Idee Kaffee classic (ziarnista/mielona)

Przeczytaj artykuł recenzję, w której dowiesz się czy warto zasmakować Idee KaffeeW przeciwieństwie do innych niemieckich producentów kawy takich jak Dallmayr czy Jacobs, J.J. Darboven nie należy do rozpoznawalnych marek na polskim rynku. Jest to jednak firma z tradycjami o wieloletniej obecności na rynku kaw. Choć w Polsce mamy dostęp do zaledwie kilku produktów tej firmy, warto sięgnąć po Idee Kaffee – kawę opatentowaną w 1929, której wyjątkowy sposób obróbki ziaren ma sprawiać, że jest szczególnie łagodna dla żołądka. Zachęcona tym opisem, zaparzyłam Idee Kaffee na kilka sposobów. Jak smakuje, jaki ma aromat i ile kosztuje w Polsce? Zapraszam do przeczytania recenzji!

Charakterystyka kawy według opakowania:

Idee Kaffee Classic to kawa palona, mielona, złożona w 100% z ziaren Arabiki pochodzenia afrykańskiego i południowoamerykańskiego. Jest to produkt wyjątkowy pod względem zdrowotnym – dzięki specjalnemu procesowi obróbki ziaren (z użyciem pary wodnej), kawa ta jest pozbawiona drażniącej goryczy i substancji zakwaszających, przy zachowaniu pełnej zawartości kofeiny. Dzięki temu procesowi „uszlachetniania” ziaren, Idee Kaffee ma być łagodna dla żołądka, bez utraty smaku i zapachu klasycznej kawy. Sięgając po więcej informacji na temat J.J. Darboven, można doczytać na stronie internetowej firmy, iż pomysł na specjalną obróbkę Idee Kaffee sięga Hamburga roku 1915, kiedy to profesor Karl Lendrich na zlecenie Arthura Darbovena opracował tę technologię. 12 lat później Idee Kaffee trafiła na rynek i w niedługim czasie podbiła serca konsumentów na całym świecie. Firma J.J. Darboven dalej ma swoją główną siedzibę w Hamburgu, natomiast produkcję realizuje na terenie Niemiec i innych państw Europy, także w Polsce.

Artykuł o kawie Idee Kaffee ziarnistej/mielonej. Sprawdź czy warto

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Opakowanie Idee Kaffee jest bardzo charakterystyczne ze względu na logo kawy, które nie zmieniło swojej formy praktycznie od początku produkcji tej kawy. Idee Kaffee jest dostępna na polskim rynku w postaci próżniowo zamkniętej „cegiełki” o wadze 250 g. Pod kątem kolorystyki dominuje klasyczny beż i ciemny brąz, czyli dwa chyba najczęściej wykorzystywane kolory w designie opakowań kaw. Na opakowaniu nie ma żadnej innej grafiki, przez co całość sprawia wrażenie zachowawczej elegancji. Flagową cechą produktu ma być unikatowość obróbki ziaren oraz ponad 150-letnie doświadczenie producenta na rynku kawy. Jednym słowem - opakowanie Idee Kaffee jest bardzo tradycyjne: od kolorystyki, po czcionkę, oszczędną grafikę i informacje na opakowaniu. Jest to produkt skierowany do konsumentów ufających stabilnym firmom z tradycjami, lubiących sprawdzone linie produktów.

2. Aromat

Jak pachnie Idee Kaffee? Czy wskutek specjalnej obróbki jej aromat jest słabszy? Wydaje mi się, że nie, jednak nie należy też do intensywnych. Po otwarciu opakowania możemy poczuć średnio intensywny aromat kawy, który na końcu przejawia nieco ostrą, drażniącą nutę. Podobnie rzecz wygląda po zaparzeniu. W postaci americano przygotowanego we włoskiej kawiarce w domu, Idee Kaffee pachnie dość niewyraźnie, płasko, z lekką nutą goryczy. Nie jest to przyjemny zapach, który zatrzymałby mnie na dłużej. A co w takim razie ze smakiem?

3. Smak

Przygotowałam kawę Idee Kaffee na kilka sposobów. W pierwszej wersji, zaparzona w zaparzaczu z tłokiem smakowała dobrze, z nieco cierpką nutą, która ujawnia się pod koniec. Smak rzeczywiście jest łagodny, jednak płaski, brakuje mu wyrazistości i głębi. Zaparzona w wersji mocniejszej, we włoskiej kawiarce, Idee Kaffee wyszła dość kwaśna i naprawdę mocno cierpka i tekturowa w posmaku. Na początku czuć kwaśny posmak, który stopniowo zmienia się w gorzki, dając całości dość nieprzyjemny wyraz. Mimo wielu prób zaparzenia, nie jest to mój ulubiony typ kawy domowego użytku. Możliwe, że sprawdzi się lepiej zaparzona po turecku.

4. Cena do jakości

Stosunek jakości do ceny w przypadku kawy Idee Kaffee w moim odczuciu jest przeciętny, jeśli nie słaby. Za 250 g tej kawy zapłacimy od 13 do 17 zł w zależności od miejsca zakupu. Kawa ta jest dostępna w niewielu sklepach i supermarketach, stosunkowo rzadko znajdziemy ją w promocji. Nie zachwyciła mnie ani smakiem ani aromatem, dlatego nie kupiłaby jej ponownie. Z drugiej strony, może okazać się warta spróbowania dla wszystkich, którzy odczuwają kłopoty trawienne po zwykłej kawie – możliwe, że dzięki dodatkowej obróbce Idee Kaffee będzie stanowić dobrą alternatywę, pozwalającą cieszyć się smakiem kawy bez podrażnień żołądka.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Przyznam, że ogólna ocena kawy Idee Kaffee nie przychodzi łatwo – prawdopodobnie dlatego, że nie pozostawiła jednoznacznego wrażenia. Z jednej stronie smakuje całkiem w porządku w postaci lekkiego naparu, z drugiej strony, zaparzona w stylu espresso odstręcza kwaśnym i gorzkim smakiem. Jej aromatu nie wyróżnia nic szczególnego. Z tego względu Idee Kaffee otrzymuje ode mnie średnią ocenę 7 punktów. Jej opakowanie, podobnie do samego produktu, jest neutralne. Najciekawszą charakterystyką tej kawy jest jej sposób obróbki, stworzony ponad 100 lat temu, dzięki któremu może być pita przez osoby, dla których kawa działa drażniąco. Jeśli należysz do tej grupy osób, być może Idee Kaffee to produkt dla Ciebie. 

Moja opinia o kawie Idee Kaffee ziarnistej/mielonej

 

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy