Czy trzymanie kawy w zamrażalniku to dobry pomysł?

Trzymanie kawy w lodówce, czy to dobry pomysł?Zastanawiasz się, czy trzymanie kawy w zamrażalce ma sens? Czy podobnie jak w przypadku innych produktów, mrożenie przedłuży świeżość ziaren i ochroni je przed zmianą smaku i utratą aromatu? Okazuje się, że tak, ale pod warunkiem, że mrozimy kawę w konkretny sposób, unikając jej ciągłego rozmrażania. Mrożone ziarna zachowują się także inaczej w procesie mielenia. O tym jak zamrażanie kawy w ziarnach wpływa na finalny napar dowiesz się z naszego artykułu.

Czy należy trzymać kawę w zamrażalniku?

Mrożenie kawy ułatwia jej równe mielenie

Na początek trochę chemii. Badania pokazały, że zamrażanie kawy zmienia „równość” i rozłożenie jej cząsteczek. W postaci zamrożonej woda zawarta w kawie powoduje, że cząsteczki rozłożone są bardziej równomiernie. Dzięki temu ziarna mielą się równiej, a stopień zmielenia jest łatwiejszy do kontrolowania, nawet w przypadku ręcznego młynka. Równość zmielonych ziarenek ma wpływ na proces zaparzania. Drobinki kawy o tej samej wielkości można zaparzyć w sposób bardzo kontrolowany – zaparzają się dokładnie w tym samym czasie. Kiedy kawa składa się z cząstek o różnej wielkości, od pyłu po większe fragmenty, proces parzenia jest zróżnicowany. Pył zaparza się od razu w odróżnieniu od cząstek o większej masie i teksturze. Dlatego dla jakości smaku kawy tak ważne jest równomierne mielenie ziaren. Nawet bardzo dobrej jakości kawa zmielona nierówno nie będzie smakować dobrze.

Z powyższych obserwacji można wywnioskować, że zmrożenie ziaren może nieco ułatwić proces mielenia, jeśli nie mamy do dyspozycji idealnego młynka. Wykazano, że im niższa temperatura, tym większa równość cząstek. O ile w warunkach domowych nie mamy możliwości osiągnięcia naprawdę niskich temperatur, już około -18 stopni Celsjusza wystarcza, aby poczuć różnicę. Dzięki zamrożeniu mamy szanse osiągnąć równiejsze drobiny kawy, a dzięki temu lepszą jakość naparu. A o tym marzy przecież każdy kawosz!

Czy trzymanie kawy w zamrażalniku przedłuża jej świeżość?

Pytanie to budzi wiele wątpliwości. Możemy zastanawiać się jak zamrożenie wpłynie na poziom wilgotności ziaren. Po pewnym czasie pokryją się one przecież warstwą szronu, co na pewno wpłynie na jej smak. Dlatego właśnie lepiej nie wyciągać zamrożonej kawy często i wkładać jej z powrotem. Różnica temperatur może spowodować jej zawilgotnienie. Jeśli chcemy odłożyć paczkę ziaren na dłuższy czas niż kilka dni, trzymanie jej w zamrażarce jest dobrym pomysłem. Różnego rodzaju testy baristów i specjalistów w dziedzinie kawy pokazały, że zamrażanie nie obniża walorów smakowych i zapachowych kawy. Przeciwnie, jak pokazuje chemia cząsteczek, może wręcz pomóc w wydobyciu najlepszego smaku danego typu ziaren. Warunkiem jest tylko dbanie o to, aby jej wielokrotnie nie zamrażać.

Co więcej, zamrożona kawa nie zmienia swojego smaku z czasem tak, jak dzieje się to w przypadku kawy przechowywanej w temperaturze pokojowej. Z upływem czasu od momentu palenia kawa nieco kwaśnieje, a jej aromat wietrzeje. Oczywiście zmienia się także charakter naparu z niej uzyskanego. Jest to naturalny proces, który można jednak nieco zatrzymać przechowując kawę w zamrażalce. Zamrożone ziarna zachowują świeżość i swoje pierwotne właściwości smakowe i zapachowe na dłużej. Jest to ważna informacja o tyle, że kawa w ziarnach jest dostępna w dużych opakowaniach, które czasem trudno wykorzystać w takim czasie, żeby ziarna nie zaczęły jeszcze zmieniać smaku. Warto wtedy pomyśleć o zamrożeniu, dzięki któremu możemy zachować wysoką jakość ziaren nawet na 2-3 miesiące.

Podsumowując, przechowywanie kawy, którą pijesz na co dzień w zamrażarce nie ma sensu. Lepiej trzymać ją w szczelnym opakowaniu z dala od wilgoci. Jeśli jednak masz paczkę ziaren, której wiesz, że nie zużyjesz w najbliższym czasie, z powodzeniem możesz ją zamrozić. Mielenie i parzenie kawy uprzednio zamrożonej powinno dać lepszą jakość naparu i będzie wspaniałą okazją do eksperymentu!

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy