Kawy smakowe (aromatyzowane)

Kawy smakowe (aromatyzowane)Opinie dotyczące kaw smakowych są podzielone. Z jednej strony znawcy smaku, bariści, degustatorzy, z drugiej - coraz większa liczba osób szukających w kawie odrobiny odmienności. Ci pierwsi zazwyczaj negatywnie oceniają kawy smakowe, ci drudzy - zachwyceni smakiem i aromatem pomarańczy, karmelu czy czarnej porzeczki - nie widzą przeszkód, aby swoją dotychczasową kawę nieco "podrasować".

Kawy smakowe najszybciej znajdziemy w palarniach kawy prowadzących sprzedaż internetową. Wybór jest przeogromny. Kawa o smaku czekolady, mięty, creme brulee, cynamonu, karmelu, marcepanu, migdałów, orzechów laskowych, wiśni, gruszki, maliny, chałwy, banana. A także advocatu, amaretto, irish cream, pinacolady, rumu z wanilią, rumu z wiśnią, ajerkoniaku. Oraz: belgijskiej praliny, kruchego ciasteczka, miodu tureckiego, tiramisu, truskawek w szampanie, truskawek ze śmietaną, cukierka Kukułka, piernika, szarlotki, śliwek w czekoladzie. To tylko przykłady. Producenci kaw smakowych czerpią inspirację nie tylko ze świata owoców czy popularnych napojów z procentami, ale także z gotowych produktów spożywczych jak ciasta czy cukierki. Na koniec kawa smakowa, która zaintrygowała mnie najbardziej - kawa o smaku cappucino. Jestem niezmiernie ciekawa jak smakuje :) Nie wiem tylko w jaki sposób miałabym ją zaparzyć? I, gdybym zrobiła z niej cappucino w automatycznym ekspresie ciśnieniowym, czy nie byłoby za dużo cappucino w capuccino? :)

W jaki sposób powstają kawy smakowe? Tuż po procesie palenia gorące ziarna kawy są spryskiwane wybranym aromatem, a następnie poddawane chłodzeniu, które sprawia, że dodany zapach wnika w strukturę ziarna. Świeżo palona smakowa kawa jest od razu pakowana w odpowiednią torebkę i wysyłana do konsumenta, dzięki czemu jej smak i aromat są w pełni wyczuwalne i rozpoznawalne. Aromaty używane do produkcji kaw smakowych mogą być naturalne lub sztuczne. Warto zatem zapytać producenta co konkretnie jest dodawane do kawy. Czy w kawie o smaku pomarańczy znajdziemy naturalny ekstrakt z owoców czy jedynie związek chemiczny "imitujący" naturalny aromat?

Kawy smakowe powstają na bazie kaw gatunku arabica. Jej ziarna są szlachetniejsze w smaku niż ziarna robusty. Należy jednak pamiętać, że nie każda arabica odznacza się najwyższą jakością. Arabiki pochodzące z upraw przemysłowych są smaczne, ale wiele im brakuje do kaw pochodzących z plantacji ekologicznych. Według niektórych, kawy aromatyzowane to właśnie retuszowanie ubogiego aromatu kawy czy jej słabej konsystencji. Co zatem zrobić, aby kupując kawę smakową nie nabrać się na ten zręczny chwyt marketingowy? Należy sprawdzić jaki gatunek i odmianę kawy dana palarnia oferuje i nie kupować "kota w worku". Dodatkowy aromat ma przecież być tylko wartością dodaną a nie próbą ukrycia wad kawy.

Innym sposobem na uzyskanie kawy smakowej jest przygotowanie jej samodzielnie. Do ulubionej kawy w ziarnach dodajmy aromat, który szczególnie lubimy. Oczywiście, nie każdy aromat uzyskamy domowym sposobem. Trudno byłoby bowiem stworzyć w kuchennym laboratorium kawę o smaku i zapachu tiramisu, ale wrzucając do paczki z kawą laskę cynamonu, wysuszoną skórkę pomarańczową czy rozgniecione ziarna kardamonu z pewnością zmodyfikujemy jej aromat. I pamiętajmy, że odpowiednie przechowywanie pozwoli nam dłużej cieszyć się jej niepowtarzalnym zapachem, a jeszcze lepiej, jeśli przygotujemy małą porcję kawy smakowej i szybko ją zużyjemy.

Kawy smakowe stanowią dużą gałąź kawowego runku. Pytanie które powinniśmy sobie zadać brzmi następująco: dlaczego w ogóle powstały? Czy na naszym rynku brakuje kaw najwyższej jakości, których bogaty bukiet smakowo-zapachowy powinien w pełni nas zadowolić? Czy może zaczynamy eksperymentować, tak jak z alternatywnymi sposobami przyrządzania kawy? A może stajemy się bardziej otwarci na to, co nowe?

Jakakolwiek odpowiedź by nie była, myślę, że warto spróbować kawy smakowej i przekonać się czy będzie nam smakowała a także czy dodany aromat wpływa jedynie na zmysł węchu czy może wyczujemy go również na podniebieniu. Smacznego!:)

Autorka artykułu:
Ewa Kuzak - Nadworna Rozłupywaczka Ziaren

Autorka artykułu: Ewa Kuzak - Generalny kawoszMasz uwagi co do tego artykułu, chciałbyś o coś zapytać lub podzielić się czymś ciekawym? Dodaj komentarz lub napisz do mnie na adres: ewa@cie-kawa.pl  Chętnie odpowiem na każde pytanie.

I niech kawa będzie z Tobą! :)


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy