Tanzania - raj dla koneserów

Tanzania - raj dla koneserówTanzania to piękny afrykański kraj, zachwycający nie tylko bogactwem flory i fauny, ale również wyśmienitą kawą uprawianą w małych gospodarstwach rolnych na górskich stokach.

W Tanzanii uprawia się zarówno robustę (30%) jak i arabikę (70%), roczne zbiory sięgają 30-40 tysięcy ton. Podobnie jak np. w Kamerunie, w Tanzanii panują idealne warunki do uprawy kawowców

Po pierwsze klimat: gorący i wilgotny, górzysty, oceaniczny.

Po drugie gleby pokrywające zbocza wulkanicznych gór: bardzo żyzne (nitrisole, wertisole), bogate w minerały.

Po trzecie położenie plantacji: wysoko nad poziomem morza, wśród drzew zacieniających kawowce.

Po czwarte: ręczne zbiory i obróbka owoców na małych rodzinnych plantacjach, zapewniające wyselekcjonowanie tylko najlepszych ziaren.

Co więcej, obróbka ziaren odbywa się na mokro. To rzadkość z Afryce ze względu na naturalne niedobory wody. Jednak Tanzania jest wyjątkiem, liczne jeziora i potoki spływające z gór zapewniają ciągłą dostępność do wody. Dzięki temu owoce są myte, co zapewnia im olbrzymie bogactwo smaku i delikatność. Następnie owoce suszone są w afrykańskim słońcu, co dodatkowo potęguje efekt różnorodności smaku i aromatu.

Dostępne na naszym rynku kawy z Tanzanii zazwyczaj oznaczone są symbolem AA, po którym podana jest nazwa plantacji, z której pochodzą ziarna, np.: Tanzania AA Ngila Estate czy Tanzania AA Utengule Estate. AA to dodatkowe oznaczenie stosowane jedynie w Tanzanii, Kenii i Papui-Nowej Gwinei. Mówi nam o tym, że ziarna zostały zakwalifikowane do kategorii "największe". A wiadomo, im większe ziarno tym większy bukiet smaków i aromatów.

Co zatem znajdziemy w małej czarnej z Tanzanii?

Przede wszystkim olbrzymi bukiet smakowo-zapachowy, z dominacją owocowych, waniliowych i czekoladowych aromatów. A w smaku zarazem delikatność jak i bogate body, nuty orzechowe, często lekko pikantne, niska kwaskowość i dosyć duża moc. Kawy tanzańskie to kawy o przyjemnym i intensywnym aromacie, jedne z najbardziej rozpoznawalnych kaw na świecie. Cenione i wychwalane przez koneserów.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy