Kawa Kolumbia La Claudina (ziarnista) - recenzja

Kawa Kolumbia La Claudina (ziarnista) - recenzjaDziś w mojej filiżance gości kolumbijska jasno palona kawa La Claudina. Jest to kawa speciality, 100% Arabika, o umiarkowanej intensywności i małej kwasowości. Przygotowana przez łódzką palarnię Manufaktura Kawy. Zapraszam do przeczytania recenzji!

Charakterystyka kawy według opakowania:

Kawa La Claudina pochodzi z małej plantacji w okolicach Ciudad Bolívar w północno-zachodniej Kolumbii. Jej właścicielem jest “Juan Saldarriaga, młody producent kawy, który kilka lat temu przejął nadzór nad rodzinnym gospodarstwem. Należące do niego plantacje – Hacienda La Claudina oraz El Encanto – zajmują około 42 hektarów powierzchni. Uprawy kawowca położone są wśród lasów i rezerwatów przyrody u stóp łańcucha górskiego Los Farallones del Citara. Idealne połączenie wysokości, wilgotnego i ciepłego wiatru oraz żyznej gleby wulkanicznej zapewnia produkcję doskonałej jakości kawy, która sprzedawana jest pod nazwą Tierra de Cafe.” (informacja ze strony Manufaktury Kawy). Kawowce plantacji La Claudina rosną na wysokości aż 1400-1870 m n.p.m. Zbiory odbywają się jeden raz w roku, od września do grudnia. Na stronie Manufaktury Kawy przeczytamy także o samym sposobie zarządzania gospodarstwami, co jest ważną i ciekawą informacją dla konsumentów zainteresowanych handlem fair trade. Kawa La Claudina jest jasno palona, przez co świetnie sprawdza się w metodach przelewowych, np. w aeropressie, chemexie czy we francuskim zaparzaczu z tłokiem. Można zaparzyć ją także w ekspresie ciśnieniowym.

Charakterystyka kawy (subiektywna):

  • 1. Opakowanie

Kawa La Claudina przyjechała do mnie w postaci próbek w strunowo zamykanych opakowaniach. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, które umożliwia ponowne zamknięcie, przez co ziarna zachowują swój aromat na dłużej i są chronione przed szkodliwym wpływem światła. Kawy w pełnowymiarowych paczkach są zapakowane w ten sam sposób. Na estetycznej etykiecie znajduje się logo producenta, a także sporo informacji o produkcie. Wszystkie produkty Manufaktury Kawy mają ładne, minimalistyczne opakowania z kolorowym akcentem, innym na każdej kawie, dzięki czemu łatwo je rozróżnić. Każdą kawę można zamówić w opakowaniu plastikowym lub w wersji ekologicznej, tj. w papierowej torbie, także ze szczelnym zamknięciem. Kawa jest dostępna w opakowaniach 250, 500 g oraz 1 kg. Świetną opcją jest możliwość zamówienia 50g-owych próbek. W tej postaci dostępna jest tylko kawa w ziarnach. Kupując duże opakowania na stronie internetowej można od razu wybrać, jakim sposobem będzie parzona. Palarnia dobierze do niego najlepszy sposób zmielenia ziaren.

  • 2. Aromat

Kawa Kolumbia La Claudina ma przyjemny, łagodny aromat. Kiedy powąchałam ją po raz pierwszy, najwyraźniej odczułam śmietankowy, kremowy aromat. Później dopełniły go nuty orzechowe. Jest przyjemny, nieco słodkawy, niezbyt intensywny. Wyczuwalna jest w nim też nuta owocowa, roślina, charakterystyczna dla wielu kaw jasno palonych.

  • 3. Smak

Według informacji producenta kolumbijska La Claudina jest bardzo nisko kwasowa (2/5 w skali Manufaktury Kawy) oraz średnio intensywna w smaku (3/5). Po wypiciu kilku filiżanek decydowanie się z tym zgadzam. Kawa ta ma łagodny smak, nieco orzechowy, z nutą owocową, którą stopniowo rozwija się w ustach. Nie jest w ogóle gorzka, a jej kwasowość dobrze komponuje się z nutami owoców (producent wspomina o nutach smakowych miodu i mirabelki). Kawa ta ma klasyczny, zbalansowany smak, który może przypaść do gustu kubkom smakowym wielu kawoszy.

  • 4. Cena do jakości

Kawa Kolumbia La Claudina kosztuje 8 zł za próbkę o wadze 50 g, 54 zł za 500 g i 97 zł za 1 kg. Można ją zamówić w wersji ziarnistej lub mielonej na różne sposoby, w zależności od ulubionego sposobu parzenia. Jest to dobra kawa, uniwersalna w smaku, dzięki czemu może mieć wiele zastosowań. Cena jest dość wysoka, dlatego warto zamówić najpierw próbki. Wybierając ten produkt (a nie kawy dużych koncernów) wspieramy lokalne przedsiębiorstwa - sieć gospodarstw kawowców i społeczność wokół nich w Kolumbii oraz małą palarnię kawy w Łodzi.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Kawa Kolumbia La Claudina nie jest łatwa do oceny. Z jednej strony dobrze smakuje i ma przyjemny aromat, ale z drugiej strony, nie wyróżnia jej nic szczególnego. Jest zbalansowana, dobra, ale nieco nudna w swoim smaku, przynajmniej dla mnie. Ten niedosyt zaskoczenia powoduje, że dostaje ode mnie 8 punktów. Na plus działa owocowy smak i brak gorzkości. Jeśli jesteś fanem metod przelewowych, to może być produkt dla ciebie. Produkt ma piękne opakowanie, a na stronie Manufaktury Kawy znajdziemy sporą ilość informacji o pochodzeniu produktu, sposobie obróbki i rekomendacji co do parzenia.

 

 

 

Autor: Emilia Pawłusz


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy