Dallmayr Selection Ethiopian Crown (mielona)

Recenzja kawy mielonej Dallmayr Selection Ethiopian CrownKawy produkcji niemieckiej firmy Dallmayr cieszą się dobrą reputacją na rynku kaw konsumenckich. Dzisiaj recenzuję Dallmayr Selection Ethiopian Crown – wysokiej jakości mieszankę ziaren Arabiki z Etiopii. Jak smakuje? Na pewno stanowczo, pikantnie i klasycznie. Posiada także kilka innych cech, które wyróżniają ją na tle innych produktów z tej półki cenowej. Zapraszam do przeczytania pełnej recenzji!

Charakterystyka kawy według opakowania:

Jeśli lubisz czytać o kawie i wiedzieć więcej o produkcie zanim zdecydujesz się go kupić, kawa Dallmayr Selection Ethiopian Crown z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Na opakowaniu znajdziemy informacje zarówno o pochodzeniu ziaren, jak i szczegółowy opis jej walorów smakowych. Według producenta, Dallmayr Selection Ethiopian Crown to najwyższej jakości kawa mielona będąca kompozycją doskonałych odmian Arabiki. Cechuje ją szlachetność, pełny smak z nutą pikantności i kwasowości. Kompozycję ziaren ma wyróżniać także trwały aromat. Jest to kawa średnio palona, o umiarkowanej kwasowości i maksymalnej intensywności. Jak sama nazwa mówi, jest to mieszanka ziaren z upraw z Etiopii, ojczyzny kawy. Pod wieczkiem znajduje się dodatkowa informacja o pozostałych dwóch kawach z tej serii Dallmayr – Dyawa Antara (mieszanka Arabiki z Azji) oraz Antigua Tarrazu (kompozycja ziaren z Ameryki Środkowej). Informacja to umożliwia porównanie linii produktów – Ethiopian Crown to klasyczna, oryginalna etiopska kawa o dużej intensywności i pikantnym smaku; Dyawa Antara to z kolei rzadka mieszanka z Azji o pełnym, intensywnym i nieco kakaowym smaku; Antigua Tarrazu, ostatnia z serii, to kompozycja najwyższej jakości mająca cechować się eleganckim, umiarkowanym i także lekko pikantnym smakiem. Minusem jest, iż te dodatkowe informacje o całej linii produktów są dostępne tylko po angielsku i niemiecku. Po polsku jest tylko skrótowy opis produktu w postaci naklejki na opakowaniu.

Opakowanie Selection Ethiopian Crown kawy mielonej

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Opakowanie Dallmayr Selection Ethiopian Crown zdecydowanie wyróżnia się na półce sklepowej. Kawę tę kupimy w estetycznej, bordowej, połyskującej puszce o wielkości aż 250 g. Podobnie opakowane są pozostałe kawy z tej linii. Pod kątem opakowania seria ta sprawia wrażenie ekskluzywnej. Puszka jest zabezpieczona odpowiednią folią, a po otwarciu, dzięki szczelnemu zamykaniu, możemy dłużej cieszyć się aromatem kawy. Zaletą tego typu opakowania jest także to, że można wykorzystać je ponownie do przechowywania kawy. Na  opakowaniu znajdziemy sporą ilość informacji o produkcie oraz bardzo charakterystyczne, obszerne logo producenta ze złotym motywem graficznym przypominającym XIX-wieczne obrazy. Całość jest estetyczna i elegancka.

2. Aromat

Aromat kawy Dallmayr Selection Ethiopian Crown mnie nie zaskoczył, ale spełnił moje oczekiwania. Zwykle nie mam nic do zarzucenia produktom firmy Dallmayr i podobnie jest w tym przypadku. Po otwarciu opakowania moje pierwsze wrażenie i myśl to to, że etiopska mieszanka pachnie klasycznie – aromat jest lekko ostry, pobudzający, może z nutą słodyczy, przywodzącej na myśl (przynajmniej mi) słodką śmietankę. Spędziłam dłuższą chwilę studiując jej aromat – jest bogaty, zmienia się, można w nim odkrywać kolejne nuty. Zaparzona Dallmayr Selection Ethiopian Crown utrzymuje status kawy o klasycznym zapachu, który przyjemnie pobudza nozdrza. Jest umiarkowanie intensywny, wydaje się naturalny – taki, jaki powinna mieć dobra kawa. Są w nim też ostrzejsze, czasem nieco ziemiste akcenty, które nie wszystkim mogą przypaść do gustu. W moim odczuciu aromat tej kawy jest bardzo naturalny, pełny i bogaty.

3. Smak

Jak zawsze w przypadku kaw Dallmayr, poprzeczka smakowa stoi wysoko. Jak wypadła Dallmayr Selection Ethiopian Crown w porównaniu do innych kaw tego producenta oraz innych z podobnej półki cenowej? Uważam, że bardzo dobrze. To stanowcza, klasyczna czarna kawa. W postaci americano przygotowanego w domu w kawiarce smakowała bardzo dobrze – łagodna w smaku, kompletnie pozbawiona kwasowości, z bardzo delikatną, ledwie wyczuwalną goryczką. Rzeczywiście na końcu ujawnia się w niej nuta pikantnego smaku. Całość zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie i z chęcią będę sięgać po ten produkt. Podobnie jak w przypadku aromatu, wyczuwalne są w naparze odcienie ziemistego smaku. Osobiście je lubię i w połączeniu z łagodną goryczką stanowią one smakowy wyróżnik tego produktu. Smak Dallmayr Selection Ethiopian Crown przypadnie do gustu tym, którzy lubią konkretne, intensywne kawy solo, bez słodzących dodatków czy mleka. Delikatny napar jest łagodny w smaku, zaparzona w wersji mocniejszej  Dallmayr Selection Ethiopian Crown ujawnia goryczkowe nuty. Obie wersje, zarówno ta lekka – popołudniowa, jak i ta pobudzająca – poranna bardzo przypadły mi do gustu.

4. Cena do jakości

Kawa Dallmayr Selection Ethiopian Crown to produkt z nieco wyższej półki cenowej. W wersji mielonej, za puszkę 250 g zapłacimy około 20 do nawet 25 zł w supermarketach i nieco drożej w mniejszych sklepach. W Internecie cena za opakowanie 250 g to około 21 zł plus koszty przesyłki. Minusem jest dostępność tego produktu, spotkałam go do tej pory w bardzo niewielu sklepach i jednym sklepie internetowym. Jakość kawy, która pozostaje naprawdę bez zarzutu, a także standardowa wielkość opakowania powodują, że stosunek jakości do ceny jest dobry. Jeśli już uda się znaleźć tę kawę, warto po nią sięgnąć. Nie bez znaczenia pozostaje także eleganckie opakowanie, które wyróżnia ją spośród innych produktów w tej cenie.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Dallmayr Selection Ethiopian Crown plasuje się wśród kilku moich ulubionych kaw. Dostaje ode mnie 8 punktów. Chcę podkreślić jej ciekawy, pełny smak (zaskoczyła mnie jej pikantność pojawiająca się na końcu), a także aromat, który odkrywam na nowo przy każdym parzeniu tej kawy. Próbowałam Dallmayr Selection Ethiopian Crown także z mlekiem, jednak w postaci zwykłego americano lub z kawiarki smakuje najlepiej. Jest to jedna z tych kaw, którym naprawdę niewiele można zarzucić. Klasyczna, dobra, elegancko opakowana oraz w przystępnej cenie. Jej ciekawe opakowanie powoduje, że idealnie sprawdzi się jako prezent. Puszkę można także wykorzystać ponownie. Podsumowując, myślę, że jest to kawa, która posmakuje naprawdę wielu kawoszom. Wyjątkiem mogą być ci, którzy lubią wyraźną nutę kwasowości. Wiele kaw dostępnych w Polsce od lat 90-tych wyróżnia właśnie wysoka kwasowość, stąd wielu konsumentów tego właśnie szuka w kawie. Dallmayr Selection Ethiopian Crown to zupełnie inny typ kawy, o łagodnym i głębokim smaku. Warto jej spróbować, po prostu polecam!

Opakowniea Selection Ethiopian Crown kawy mielonej

 

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy