Kawa ziarnista, mielona, w kapsułkach a może z saszetki?

Jak popularną jest kawa na świecie, można przekonać się chociażby analizując dostępność jej rodzajów, nie tylko pod względem marek czy gatunków ale również zależnie od sposobu przygotowywania. Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje i tylko nasz smak powinien wyznaczać nam standardy rodzaju i sposobu picia ulubionego naparu ale czy w niektórych przypadkach kawa to jeszcze kawa?

A oto małe zestawienie:

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista

  • Niewątpliwie najbardziej czaso- i pracochłonna opcja. Ten rodzaj kawy należy przygotować niemalże od podstaw i dodatkowo potrzebujemy do tego celu młynka do mielenia ziaren. Dla niektórych przygotowywanie kawy od początku jest krótko mówiąc upierdliwe, dla innych to część przyjemności nierozerwalnie związana z piciem samego naparu. W idealnej sytuacji są ci, którzy posiadają ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Jedno jest pewne, takich wrażeń zapachowych nie dostarczą nam inne metody jej przygotowania, pod warunkiem, że zadbamy odpowiednio o przechowywanie. Z pewnością ten rodzaj wybiorą osoby, których parzenie jest swego rodzaju pasją, a sposób przygotowania ziaren stał się codziennym, cenionym rytuałem. Zalety to zapach i smak. Wadą zaś jest koszt akcesoriów potrzebnych do zmielenia i zaparzenia kawy.

Kawa mielona

Kawa mielona

  • Alternatywa kawy ziarnistej dla tych bardziej zapracowanych albo mniej ortodoksyjnych kawoszy. Tutaj już nie musimy poświęcać czasu na mielenie ziaren. Zmieloną kawę możemy bezpośrednio wsypać do ekspresów przelewowych i kolbowych. Niestety, mimo starań dotyczących utrzymania aromatu ulatnia się on zdecydowanie szybciej niż w przypadku opisywanej wyżej poprzedniczki – jednak przeważnie bardzo dobre gatunkowo kawy możemy spotkać w formie zmielonej. Być może rozwiązaniem problemu uciekającego zapachu będzie wybieranie opakowań o mniejszej pojemności.

Kawa w kapsułkach

Kawa w kapsułkach

  • Jest to kawa mielona, zamknięta hermetycznie w plastikowych lub metalowych kapsułkach. Plusami jej jest łatwość przygotowania kaw, zachowanie walorów smakowych kawy mimo jej zmielenia, niewielki koszt ekspresu oraz możliwość wyboru z dużego proponowanego przez producentów wachlarza rodzajów i smaków. Minusy to: konieczność posiadania specjalnego ekspresu i korzystania tylko z przeznaczonych do niego rodzajów kapsułek dostępnych na rynku oraz wysoki ich koszt. Warto również zwrócić uwagę na zawartość pojemniczków. Oczywiście należy wybierać tylko te zawierające kawę naturalną o oznaczonym miejscu pochodzenia. Podobnie z mlekiem w kapsułkach, należy sprawdzić czy mamy do czynienia z mlekiem w proszku czy chemicznie uzyskiwanym białkiem. Bardzo dużo kontrowersji wywołuje również substancja o nazwie "furan" uwalniana podczas próżniowego pakowania kawy – podobno zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów (jednakże wczytując się głębiej w materiały źródłowe można dowiedzieć się, iż związek ten szybko odparowuje a poziom, który mógłby nam zaszkodzić pochodzić miałby z kilkunastu wypijanych filiżanek dziennie).

Przeczytaj również artykuł o globalnym problemie zużytych kapsułek

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna

  • Aby uzyskać ten rodzaj kawy, ziarna poddaje się dość skomplikowanym zabiegom. Pierwszym krokiem jest wypalenie i zmielenie ziaren. Następnie kawę zaparza się z użyciem wysokiego ciśnienia - to gwarantuje uzyskanie mocnego ekstraktu. Następnie uzyskany ekstrakt zagęszcza się i suszy. Otrzymane bryłki rozbija się w mniejsze kryształki. W ich wyniku otrzymujemy drobne granulki lub sypki proszek. Należy zaznaczyć, że podczas procesów mających na celu otrzymanie produktu końcowego nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych. Warto zaznaczyć, iż według polskiego prawa kawą rozpuszczalną producent ma prawo nazwać tylko taki produkt, który jest czystą kawą, więc popularne obawy związane z jej negatywnym wpływem na zdrowie wydają się być chybione. Plusem kawy rozpuszczalnej jest szybkość przygotowania, minusem - świadomość, iż mimo zapewnień producentów o bardzo dobrej jakości ziaren, niekoniecznie jest to prawdą.

Kawa w saszetkach

Kawa w saszetkach

  • Tutaj można mieć wątpliwości czy zawartość opakowania kawą w ogóle można nazwać. W większości proszki te na kilkanaście gram zawartości zawierają tylko dwa ziarna kawy. W tego typu "kawach" znaleźć głównie możemy: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, mleko w proszku, tłuszcze utwardzone, stabilizatory, aromaty itp. Tego typu produkt powinniśmy raczej nazwać "chemicznym miksem o smaku kawy" o ryzykownym dla zdrowia i naszej wagi składzie. Podsumowując, bo nie ma nad czym się rozwodzić: tego rodzaju wytworów nie warto ani pić ani polecać. Jedynym pocieszeniem może być coraz większa świadomość konsumencka i nawyki sprawdzania zawartości poszczególnych produktów.

Chciałoby się rzec dla każdego coś dobrego. I faktycznie, obecnie kawowy rynek gwarantuje produkty dla wszystkich. Począwszy od zróżnicowana cenowego, poprzez smakowe, jakościowe a wreszcie opisywane wyżej. Tak więc czy jesteście w pracy, czy wypoczywacie w domu, uczycie się do sesji albo po prostu kawa zastępuje Wam wodę – na pewno na półce w sklepie macie swój ulubiony produkt wyprodukowany w odpowiedzi na Wasze konkretne potrzeby. Oto magia współczesnego rynku.

Autorka artykułu:
Agnieszka Sarat - Serwisowa Mała Czarna

Agnieszka SaratMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres:
agnieszka@cie-kawa.pl
  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! 😄☕️


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy