2020-11-03, 17:31
2020-11-03, 17:31
2020-10-19, 14:05
2020-07-31, 16:35
2020-06-19, 11:30
2020-03-25, 14:16
2020-03-21, 16:19
2020-03-14, 14:44
2020-02-24, 18:55
2020-02-12, 16:54
2020-02-05, 13:03
Masz ochotę na pobudzające espresso? Polecam Espresso R - mieszankę ziaren arabiki i robusty, przygotowaną przez łódzką palarnię Manufaktura Kawy. Zapraszam do przeczytania recenzji!
Mieszanka Espresso R należy do kaw mocno palonych. Jak sama nazwa sugeruje, idealnie sprawdzi się do przygotowania espresso we włoskiej kawiarce, po turecku albo w ekspresie ciśnieniowym. Espresso R to miks ziaren arabiki i robusty w proporcji 60 do 40%. Choć arabika jest uważana za lepszej jakości ziarna, w ostatnim czasie robusta także wraca do łask i jest coraz częściej używana w autorskich mieszankach. Warto pamiętać, że ziarna robusty mają nieco więcej kofeiny niż arabika, więc przygotowana z nich mieszanka powinna zadziałać szczególnie energetycznie. Espresso R została skomponowana z wysokiej jakości ziaren pochodzących z Ameryki Południowej, Ugandy oraz Indii. W skali producenta otrzymała najwyższy stopień intensywności, za to zerowy pod kątem kwasowości. W opisie ziaren znajdziemy także informację o wyczuwalnych nutach gorzkiej czekolady i karmelu.
1. Opakowanie
Kawa Espresso R przyjechała do mnie w postaci próbek w ziarnach w strunowo zamykanych opakowaniach. Kawy w pełnowymiarowych paczkach są zapakowane w ten sam sposób. Na estetycznej etykiecie Espresso R znajduje się logo producenta, a także sporo informacji o produkcie. Każdy produkt Manufaktury Kawy ma nieco inny kolor etykiety. Espresso R ma wyrazistą czerwono-bordową etykietę z czarnymi elementami. Jest naprawdę ciekawa i malarska. Każdą kawę Manufaktury Kawy można zamówić w opakowaniu plastikowym lub w wersji ekologicznej, tj. w papierowej torbie, także ze szczelnym zamknięciem. Kawa jest dostępna w opakowaniach 250, 500 g oraz 1 kg. Świetną opcją jest możliwość zamówienia 50g-owych próbek (dostępna jest tylko kawa w ziarnach). Kupując duże opakowania na stronie internetowej od razu wybiera się ulubioną metodę parzenia. Palarnia dobierze do niej najlepszy sposób zmielenia ziaren. Sklep pali kawę i wysyła po 2-5 dniach roboczych od zamówienia.
2. Aromat
Espresso R pachnie jak... klasyczne espresso. Dla jednych to przyjemny, nieco dymny zapach, innym będzie wydawał się nawet przepalony. Aromat nie jest bardzo dominujący, ale dobrze wyczuwalny. Napar przygotowany w kawiarce pachnie naprawdę tradycyjnym espresso, przywodzącym na myśl mocną, czarną jak smoła kawę.
3. Smak
Gorzki i intensywny! Po wypiciu kilku filiżanek (kawy zaparzonej w kawiarce) zdecydowanie zgadzam się z opisem producenta, który określa tę kawę jako wyjątkowo intensywną i pozbawioną kwasowości. W jej gorzkim smaku można doszukać się nieco czekoladowego posmaku, ale jest to naprawdę przede wszystkim mocna, intensywna, klasyczna kawa do espresso. Można dodać mleka i dalej smakuje bardzo dobrze i już nieco łagodniej. Mleko niweluje też ten dymny, tytoniowy zapach, za którym nie przepadam.
4. Cena do jakości
Kawa Espresso R kosztuje 7 zł za próbkę o wadze 50 g, 48 zł za 500 g i 91 zł za 1 kg. Można ją zamówić w wersji ziarnistej lub mielonej na różne sposoby, w zależności od ulubionego sposobu parzenia. Jest to typowa kawa, dobra i intensywna w smaku, dzięki czemu może trafić w gust osób lubiących klasyczne smaki. Cena jest dość wysoka, dlatego warto zamówić najpierw próbki. Wybierając ten produkt, wspieramy lokalny biznes i ludzi z pasją do kawy, dlatego warto mieć również to na uwadze analizując cenę produktu.
Subiektywna ocena w skali 1-10
Espresso R dostaje ode mnie 7 punktów. Nie przypadł mi do gustu tytoniowy zapach ziaren i naparu. Pod kątem smaku jest to bardzo dobra kawa, która zadowoli szeroką grupę konsumentów. Espresso R nie jest przepalona w smaku, co często zdarza się w przypadku innych kaw przeznaczonych do espresso. Działa pobudzająco, jest intensywna, ma głęboki odcień i przyjemną cielistość. Dla mnie jest to idealna propozycja na senny poranek :) Produkt ma piękne opakowanie, które idealnie nadaje się na prezent. Na stronie Manufaktury Kawy znajdziemy sporą ilość informacji o pochodzeniu ziaren, sposobie obróbki i rekomendacje co do parzenia.
Autor: Emilia Pawłusz