 200.Trudno powiedzieć dlaczego skoro mieszkańcy tego kraju ziaren kawy mają pod dostatkiem. A jest z czego wybierać bo Filipińczycy uprawiają zarówno Arabikę jak i Robustę. Kto zastanawia się jak smakuje Liberica lub Excelsa, również może liczyć na tamtejsze produkty. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie pochodzącej z dalekich Filipin, zajrzyj do artykułu.

Kto czytał powieści Ryszarda Kapuścińskiego opowiadające tragiczne dzieje mieszkających w Rwandzie plemion Hutu i Tutsi lub zwyczajnie interesuje się historią „czarnego lądu”, ten wie, że rosnąca na jej terenie kawa zbrukana jest krwią setek tysięcy mieszkańców tego biednego kraju.

Ekwador to państwo leżące w Ameryce Południowej, nad oceanem Spokojnym ale to jego wyspom, znajdującym się około tysiąca kilometrów od wybrzeża, zawdzięczamy wyjątkowe ziarna kawy.

Ostatnio miałem niemiłą przygodę z moim ekspresem kawowym Philipsa, sprzedawanym pod marką Saeco, model Minuto. Sprzęt uległ awarii, której powód jest dla mnie co najmniej dziwny.

Kawa na Sardynii

Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Ostatnio moja znajoma zapytała mnie, jaką kawę poleciłabym jej biorąc pod uwagę tak dużą ilość i różnorodność wypitych kaw. Jeśli myślisz, że podałam jej nazwę konkretnej marki, zawiedziesz się. Ale moja odpowiedź, choć tak oczywista, zaintrygowała ją.

Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez tego aromatycznego, czarnego napoju. Rano tuż po przebudzeniu, jeszcze zaspani od razu sięgamy po nią do szafki aby pobudzić swój organizm do działania. Tak, tak mowa tu o kawie. Jednak dzisiaj opowiem o wyjątkowej, znanej i lubianej marce Lavazza.

Głodny? Spragniony? Zajrzyj do działu "Kawa kulinarnie"!

Nowy dział Kawa kulinarnie - przepisy na dania i napoje z kawą

Poszukujecie sposobów na urozmaicenie swojej codziennej kawy? A może chcielibyście tym razem wypić coś zupełnie innego? Kochacie kawę tak bardzo, że szukacie potraw, w których moglibyście ją wykorzystać? Zatem zapraszam do naszego kulinarnego działu. Znajdziecie w nim zaskakujące potrawy, ciekawe sosy, pyszne desery, oryginalne i tradycyjne napoje na każdą porę roku. Latem na ochłodę, zimą na rozgrzewkę. Zapraszamy i smacznego!

Najnowsze recenzje kawy

Kawę zamówiłam w zestawie innych bardziej przypadających mi do gustu – zgodnie z tym, co czytałam w bogato przygotowywanych na stronie palarni opisach, Kenya AA smakowo kolidowała z moimi kubkami smakowymi – choć do dripowania, którego nadal się uczę, miała być idealna. Taka kawa trochę z przypadku, smakowy eksperyment dla poszerzenia kawowych horyzontów. I dobrze się stało. Kenya AA nie stanie się raczej moją ulubioną kawą (choć widzę, że mój gust powoli wędruje w kierunku kaw mocniejszych), ponowny zakup nie jest jeszcze przesądzony, nie zmienia to jednak faktu, że to smaczna i dobrej jakości kawa jednorodna. Przez znawców uznawana za jeden z lepszych gatunków ziaren kawowca.

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Sweet Dream od Rocket Bean RoasteryKiedy spróbowałam Magic Pussy z Rock Bean Roastery, od razu wiedziałam, że nie będzie to ostatnia kawa z tej palarni. Kilka godzin później wybierałam kolejną kawę z tej łotewskiej manufaktury. Choć zwykle nie kupuję kawy na chybił trafił, Sweet Dream dosłownie wpadła mi w oko a stamtąd trafiła do internetowego koszyka. Spójrz na opakowanie a będziesz wiedzieć o co chodzi.

Home

Filipińczycy uwielbiają kawowe sieciówki, samych Starbucksów znajdziemy tam blisko 200.Trudno powiedzieć dlaczego skoro mieszkańcy tego kraju ziaren kawy mają pod dostatkiem. A jest z czego wybierać bo Filipińczycy uprawiają zarówno Arabikę jak i Robustę. Kto zastanawia się jak smakuje Liberica lub Excelsa, również może liczyć na tamtejsze produkty. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o kawie pochodzącej z dalekich Filipin, zajrzyj do artykułu.

Kto czytał powieści Ryszarda Kapuścińskiego opowiadające tragiczne dzieje mieszkających w Rwandzie plemion Hutu i Tutsi lub zwyczajnie interesuje się historią „czarnego lądu”, ten wie, że rosnąca na jej terenie kawa zbrukana jest krwią setek tysięcy mieszkańców tego biednego kraju.

Ekwador to państwo leżące w Ameryce Południowej, nad oceanem Spokojnym ale to jego wyspom, znajdującym się około tysiąca kilometrów od wybrzeża, zawdzięczamy wyjątkowe ziarna kawy.

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Już jutro kawosze będą świętowali swój dzień. Jak go zaplanować? Jak spędzić go w wielkim mieście a jak w małej miejscowości?