Warszawski Festiwal Kawy 9-10 lutego 2019 r.

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.

Artykuł i fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą!

Zapraszamy do obejrzenia galerii: Galeria zdjęć z Warsaw Coffee Festival 2019 vol.5

Przeczytaj recenzję ekspresu do kawy Saeco Minuto HD8763 w artykule "Ekspres do kawy Saeco Minuto HD8763 po czterech latach intensywnego użytkowania"

Nowości Cie-Kawa.pl
Kiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto. 

Palarnie kawy znane i nieznane - MK Cafe FreshKiedy Strauss Cafe Poland - właściciel marki MK Cafe postanowił otworzyć palarnię kawy w sieci, rozgorzała istna burza. Firma znana z masowej produkcji kaw takich jak: MK Cafe, Pedro’s, Fort, Optima czy Mildano uruchomiła internetową sprzedaż ziarna palonego na życzenie klienta. Jak ogromne emocje fakt ten wywołał u wielbicieli kawy świadczą wpisy na rozmaitych blogach tematycznych. Sama postanowiłam nie opierać się na anonimowych opiniach „eksperckich” i spróbować. I uwierz mi było warto.

Kawa na Sardynii

Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Przeczytajcie o moich wrażenia na temat kawy podczas podróży na Sardynię.Rzecz jest o kawie, lecz na początku wspomnę o pizzy, bo ta podczas mojego pobytu na tej wyspie słynącej z pięknych plaż, wcale nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Natomiast o kawie nie mogę powiedzieć tego samego.

Artykuł o nowym trendzie w dekoracji kawy - 3D Latte Art.Niedawno, bo w czasie okołowakacyjnym, przerabialiśmy kilka kawowych trendów. Po pierwsze cold brew - kawa na zimno, plus kawa nitro – czyli cold brew z dodatkiem azotu. Ponadto dziwny i niepraktyczny pomysł na kawę w rożku waflowym oraz wisienka na torcie (czy też truskawka wg Tomka Hajto) unicorn lattѐ – kawa w barwach rodem z My Little Pony. A oto i kolejna nowość…

Fotorelacja z festiwalowego weekendu z kawą 9-10.02.2019.Kolejny raz ekipa cie-kawej udała się na Warszawski Festiwal Kawy (chyba powinniśmy mieć zniżki na wejściówki :)). Tym razem już nie w Domu Braci Jabłkowskich na Brackiej ale w samym Pałacu Kultury i Nauki.

Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 
Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 

Monsooned AA – kawowy przysmak prosto z IndiiProces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 

Recenzja kawy Yemen Mocha Haimi z MK Cafe FreshDawno, dawno temu, bo w XVII wieku pewien Portugalczyk, z zamiłowania i zawodu żeglarz, dotarł do wybrzeży Jemenu i portu Al-Makha (dzisiejsza Mocha). Strudzony podróżą został poczęstowany ciemnym, bardzo ożywczym naparem. Zaskoczony działaniem napoju poprosił miejscowego szejka o kilka worków ziaren. I tak podobno jemeńskie ziarna trafiły do Europy a senne miasteczko Mocha zmieniło się w duże portowe miasto o istotnym znaczeniu handlowym.

Master Blend z MKCafe Fresh - klasyczna mieszanka ArabikOto kawa wzorcowa według MKCafe Fresh. Ta mieszanka południowoamerykańskich Arabik odzwierciedla to, co według prażalników tej manufaktury powinno cechować klasyczną kawę. W założeniu palarni, kawa miała wyróżniać się bogactwem aromatów z czekoladą, karmelem i cytrusami na czele. Twórcom zależało również na tym, aby była uniwersalna zarówno jeśli chodzi o metodę parzenia jak i sposób podania. Czy zamierzenia zostały osiągnięte? Przeczytajcie…

Brazil Diamantina – recenzja kawy z MK Cafe FreshGdy wybieram kawę lubię najpierw o niej poczytać. Nie tylko suche dane ale i historię regionu z którego pochodzi, zagłębić się w informacje o typowej dla niego florze i faunie i ogólnie łyknąć kilka interesujących smaczków. Sprawia to, że przychodzi do mnie nie samo suche, bezosobowe ziarno ale coś z ciekawym zapleczem, coś, czego faktycznie chcę zasmakować. Na Diamantinę czekałam z niecierpliwością, nawet nie ze względu na cechy ziarna ale na ich atrakcyjną osnowę, której zwyczajnie dałam się porwać.

Czy kawa jest zdrowa?Uważana za najpopularniejszą używkę na świecie. W Europie pojawiła się po raz pierwszy w XVI wieku, przychodząc na Stary Kontynent bezpośrednio z Etiopii. Kawa, bo o niej oczywiście mowa, towarzyszy nam każdego dnia. Dla jednych najlepsza, poranna przyjaciółka, niezawodnie pomaga w przebudzeniu. Dla innych pomocniczka w utrzymaniu energii w ciągu dnia, uczestniczy w spotkaniach towarzyskich czy biznesowych.

Kawiarnia Perełka zaprasza.Kaszuby – kto nie był, niech żałuje, bo ta „chicha” część Polski potrafi zachwycić. Raki w jeziorach, lasy pełne grzybów, stadniny koni, spokój…ucieczka przed gwarem wielkich miast. To w nich sieciowe i nie sieciowe kawiarenki biją się o klientów serwując kawy jak najwyższej jakości. A czy na zapomnianych Kaszubach również mamy szansę wypić dobrą kawę? Oczywiście, że tak – wystarczy poszukać albo uruchomić szósty zmysł i zdać się na intuicję.

Jemeńskie kawy – przysmak dla kawoszySą gatunki kaw, które lubimy, często popijamy, ale nie możemy o nich powiedzieć, że w swoim posmaku są unikatowe. Ot, po prostu codzienne, smaczne kawy. Jednak istnieją i takie rodzaje, których smakowy bukiet wyzwala wyobraźnię i przenosi w odległe, egzotyczne miejsca. Do tych drugich z pewnością należą kawy z Jemenu.

Potwierdza się reguła dotycząca jakościowej przewagi kaw z małych plantacji nad produktami serwowanymi kawoszom przez producentów – gigantów. Ziarna tej konkretnej, etiopskiej kawy, uprawiane są przez rolników na maleńkich plantacjach – określanych niekiedy  uprawami ogrodowymi. Recenzję piszę po wypiciu 3 torebek wyżej wspomnianej kawy. Po raz pierwszy zdarzyło mi się kupić dany rodzaj ziaren tyle razy. Szlachetna etiopska Arabika podbiła moje kubki smakowe i przyczyniła się do wypijania nadprogramowego kubka małej-czarnej dziennie. Coś pysznego. 

Opakowanie kawy Ethiopia Yirgacheffe z MKCafe FreshPotwierdza się reguła dotycząca jakościowej przewagi kaw z małych plantacji nad produktami serwowanymi kawoszom przez producentów – gigantów. Ziarna tej konkretnej, etiopskiej kawy, uprawiane są przez rolników na maleńkich plantacjach – określanych niekiedy  uprawami ogrodowymi. Recenzję piszę po wypiciu 3 torebek wyżej wspomnianej kawy. Po raz pierwszy zdarzyło mi się kupić dany rodzaj ziaren tyle razy. Szlachetna etiopska Arabika podbiła moje kubki smakowe i przyczyniła się do wypijania nadprogramowego kubka małej-czarnej dziennie. Coś pysznego. 

Opakowanie włoskiej kawy Aracffe MeloriaOto kolejny wyrób włoskiej palarni zlokalizowanej w niewielkim miasteczku Livorno. Kawa zawdzięcza swą nazwę wysepce Meloria leżącej 7 km od wybrzeża, na Morzu Liguryjskim. Choć niewielkich rozmiarów ma swoje historyczne znaczenie – pod koniec XIII w. miała tam miejsce pamiętna bitwa pomiędzy Genuą i Pizą. Czy Arcaffe Meloria jest kawą równie godną zapamiętania?

Kawa na przeziębienie?

Czy leczyć się kawą podczas przeziębienia.Kawa, dzięki zawartej w niej kofeinie, uratowała już niejedną zapracowaną duszyczkę przed koszmarnym porankiem. Niejednemu studentowi ułatwiła zebranie myśli podczas trudnego egzaminu. Wiele niewyspanych mam zawdzięcza jej przetrwanie kolejnego dnia z małymi wsysaczami energii w postaci gromadki niekoniecznie uroczych dzieci. Jednak czy kawa jest dobra na wszystko? Oto pytanie, które zadać powinni sobie wszyscy Ci, których w sezonie jesienno-zimowym dopadło przeziębienie bądź co gorsza grypa.

Wnętrze Coffee StatnionAlbert Einstein pytany o wyjaśnienie teorii względności czasu zwykł odpowiadać: „godzina spędzona na ławce w parku z piękną dziewczyną mija jak minuta, podczas gdy minuta siedzenia na rozpalonym piecu wydaje się godziną”. Nie znam się na czasie, fizyce ani przestrzeni, ale wiem jedno – rozsiadając się przy jednym ze stolików domowo stylizowanej kawiarni Coffee Station na olsztyńskiej starówce – czas dla mnie przestaje istnieć. Przekraczając próg Coffee Station moje zmysły z radością zostają otulone zewsząd zapachami świeżo mielonej arabiki, domowego ciasta, czekolady, cynamonu, wielu korzennych przypraw, a przede wszystkim... szczęścia.

Kawowy sos w sosjerceChodzi o Red-eye gravy, zwany też czasem sosem biednych ludzi (ang. poor man's gravy). To jeden z klasycznych dodatków do dań mięsnych oraz jaj sadzonych, serwowanych na południu Stanów Zjednoczonych Ameryki. Ważnym składnikiem jest w nim czarna kawa.

Ziarna kawyKawa pochodząca z kraju ludzi uśmiechniętych, energicznych, o gorącym temperamencie, ojczyzny Samby, wspaniałych plaż i nieprawdopodobnie kolorowego karnawału w Rio de Janeiro. A o dziwo brazylijska Arabica Santos charakterem zupełnie nie odpowiada temu, czego spodziewalibyśmy się po sztandarowych wyrobach tego wielce witalnego miejsca.

Głodny? Spragniony? Zajrzyj do działu "Kawa kulinarnie"!

Nowy dział Kawa kulinarnie - przepisy na dania i napoje z kawą

Poszukujecie sposobów na urozmaicenie swojej codziennej kawy? A może chcielibyście tym razem wypić coś zupełnie innego? Kochacie kawę tak bardzo, że szukacie potraw, w których moglibyście ją wykorzystać? Zatem zapraszam do naszego kulinarnego działu. Znajdziecie w nim zaskakujące potrawy, ciekawe sosy, pyszne desery, oryginalne i tradycyjne napoje na każdą porę roku. Latem na ochłodę, zimą na rozgrzewkę. Zapraszamy i smacznego!

Najnowsze recenzje kawy

Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 
Proces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 
Charakterystyka kawy India Monsooned AA według opakowania:
Ziarna tej kawy pochodzą z regionu Malabar, gdzie owoce kawowca dojrzewają na wysokości 1100 – 1200 m n.p.m. Czynniki klimatyczne i właściwości gleby nadają kawie profilu, w którym odnaleźć można nuty: czekolady, karmelu, czarnego pieprzu a nawet szlachetnego drewna. Po zaparzeniu oczekiwać możemy dość dużej intensywności przy zaskakująco małej kwasowości. 

Monsooned AA – kawowy przysmak prosto z IndiiProces tworzenia tej kawy ma bardzo stare korzenie sięgające podbojów kolonialnych i odkrywczych wypraw morskich. Choć tradycja ta nie była kultywowana, to indyjscy rolnicy powrócili do źródeł. Wieki temu europejczycy rozsmakowali się w kawie, która przewożona w nieszczelnych ładowniach statków naprzemiennie nabierała wilgoci, po czym owiewana powietrzem przenikającym przez szczeliny, schła. Ten powtarzalny i długotrwały proces nadał oryginalnego charakteru ziarnom, o czym obecnie przypominają nam kawowi producenci. 

Recenzja kawy Yemen Mocha Haimi z MK Cafe FreshDawno, dawno temu, bo w XVII wieku pewien Portugalczyk, z zamiłowania i zawodu żeglarz, dotarł do wybrzeży Jemenu i portu Al-Makha (dzisiejsza Mocha). Strudzony podróżą został poczęstowany ciemnym, bardzo ożywczym naparem. Zaskoczony działaniem napoju poprosił miejscowego szejka o kilka worków ziaren. I tak podobno jemeńskie ziarna trafiły do Europy a senne miasteczko Mocha zmieniło się w duże portowe miasto o istotnym znaczeniu handlowym.

Master Blend z MKCafe Fresh - klasyczna mieszanka ArabikOto kawa wzorcowa według MKCafe Fresh. Ta mieszanka południowoamerykańskich Arabik odzwierciedla to, co według prażalników tej manufaktury powinno cechować klasyczną kawę. W założeniu palarni, kawa miała wyróżniać się bogactwem aromatów z czekoladą, karmelem i cytrusami na czele. Twórcom zależało również na tym, aby była uniwersalna zarówno jeśli chodzi o metodę parzenia jak i sposób podania. Czy zamierzenia zostały osiągnięte? Przeczytajcie…

Brazil Diamantina – recenzja kawy z MK Cafe FreshGdy wybieram kawę lubię najpierw o niej poczytać. Nie tylko suche dane ale i historię regionu z którego pochodzi, zagłębić się w informacje o typowej dla niego florze i faunie i ogólnie łyknąć kilka interesujących smaczków. Sprawia to, że przychodzi do mnie nie samo suche, bezosobowe ziarno ale coś z ciekawym zapleczem, coś, czego faktycznie chcę zasmakować. Na Diamantinę czekałam z niecierpliwością, nawet nie ze względu na cechy ziarna ale na ich atrakcyjną osnowę, której zwyczajnie dałam się porwać.

Home

English Johnny – kawiarnia z brytyjską dusząJedno z pierwszych skojarzeń dotyczące Wielkiej Brytanii, jakie nasuwa się na myśl to herbata i związany z nią zwyczaj „tea time”, czyli jedzenia skromnego posiłku około godziny 17, okraszonego piciem tego pysznego wywaru. Są jednak miejsca, gdzie angielski klimat kojarzony jest nie tylko z herbatą, ale także z kawą. Jednym z nich jest poznańska kawiarnia „English Johnny”, której to sympatyczni właściciele mają w swoim menu nawet kawę sygnowaną własnym logo kawiarni.

Obecnie odkrywam smaki i zapachy z poznańskiej palarni kawy Cafe Creator, znajdującej się w Poznaniu. Do młynka wrzucam świeżo palone ziarna i zaparzam je jedną z alternatywnych metod wydobywania z kawy tego, co najlepsze. Chcesz wiedzieć czy warto sięgnąć po kawę z tej palarni? Koniecznie przeczytaj moją recenzję.

Brazil Cemorrado Honey z MK Cafe Fresh – brazylijska słodyczW innym z naszych artykułów znajdziesz recenzję kawy Brazil Cemorrado Lime. Oba blendy pochodzą z tych samych kawowych regionów: brazylijskiej Mogiany i przyrodniczo unikatowego Cerrado. Specjaliści wyselekcjonowali mieszankę ziaren z tamtejszych plantacji, tworząc dwie zaskakująco różne mieszanki. Cemorrado Honey w przeciwieństwie do jej kwaskowatej, limonkowej poprzedniczki to ucieleśnienie słodyczy.

Jak Wietnam stał się drugim producentem kawy na świecieNiekwestionowanym liderem w ilości produkowanej kawy na świecie jest Brazylia i póki co, na drugim miejscu znajduje się Wietnam. Jednak nie wiadomo, ile jeszcze czasu utrzyma się na tej pozycji, ponieważ Chiny również poszerzają swoje obszary kawowych upraw.

Mit o ugniataniu kawy w kolbie do espressoPodobno po wsypaniu zmielonej kawy do filtra w ekspresie kolbowym należy ją najpierw uformować naciskając przy tym tłoczkiem z siłą 18 kilogramów. Nikt właściwie nie wie, skąd wzięła się ta magiczna liczba, ale w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Już jutro kawosze będą świętowali swój dzień. Jak go zaplanować? Jak spędzić go w wielkim mieście a jak w małej miejscowości?

Kostaryka i ziarna SHB

Kostaryka i ziarna SHBKostaryka to jeden z 20 krajów o najbardziej zróżnicowanej florze i faunie na świecie. Jej piękno i bogactwo zapiera dech w piersiach. W tym kraju 751 wulkanów (z których 7 jest czynnych), zarówno wysokość jak i żyzna, wulkaniczna gleba są gwarantem uzyskania ziaren charakteryzujących się wyjątkowym smakiem. Kawa to niezwykle ważna gałąź kostarykańskiej gospodarki. Od ponad dwóch stuleci plantatorzy starają się o podtrzymanie jakości produkowanej kawy i sądząc po opiniach odnoszą na tym polu spore sukcesy.

Kawa z Togo?

Kawa z Togo?Afryka to kontynent kawą płynący, jednak nie słyszałam nigdy o kawie z Togo. Dlaczego miałoby jej zabraknąć akurat w tym afrykański kraju? Czy na wąskim pasku ziemi (szerokości 100 km) rosną w ogóle jakiekolwiek kawowce?

Kuba – rum, cygara i kawaNie wierzę, że są ludzie, którzy szukając wymarzonego miejsca na wakacyjny wyjazd, choć raz nie pomyśleli o Kubie – nawet jeśli podróż ta miałaby zostać w sferze ich marzeń. To państwo, położone na Karaibach słynie z kilku niezwykłych rzeczy, takich jak np. obecne na wyspie i mające się świetnie zabytkowe auta czy pyszna kawa o korzennych nutach.