Podróże po kawowym świecie

Kostaryka i ziarna SHB

Peru – kawa z Andów

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Wietnam – przodownik w uprawie Robusty

Wietnam – przodownik w uprawie RobustyDla kogoś, kto nie interesował się tematem informacja o tym, że Wietnam jest drugim z kolei największym producentem kawy (1,17 mln ton rocznie) okazać się może dużym zaskoczeniem. Wietnamskie plantacje nie cieszą się tak dobrą sławą jak uprawy brazylijskie czy kolumbijskie, gdyż uprawia się na nich przeważnie mniej popularny i nie tak ceniony jak Arabica rodzaj ziaren – Robustę.

Kapka historii…

Do Wietnamu ziarna kawy dotarły w połowie XIX w. Stało się to za sprawą francuskich misjonarzy, którzy obsadzili krzewami okolice miasta Tonkin. Francuscy kolonizatorzy dość szybko doszli do wniosku, że Półwysep Indochiński (Wietnam, Laos i Kambodża) nadaje się doskonale do uprawy kawowca za sprawą dobrego klimatu (odpowiedniej temperatury i wilgotności). Od tej pory Wietnamczycy ciężko pracowali nad tym, aby ich kraj stał się drugą na świecie kawową potęgą.

Uprawy, ich jakość i unikalny proces palenia ziaren

Położenie geograficzne tego kraju sprzyja uprawie różnych gatunków, takich jak: Robusta, Liberica ( i Excelsa – która funkcjonowała kiedyś jako odrębna odmiana, teraz natomiast jest to synonim kawy liberyjskiej), Arabica Catimor itp. Jednak jak wspomniałam wyżej ilościowo nad wszystkimi pozostałymi przeważa Robusta. Nie bez znaczenia jest, że to odmiana łatwiejsza w uprawie i odporna na rozmaite choroby – co za tym idzie również tańsza.

Wietnamski proces palenia kawy jest nietypowy. Wykorzystuje się w nim tłuszcz maślany lub roślinny, dzięki czemu zmielone ziarna kawy zyskują oleistą konsystencję. Odbywa się to w niższej temperaturze i trwa dłużej. Czasami podczas procesu dodaje się cukier, kakao lub wanilię – wszystko po to, aby przełamać gorycz tej odmiany.

Walory smakowe kawy wietnamskiej i jej odmiany

Kawa z Wietnamu jest zdecydowanie bardziej gorzka w porównaniu do kaw z Brazylii czy Kolumbii. Ze względu na większą ilość kofeiny w ziarnach Robusty (w porównaniu do Arabiki) potrafi postawić na nogi. Mamy tutaj do czynienia zarówno z goryczą, delikatnym słonym posmakiem jak i waniliową subtelną słodyczą. Mówi się, że do tego rodzaju kawy można się przyzwyczaić a w końcu go polubić. Wietnamczycy, aby złagodzić smak rodzimej kawy, używają do jej przyrządzania skondensowanego mleka.

Wiele zależy również od sposobu wypalania ziaren kawy. Wietnamczycy są oskarżani o niszczenie potencjału ziaren Robusty przez poddawanie ich działaniu zbyt wysokiej temperatury. Ziarna wypalane tradycyjną metodą przez małe plantacje osiągają podobno bardziej wartościowy smak i aromat.

Charakterystyka odmian:

Robusta – wywodzi się z Afryki Zachodniej. Jej plantacje leżą na niższych wysokościach niż uprawy Arabiki, tym samym owoce dojrzewają w wyższej temperaturze. Robusta zawiera około dwa razy więcej kofeiny niż Arabika. Jest ona odmianą posiadającą wiele zalet cennych dla plantatorów. Jej krzewy są wyższe, silniejsze, bardziej odporne na choroby i szkodniki a także bardziej wydajne. W porównaniu do kawy arabskiej jest znacznie bardziej ostra w smaku. Jej goryczka a także uboższy aromat uważany jest przez smakoszy za mniej szlachetny (jednak pamiętajmy o dużej zawartości kofeiny – która sama w sobie jest gorzka). Jest ona bardzo często składnikiem mieszanek kawowych.

Liberica – drzewka tej odmiany pochodzą z Liberii oraz Afryki Zachodniej. Ich wysokość sięgać może nawet 9 metrów. Podobnie jak Robusta, posiada wiele walorów, dla których hodowcy cenią ją jako uprawę: jest odporna zarówno na choroby i szkodniki, zmienne warunki klimatyczne jak również wydajna. Niestety walory smakowe nie są już tak obiecujące jak w przypadku Arabiki. W smaku ziarna kawy liberyjskiej podobne są do Robusty.

Catimor – jest połączeniem dwóch odmian kawy Arabica: Caturra i Timor. Stworzona została w Portugalii w drugiej połowie XX w., więc jest odmianą stosunkowo nową.Charakteryzuje się dużą obfitością zbiorów i szybkim dojrzewaniem owoców kawowca. Jej jakość niestety określana jest jako niezbyt wysoka, choć w ostatnich latach naukowcy wyhodowali szczepy o lepszym profilu smakowym.

Pamiętajmy o tym, że wietnamskie kawy, choć kraj ten jest mniej docenianym producentem, prezentują bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Na świecie powstają już kawiarnie specjalizujące się w paleniu i podawaniu ziaren wyłącznie Robusty. Niektórzy twierdzą, że jej zła sława nie wynika z mało zachęcającego smaku a nieprawidłowej uprawy i obróbki – mającej na celu osiągnąć maksymalną wydajność przy małym nakładzie finansowym.

O naszych smakowych gustach warto przekonać się na własnej skórze, i pamiętajmy o tym, że nie taki diabeł straszny… Podczas wybierania kawy tak samo jak na różne jakości Robusty, możemy natknąć się na dobrą i bardzo złą Arabikę. Polecam więc zakupić coś rodem z Wietnamu, zaparzyć i odkryć jego prawdziwy smak.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy