Włoski Narodowy Instytut Espresso

Niestety, nierzadko zdarza się, że zamówiona w kawiarni czy restauracji kawa espresso ma mało wspólnego z prawdziwym, tradycyjnym, włoskim napojem o tej samej nazwie.

Espresso to bezsprzecznie produkt narodowy Włoch jak również spuścizna wielopokoleniowej tradycji. Dlatego też, 6 czerwca 1998 roku został założony Włoski Narodowy Instytut Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano), którego nadrzędnym celem jest ochrona i promocja tradycji parzenia espresso. W chwili obecnej Instytut zrzesza 37 członkowskich firm i jest jednym z najważniejszych stowarzyszeń na rynku kawy. INEI wyznaczyło standardy, które są podstawą a jednocześnie gwarancją zadowolenia każdego klienta zamawiającego w kawiarni kawę espresso.

Wróc do artykułu W czym zaparzyć prawidłowe espresso? Przejdź do artykułu Certyfikat INEI

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy