Kawa Honduras Marcala RAOS (mielona)

Kawa z łódzkiej palarni Manufaktura KawyDzisiaj dotarła do mnie przesyłka z Manufaktury Kawy, lokalnej palarni kawy w Łodzi. Pierwsza poranna filiżanka kawy to Honduras Marcala RAOS – kawa specialty (wysokiej jakości) jasno palona, 100% arabika uprawiana na wysokości 1200-1650 metrów n.p.m. Pachnie obłędnie, a jak smakuje? 

Charakterystyka kawy według opakowania:

Kawa Honduras Marcala RAOS to kawa jasno palona, przeznaczona przede wszystkim do metod przelewowych, np. aeropress, French press lub chemex. Nazwa pochodzi od miejsca uprawy – Marcala to miasteczko w regionie La Paz w Hondurasie. Produkcją kawy w tym regionie zajmuje się kooperatywa RAOS (Cooperativa Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de la Sierra Ltda), “która jako pierwsza zaczęła eksportować kawę organiczną pochodzącą z honduraskich plantacji. Kooperatywa obejmuje swoim zasięgiem 7 niewielkich miast na zachodzie Hondurasu. (…) W latach 90. XX wieku lokalne instytucje zaczęły pomagać niewielkim plantatorom przejść na uprawę kawy organicznej. W 1996 roku 19 lokalnych farmerów postanowiło połączyć swoje siły, aby podnieść jakość pozyskiwanej kawy przy jednoczesnym zachowaniu harmonii ze środowiskiem. Obecnie kooperatywa zrzesza około 250 aktywnych członków i zarządza około 950 ha upraw, z czego średnia wielkość plantacji to około 2,5 ha.” (informacja ze strony producenta). Marcala RAOS jest poddawana obróbce na mokro (washed): ziarna po oddzieleniu od miąższu moczy się w wodzie, poddaje fermentacji, a następnie starannie suszy i oczyszcza.Kawa Honduras Marcala RAOS

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Korzystam z próbek przesłanych w szczelnie zamkniętych strunowych woreczkach. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, które umożliwia ponowne zamknięcie, a także zabezpiecza aromat kawy i chroni ją od wpływu światła. Podobnie zapakowane są kawy w pełnowymiarowych paczkach. Na estetycznej etykiecie znajduje się logo producenta, a także sporo informacji o produkcie. Wszystkie produkty Manufaktury Kawy mają ładne, minimalistyczne opakowania z kolorowym akcentem, innym na każdej kawie, dzięki czemu łatwo je rozróżnić. Każdą kawę można zamówić w opakowaniu plastikowym lub w wersji eko – papierowym, także ze strunowym zamknięciem. Produkty są dostępne w opakowaniach 250 g, 500 g oraz 1 kg. Jeśli nie możesz zdecydować lub chcesz spróbować kilku kaw, zachęcam do zamówienia próbek (50 g).Recenzja kawy Honduras Marcala RAOS

2. Aromat

Aromat kawy Honduras Marcala RAOS po prostu mnie zachwycił. Po otwarciu opakowania w całym pomieszczeniu można było wyczuć śmietankowy, słodki, czekoladowy zapach świeżo mielonych ziaren (między datą palenia a dostarczeniem gotowego produktu do mojego domu minęły zaledwie dwa dni). Zaparzona kawa pachnie także dobrze, ale nieco inaczej – ujawniają się w niej orzechowe nuty. Słodkawy zapach świeżo mielnych ziaren działa wręcz uzależniająco. Wąchając tę kawę, myślę o słodkiej śmietance, kremach i orzechach. Zapach idealnie komponuje się z deserami.

Recenzja kawy Honduras

3. Smak

Smak kawy Marcala RAOS w wersji jasno palonej jest intensywnie owocowy, nieco roślinny. Według informacji producenta jest dość kwasowa (4/5 w skali Manufaktury Kawy) oraz średnio intensywna w smaku (3/5). W moim odczuciu wyczuwalny jest dość mocno orzech, ale nie kwasowość. Smak jest delikatny, ciekawy i bogaty. Z każdym łykiem można skupić się na jego innych warstwach.Recenzja kawy Honduras Marcala RAOS

4. Cena do jakości

Kawa Honduras Marcala RAOS kosztuje od 7 zł za próbkę o wadze 50 g, do 92 zł za 1 kg. Można ją zamówić w wersji ziarnistej lub mielonej (zamawiając podajemy ulubiony sposób parzenia, do którego producent dostosowuje mielenie). Moim zdaniem kawa ma świetną jakość i warta jest swojej ceny, która też nie odbiega od cen kaw wielkich koncernów. Kupując ten produkt wspieramy lokalne przedsiębiorstwa - kooperatywę farmerów w Hondurasie oraz łódzką palarnię kawy.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Trudno ocenić tę kawę w porównaniu do konwencjonalnych kaw konsumenckich, które recenzowaliśmy do tej pory. W swojej lidze kaw specialty naprawdę mnie ujęła, przede wszystkim swoim słodkim, uzależniającym aromatem i ciekawym, roślinnym smakiem. Dostaje ode mnie 9 punktów. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą kawą. Jej kremowy, słodki zapach utkwi mi w pamięci na długo. Ma oryginalny, pełny smak odnoszący się do owoców i orzechów. Posiada także piękne opakowanie ze sporą ilością informacji o pochodzeniu, sposobie obróbki i rekomendacji co do parzenia. Jest to kawa, którą z pewnością warto podarować jako prezent, zwłaszcza osobom, które lubią parzyć kawę metodami przelewowymi lub aeropressem. Polecam!

Autor: Emilia Pawłusz


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy