Degustacja kaw u Przyjaciół kawy w Warszawie - oj, działo się!

Degustacja kaw u Przyjaciół kawy w Warszawie - oj, działo się!Pisałam wcześniej, że się wybieram. Byłam. Próbowałam. Ale nie tylko, degustacja na Pańskiej to było coś więcej ;)

W artykule Degustacja kaw Specialty u Przyjaciol Kawy - Maj 2017 napisałam kilka słów o kawach, które miały być meritum tego wyjątkowego spotkania. Owszem, Gesha, Sumatra i Yirgacheffe królowały na degustacji, ale organizatorzy, w porywie serca, postanowili ugościć naszą kawową grupę zapaleńców również innymi odmianami arabiki, w tym Maragogype.

Maragogype to odmiana gatunku arabica typica, odznaczająca się niespotykanym rozmiarem ziaren. Są one średnio 40% większe od większości ziaren arabiki. Z tego względu nazywane są ziarnami słoniowatymi ("elephant"). Dzięki uprzejmości organizatorów miałam okazję sprawdzić na własne oczy, czy rzeczywiście są aż tak duże. Uprzejmie donoszę - tak, są duże a smakują równie oryginalnie co wyglądają, w końcu zaliczane są do kawowych rarytasów.

A jak dokładnie wyglądała degustacja?

Aby poczuć czar (a raczej aromat) zaparzanych kaw trzeba koniecznie, tylko i wyłącznie osobiście, wziąć udział w wydarzeniu. Zdradzę jednak co nieco:

  • Próbowaliśmy kaw, które rzadko kto z nas pija na co dzień, kaw wyjątkowych, kaw z najwyższej półki

Najwyższej jakości etipska Gesha i Yirgacheffe oraz indonezyjska Sumatra - kawy, których smak i zapach testowaliśmy podczas degustacji. Każda z kaw opakowana w papierową torebkę z wentylem.

Fot. 1 Najwyższej jakości etipska Gesha i Yirgacheffe oraz indonezyjska Sumatra - kawy, których smak i zapach testowaliśmy podczas degustacji. Każda z kaw opakowana w papierową torebkę z wentylem.

 

Te same kawy już zaparzone - gotowe do degustacji.

Fot. 2 Te same kawy już zaparzone - gotowe do degustacji.

  • Wysłuchaliśmy opowieści o odkryciu kawy i jej wędrówce po kontynentach na przestrzeni wieków (opowiadał przeuroczy Pan Daniel)

Pan Daniel snuje opowieści o ziarnach słoniowatych.

Fot. 4 Pan Daniel snuje opowieści o ziarnach słoniowatych.

Z ekspresu sączy się czarny napar a Pan Daniel opowiada o skaczących kozach.

Fot. 5 Z ekspresu sączy się czarny napar a Pan Daniel opowiada o skaczących kozach.

  • Smakowaliśmy kawy przygotowywane nie tylko w dostępnych w sklepie ekspresach ciśnieniowych, ale także w alternatywnych urządzeniach do parzenia kawy (chemex i french press) - kawę przygotowywał specjalista, z pewnością doświadczony barista o nieznanym pochodzeniu ;)

Wnętrze sklepu i świetnie zorganizowane miejsce degustacji, gdzie każdy mógł podpatrzeć sztukę parzenia kawy.

Fot. 6 Wnętrze sklepu i świetnie zorganizowane miejsce degustacji, gdzie każdy mógł podpatrzeć sztukę parzenia kawy.

 

Alternatywne urządzenia do parzenia kawy: chemex i french press.

Fot. 7 Alternatywne urządzenia do parzenia kawy: chemex i french press.

  • Dowiedziałam się czym jest Cascara i przepyszny Tiger przyrządzony na specjalne życzenie przez Pana Daniela (pyyyychota!)
  • Teorię skonfrontowałam z rzeczywistością - rzeczywiście, kawy afrykańskie i indonezyjskie zaliczane do "specialty coffee" smakują wykwintnie, Przyjaciele Kawy pomagali nam odkrywać poszczególne ich nuty smakowe i zapachowe
  • Nie obyło się również bez rozlanej kawy :(
  • Były pytania, rozmowy i co najważniejsze - wspólne kawowe szaleństwo, które na dwie godziny połączyło grupkę nieznanych sobie, ale zakręconych na punkcie kawy - osób :D

Ciekawa jestem kto, tak jak ja, nie mógł tej nocy spać... tyle kofeiny wieczorową porą :)

Nie mogę się doczekać następnych degustacji w tak doborowym towarzystwie, wymiany wrażeń, informacji i przede wszystkim, dowiedzenia się kolejnych interesujących rzeczy na temat naszego ulubionego napoju...

Bardzo dziękuję Przyjaciołom Kawy za świetnie zorganizowaną degustację!

A tymczasem, spotykamy się w niedzielę 11 czerwca na Warszawskim Festiwalu Kawy na Brackiej 25. Czy tam też będzie się działo? :)

Ziarna Maragogype (słoniowate) - są na prawdę duże!

Fot. 8 Ziarna Maragogype (słoniowate) - są na prawdę duże!

Mogliśmy sprawdzić jak smakują.....

Fot. 9 Mogliśmy sprawdzić jak smakują.....

   

Kawy przygotowywane były w wysokiej jakości ekspresie kolbowym.

Fot. 10 Kawy przygotowywane były w wysokiej jakości ekspresie kolbowym.

Chemex - kawa w nim przygotowywana ma bardzo delikatny i czysty smak, papierowy filtr wyłapuje tłuszcze odpowiedzialne za body, jednocześnie długi czas parzenia sprawia, że przez filtr przedostają się związki aromatyczne.

Fot. 11 Chemex - kawa w nim przygotowywana ma bardzo delikatny i czysty smak, papierowy filtr wyłapuje tłuszcze odpowiedzialne za body, jednocześnie długi czas parzenia sprawia, że przez filtr przedostają się związki aromatyczne. Dzięki temu kawa jest subtelna ale aromatyczna.

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy