Syrop kawowy do lodów

Wiem, wiem – przecież można kupić gotowy syrop kawowy w sklepie, więc po co zawracać sobie głowę i robić go samodzielnie? Uwierzcie, jeśli spróbujecie syropu w wersji domowej i porównacie go z kupowanym, od razu zrozumiecie dlaczego warto sobie zadać odrobinę trudu przy jego przygotowaniu.

Generalnie nie przepadam za lodami kawowymi. Może dlatego, że lubię dobrą kawę, natomiast takie lody mi się z nią nie kojarzą. Druga rzecz, to to, że nie jestem zwolennikiem przekombinowanych smaków w lodach. Maksimum, na co się skuszę, to lody wiśniowe. Lubię jeszcze smak pistacjowy, jednak w Polsce ciężko znaleźć takie lody, żeby były naprawdę smaczne. Przynajmniej tak mi się wydaje od czasu mojego urlopu na Sardynii, gdzie piejąc z zachwytu dowiedziałem się czym są i jak smakują prawdziwe lody włoskie, a w szczególności pistacjowe. Chyba dlatego najczęściej jem lody waniliowe i śmietankowe. Moim zdaniem, to właśnie do nich najlepiej pasuje syrop kawowy. Teraz opiszę Wam, jak go zrobić.

Domowy syrop kawowy

Będziesz potrzebować:

  • 3 czubatych łyżek stołowych zmielonej kawy dobrej jakości;
  • 150 ml wody
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżek stołowych masła

Sposób przygotowania:

1. Tuż przed zagotowaniem się wody w rondlu wsyp do środka zmieloną kawę. W momencie, kiedy wywar się zagotuje, wyłącz palnik. Następnie przecedź zawartość rondla przez filtr do kawy i odstaw ją na bok.

2. Wymieszaj brązowy cukier z łyżką stołową wody i przełóż na patelnię z nieprzywierającym dnem. Zrób karmel delikatnie go podgrzewając i mieszając łyżką lub rózgą. Pamiętaj o kontrolowaniu temperatury. Jeśli będzie zbyt wysoka, roztopiony cukier nabierze niepożądanego smaku goryczy.

3. Kiedy karmel będzie gotowy, wlej do niego powoli słodką śmietankę, cały czas intensywnie mieszając zawartość patelni. Utrzymuj przy tym niski płomień.

4. Kiedy masa zrobi się jednolita i dość gęsta, rozcieńcz ją przefiltrowanym wywarem z kawy, dodając na końcu masło.

5. Zdejmij syrop z palnika i przelej do sosjerki pozwalając, by wystygł do temperatury pokojowej.

6. Podawaj z sernikiem, lodami lub innym deserem, jeśli uznasz, że sos będzie do niego pasować.

Wywar z kawy, który opisałem w punkcie pierwszym, można zastąpić kawą rozpuszczalną w proporcji 2 łyżek stołowych do 150 ml wody. Ja jednak preferuję nieco bardziej skomplikowaną opcję syropu na naturalnym wywarze. Tak jest po prostu smaczniej.

Autor artykułu:
Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Autor artykułu: Bogumił Bronowicz - Szaman Palenia Kawy

Masz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: bogumil@cie-kawa.pl Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😎☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

x
Przegądając serwis internetowy CIE-KAWA akceptujesz naszą Politykę Prywatności. Jeśli nie zgadzasz się z zasadami na jakich zbieramy i przetwarzamy dane prosimy o opuszczenie naszego serwisu Opuszczam serwis. Rozumiem