Kawa z mlekiem sojowym – dobra i zdrowa alternatywa dla mleka krowiego?

Każdy z nas ma swój ulubiony sposób picia kawy. Mamy ulubione marki, sposoby parzenia, ba, czasem pijemy kawę tylko w ukochanym kubku i o określonej porze dnia. Jednak od czasu do czasu warto się odważyć na eksperymenty mogące zaskoczyć nowymi smakami, które staną się naszymi ulubionymi. W tym artykule, (pierwszym z serii o mlekach roślinnych), dowiesz się jak smakuje kawa z dodatkiem mleka sojowego. Jest ono znane i powszechnie używane wśród wegan i wegetarian, ale także zaczyna cieszyć się dużą popularnością wśród kawoszy. Coraz częściej jest oferowane w kawiarniach jako dodatek do kawy lub zastępnik mleka krowiego, a jego wybór na sklepowych półkach ciągle rośnie. Czym dokładnie jest i jak powstaje mleko sojowe? Jak smakuje jako dodatek do kawy i czy jest zdrowe? Zapraszam do lektury.

MLEKO CZY NAPÓJ?

Zanim skupimy się na właściwościach mleka sojowego, warto zastanowić się nad jego nazwą. W większości krajów napój z soi funkcjonuje pod nazwą „mleko” dlatego, że swoją konsystencją i kolorem przypomina mleko zwierzęce. W Unii Europejskiej, a więc i w Polsce, konsumenci znajdą mleko sojowe pod nazwą „napój sojowy”. Wynika to z oficjalnych regulacji, które mówią, że określenie „mleko” można umieścić na produkcie tylko w odniesieniu do mleka pochodzenia zwierzęcego. To zarządzenie ma służyć ochronie praw producentów mleka i nabiału. W języku potocznym jednak większość z nas posługuje się określeniem mleko sojowe, jak i kokosowe, ryżowe czy migdałowe, dlatego też będę używać tej nazwy w dalszych częściach artykułu.

CZYM JEST MLEKO SOJOWE I JAK SIĘ JE PRODUKUJE?

Mleko sojowe, choć soja silnie kojarzy się z kuchnią azjatycką, wcale nie jest w niej tak popularne czy powszechnie wykorzystywane jak sama soja. Jest doceniane przede wszystkim w zachodnim świecie, a jego popularność wzrosła wraz z ilością osób przechodzących na wegetarianizm i weganizm. Mleko sojowe jako produkt roślinny naturalnie nie zawiera laktozy. Jest to, po prostu roztwór ziaren soi i znacznej ilości wody. Jak powstaje mleko sojowe? Ziarna soi namacza się lub gotuje, a następnie miażdży lub mieli/blenduje. Odsączony z nich płyn, po oddzieleniu wiórków i resztek ziaren, to podstawa napoju sojowego. Zwykły domowy blender czy robot kuchenny wystarczą, żeby wykonać mleko sojowe samodzielnie w domu. Mleko dostępne w sklepach zawiera przeciętnie 6% soi. Pozostałe składniki to oczywiście woda, a także wapń, stabilizatory (np. guma gellan, sól morska), regulatory kwasowości, witaminy D2, B2 oraz B12. Skład mleka sojowego nie jest tak zestandaryzowany jak w przypadku mleka krowiego. Znajdziemy je w wielu odmianach, które różnią się w zależności od producenta – od napojów składających się prawie wyłącznie z soi i wody, do mlek sojowych wzbogaconych i dosładzanych cukrem lub syropami, a także aromatami. Mleko sojowe naturalne, bez dodatku cukru, ma podobną konsystencję do chudego mleka krowiego. Jest nieco bardziej żółte, a w ustach może pozostawić „kredowy” posmak. W wersjach z cukrem jest zdecydowanie słodsze niż mleko krowie. Niektórym przywodzi na myśl smak fasoli lub orzechów.

CZY MLEKO SOJOWE TO ZDROWA ALTERNATYWA DLA MLEKA KROWIEGO?

Mleko sojowe ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ceni się je ze względu na niski poziom tłuszczu i wysoki poziom białka, równy z mlekiem krowim. Kontrowersje wywołuje natomiast fakt, że obecnie około 90% soi na świecie to soja modyfikowana genetycznie, a zatem wszelkie jej przetwory są także w tej kategorii produktów. Mleko sojowe, podobnie do laktozy, może uczulać. Znane są także badania mówiące o negatywnym wpływie mleka sojowego na gospodarkę hormonalną, jednak aby do tego doszło, trzeba byłoby wypijać kilka litrów tego napoju dziennie.

JAK SMAKUJE KAWA Z MLEKIEM SOJOWYM?

Na pewno inaczej! Trudno jednoznacznie udzielić odpowiedzi na to pytanie – dużo zależy od samej kawy, jak i od preferencji kawosza, każdy z nas jest zapewne wyczulony na inne nuty smakowe ulubionego naparu. Dla mnie kawa z mlekiem sojowym smakuje trochę orzechowo. Mleko to dodaje też słodkiego posmaku, przypominającego może nieco mleko skondensowane. Poziom słodkości zależy oczywiście od tego, jakiego rodzaju napoju sojowego dodamy. Dla mnie nawet najbardziej proste mleko sojowe, (tj. bez dodatkowych polepszaczy smaku i aromatu) dosładza kawę na tyle, że nie używam już cukru. Wybieram kawę z mlekiem sojowym czasem także jako deser lub latem, w postaci kawy mrożonej. Mleko sojowe to oczywiście doskonała alternatywa dla osób, które mają problemy z trawieniem laktozy lub zbyt wysoki poziom cholesterolu (mleko sojowe zawiera tłuszcze nienasycone, czyli tak zwane „dobre tłuszcze”, bez cholesterolu). Może się sprawdzić jako słodki dodatek, kiedy chcemy ograniczyć słodzenie kawy cukrem. Pieni się tak samo jak krowie mleko, więc można go z powodzeniem użyć do latte czy cappuccino. I co ciekawe, przechowywane w lodówce, nie psuje się tak szybko jak mleko krowie.

Mleko sojowe jest dość nowe w diecie Polaków. Ponieważ soja nie ma bezpośredniego odpowiednika w naszej rodzimej kuchni, jest to smak, do którego dopiero się przyzwyczajamy. Rośnie dostępność i różnorodność mleka sojowego. Jeszcze kilka lat temu można było je nabyć tylko w specjalnych sklepach czy działach z „żywnością świata”. Teraz możesz je znaleźć w każdym supermarkecie, a nawet mniejszych, osiedlowych sklepikach spożywczych. Choć jego cena jest średnio dwukrotnie (bywa, że więcej) wyższa od ceny mleka krowiego, coraz to nowe jego wydania (o różnych smakach) na pewno zachęcają do zakupu i eksperymentowania. Mleko sojowe sprawdzi się nie tylko jako zastępnik mleka krowiego, ale po prostu jako ciekawy dodatek. Polecam wszystkim poszukującym nowych smaków kawy i nie tylko.

 

Autorka: Emilia Pawłusz

 

ArturS
2019-11-16

Stosuję mleko sojowe "dla baristów" do kawy od jakiegoś czasu i kompletnie nie czuję różnicy w smaku w stosunku do zwykłego mleka. Szukam teraz nieco tańszej wersji bo jednak ponad 8zł za litr to przy takim zużyciu jak u mnie trochę drogo wychodzi :) Dzięki za wpis.


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy