Warszawski Festiwal Kawy 9-10 lutego 2019 r.

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.

Artykuł i fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą!

Zapraszamy do obejrzenia galerii: Galeria zdjęć z Warsaw Coffee Festival 2019 vol.5

Przeczytaj recenzję ekspresu do kawy Saeco Minuto HD8763 w artykule "Ekspres do kawy Saeco Minuto HD8763 po czterech latach intensywnego użytkowania"

Nowości Cie-Kawa.pl

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Ostatnio moja znajoma zapytała mnie, jaką kawę poleciłabym jej biorąc pod uwagę tak dużą ilość i różnorodność wypitych kaw. Jeśli myślisz, że podałam jej nazwę konkretnej marki, zawiedziesz się. Ale moja odpowiedź, choć tak oczywista, zaintrygowała ją.

Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez tego aromatycznego, czarnego napoju. Rano tuż po przebudzeniu, jeszcze zaspani od razu sięgamy po nią do szafki aby pobudzić swój organizm do działania. Tak, tak mowa tu o kawie. Jednak dzisiaj opowiem o wyjątkowej, znanej i lubianej marce Lavazza.

Kawa po żydowsku z lubelskiej MandragoryMandragora to w Lublinie jedna z bardziej znanych restauracji, trwa od lat i najwyraźniej ma się całkiem dobrze. Niezależnie od tego czy mieszkacie w tym mieście czy jesteście tylko przejazdem, warto do niej zajrzeć i rozsmakować się w starych recepturach kuchni żydowskiej. Kto zna historię tego miasta wie, iż jest ono nierozerwalnie związane z tą religią i kulturą. Kto zaś historią się nie interesuje, doświadczy przyjemności poznania nietypowych specjałów kulinarnych.

Kawa z dodatkami to temat rzeka! Tak na prawdę tylko wyobraźnia - oczywiście poparta kubkami smakowymi - jest tu jedynym ograniczeniem. Ja jako entuzjasta kawy, której codziennie wypijam co najmniej dwie lub trzy, lubię z nią czasem poeksperymentować i to właśnie jeden z takich eksperymentów okazał się moim regularnym sposobem na poranną dawkę "czarnego", acz dobrego humoru.

Sweet Dream od Rocket Bean RoasteryKiedy spróbowałam Magic Pussy z Rock Bean Roastery, od razu wiedziałam, że nie będzie to ostatnia kawa z tej palarni. Kilka godzin później wybierałam kolejną kawę z tej łotewskiej manufaktury. Choć zwykle nie kupuję kawy na chybił trafił, Sweet Dream dosłownie wpadła mi w oko a stamtąd trafiła do internetowego koszyka. Spójrz na opakowanie a będziesz wiedzieć o co chodzi.

Jeśli chcesz przenieść się w świat XIX-wiecznej palarni kawy z małym sklepikiem w kolonialnym stylu, oferującym bogactwo kaw i herbat z całego świata, zajrzyj koniecznie do “Pożegnania z Afryką” przy ul. św. Tomasza w Krakowie. Odwiedzam tę kawiarnię o różnych porach roku od czasów studiów i z przyjemnością przybliżę Ci jej wyjątkowy klimat.

Kawa Woseba Mocca Fix Gold (mielona)Dziś smakujemy i recenzujemy mieloną kawę Mocca Fix Gold marki Woseba.

Życzenia Wielkanocne

Na warszawskim Nowym Świecie mamy bardzo szeroki wybór kawiarni, jednak w większości są to sieciówki. Jeśli zboczymy nieco z głównej ulicy, możemy znaleźć naprawdę klimatyczne miejsca z duszą. Jednym z nich jest dla mnie kawiarnia „Kafka”, położona nieco na uboczu, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Warszawskiego i Biblioteki Uniwersyteckiej. Wyróżnia ją kolorowe wnętrze, pyszne jedzenie oraz atmosfera do pracy zdalnej. Kawiarnia „Kafka” to alternatywa dla tych, którzy ponad sieciówki cenią sobie unikalne i pomysłowe miejsca odwiedzane przede wszystkim przez lokalnych mieszkańców.

Kolejka w kawiarni tego poranka sięga aż do drzwi. Biznesmeni, studenci, pracownicy okolicznych firm śpieszący do biura czekają cierpliwie (lub nie) na złożenie zamówienia. Siedzę przy małym stoliku, wprost naprzeciwko baru. Sprawdzam maile, obserwuję kolorowy, ciepły wystrój tego miejsca i delektuję się pierwszym tego dnia cappuccino. Wokół mnie wszystkie stoliki są zajęte, głównie przez pojedyncze osoby. Czytają gazety, rozmawiają przez telefon, niektórzy w słuchawkach wpatrzeni w ekrany smartfonów wydają się nie dostrzegać panującego wokół harmidru. Chociaż kilka osób zamówiło herbatę, zdecydowanie króluje tu kawa. Na ścianach za plecami baristów stylowe zdjęcia z motywami kawowymi – workami ziaren, filiżankami z gorącą kawą, z której unoszący się aromat dosłownie czuć, budują przytulną atmosferę. Skończyłam moje cappuccino, uśmiecham się do baristów, dziękuję i energicznym krokiem zmierzam na ulice Tbilisi. Zdaję sobie sprawę, że oprócz kilku szczegółów jak język i jego nietypowy alfabet, ta kawiarnia mogłaby znajdować się właściwie w każdym miejscu w Europie i na świecie.

Kiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto. 

Palarnie kawy znane i nieznane - MK Cafe FreshKiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto.

Kawa na Sardynii

Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Przeczytajcie o moich wrażenia na temat kawy podczas podróży na Sardynię.Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Artykuł o nowym trendzie w dekoracji kawy - 3D Latte Art.Niedawno, bo w czasie okołowakacyjnym, przerabialiśmy kilka kawowych trendów. Po pierwsze cold brew - kawa na zimno, plus kawa nitro – czyli cold brew z dodatkiem azotu. Ponadto dziwny i niepraktyczny pomysł na kawę w rożku waflowym oraz wisienka na torcie (czy też truskawka wg Tomka Hajto) unicorn lattѐ – kawa w barwach rodem z My Little Pony. A oto i kolejna nowość…

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.Kolejny raz ekipa cie-kawej udała się na Warszawski Festiwal Kawy (chyba powinniśmy mieć zniżki na wejściówki :)). Tym razem już nie w Domu Braci Jabłkowskich na Brackiej ale w samym Pałacu Kultury i Nauki.

Głodny? Spragniony? Zajrzyj do działu "Kawa kulinarnie"!

Nowy dział Kawa kulinarnie - przepisy na dania i napoje z kawą

Poszukujecie sposobów na urozmaicenie swojej codziennej kawy? A może chcielibyście tym razem wypić coś zupełnie innego? Kochacie kawę tak bardzo, że szukacie potraw, w których moglibyście ją wykorzystać? Zatem zapraszam do naszego kulinarnego działu. Znajdziecie w nim zaskakujące potrawy, ciekawe sosy, pyszne desery, oryginalne i tradycyjne napoje na każdą porę roku. Latem na ochłodę, zimą na rozgrzewkę. Zapraszamy i smacznego!

Najnowsze recenzje kawy

La Piantagioni Del Caffѐ to włoska palarnia, której historia rozpoczęła się w 1994 roku w Livorno (skąd wywodzi się również inna znana włoska manufaktura - Arcaffe). Właściciele sprowadzają do niej ziarna z całego świata, oferując swoim klientom zarówno czyste Arabiki jak i ich mieszanki. Duża część kaw posiada certyfikat CSC*, przyznawany ziarnom, które przeszły bardzo surowe wymagania. Do kaw specialty posiadających to oznaczenie należy nasza bohaterka: salwadorska Arabica San Luis.

Trochę ziaren z Mogiany i trochę z Cerrado – dwóch bardzo znanych obszarów uprawy kawowca w Brazylii. Specjaliści łącząc ziarna pochodzące z tych dwóch obszarów chcieli stworzyć unikatową jak na ten kraj kawę. Zwykle oczekiwana brazylijska klasyka i uniwersalność ustępuje tutaj orzeźwieniu i lekkości - cechom typowym dla kaw afrykańskich.

Jeśli chcesz zgubić trochę wagi ale według Ciebie dzień bez słodyczy jest dniem straconym, spróbuj kawy San Ignacio, słodkiej jak najprawdziwsza czekolada.

Sweet Dream od Rocket Bean RoasteryKiedy spróbowałam Magic Pussy z Rock Bean Roastery, od razu wiedziałam, że nie będzie to ostatnia kawa z tej palarni. Kilka godzin później wybierałam kolejną kawę z tej łotewskiej manufaktury. Choć zwykle nie kupuję kawy na chybił trafił, Sweet Dream dosłownie wpadła mi w oko a stamtąd trafiła do internetowego koszyka. Spójrz na opakowanie a będziesz wiedzieć o co chodzi.

Kawa Woseba Mocca Fix Gold (mielona)Dziś smakujemy i recenzujemy mieloną kawę Mocca Fix Gold marki Woseba.

Home

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Już jutro kawosze będą świętowali swój dzień. Jak go zaplanować? Jak spędzić go w wielkim mieście a jak w małej miejscowości?

Kostaryka i ziarna SHB

Kostaryka i ziarna SHBKostaryka to jeden z 20 krajów o najbardziej zróżnicowanej florze i faunie na świecie. Jej piękno i bogactwo zapiera dech w piersiach. W tym kraju 751 wulkanów (z których 7 jest czynnych), zarówno wysokość jak i żyzna, wulkaniczna gleba są gwarantem uzyskania ziaren charakteryzujących się wyjątkowym smakiem. Kawa to niezwykle ważna gałąź kostarykańskiej gospodarki. Od ponad dwóch stuleci plantatorzy starają się o podtrzymanie jakości produkowanej kawy i sądząc po opiniach odnoszą na tym polu spore sukcesy.

Kawa z Togo?

Kawa z Togo?Afryka to kontynent kawą płynący, jednak nie słyszałam nigdy o kawie z Togo. Dlaczego miałoby jej zabraknąć akurat w tym afrykański kraju? Czy na wąskim pasku ziemi (szerokości 100 km) rosną w ogóle jakiekolwiek kawowce?

Kuba – rum, cygara i kawaNie wierzę, że są ludzie, którzy szukając wymarzonego miejsca na wakacyjny wyjazd, choć raz nie pomyśleli o Kubie – nawet jeśli podróż ta miałaby zostać w sferze ich marzeń. To państwo, położone na Karaibach słynie z kilku niezwykłych rzeczy, takich jak np. obecne na wyspie i mające się świetnie zabytkowe auta czy pyszna kawa o korzennych nutach.