Perełka wśród kaw – kopi luwak to najdroższa kawa świata

Perełka wśród kaw – kopi luwak to najdroższa kawa świataNajdroższa kawa świata wcale nie pochodzi z Etiopii, Brazylii czy innych potentatów produkcji kawy. Najcenniejsze ziarna kawy znajdziemy w Indonezji i to wcale nie na plantacjach, ale w żołądku bardzo niepozornego zwierzaka. Ile kosztuje najdroższa kawa świata i czym się wyróżnia? Poznaj historię kopi luwak.

Kawa to chyba ulubiony napój ludzi XXI wieku. Codziennie wypijamy dosłownie oceany kawy, a jej roczne zbiory przekraczają obecnie 7 ton. Każdy kawosz ma co najmniej kilka ulubionych rodzajów kawy, a jej znawcy potrafią rozróżnić setki odmian, specyficznych smaków i aromatów. Wśród ogromnej gamy rodzajów kawy i sposobów uprawy na uwagę zasługuje „kopi luwak”, która od dawna jest uważana za najcenniejszą kawę świata. Skąd wynika jej fenomen i co sprawia, że kosztuje bajońskie sumy? Według ekspertów rynku kawowego kawa kopi luwak jest niepowtarzalna ze względu na niecodzienny sposób „obróbki” ziaren, który nadaje jej osobliwy smak. Główną rolę w tym procesie gra łaskun muzang – niewielkie i niepozorne zwierzątko żyjące na wyspach Indonezji w Azji południowo-wschodniej. W lokalnym języku ten mały drapieżnik nazywa się „luwak”, a „kopi” znaczy kawa, stąd też pochodzi nazwa kawy. Luwak jest naturalnym kawoszem – znany jest z częstego odwiedzania i pożerania niedojrzałych, jeszcze czerwonych ziaren kawy. Miejscowi plantatorzy długo uważali go za szkodnika. Zaobserwowali jednak, że ziarna zjedzone, nieco przetrawione i wydalone przez drapieżnika mogą nadal zostać wykorzystane do produkcji kawy i to nie byle jakiej! Jak się okazuje, kiedy ziarna ulegają procesowi trawiennemu w organizmie zwierzęcia, nabierają nowych właściwości, które przekładają się na nietypowy, ale bardzo dobry smak naparu z nich pozyskanego.

Etapy produkcji kopi luwak

1. Wszystko zaczyna się raczej standardowo: coffea, wiecznie zielony krzak kawy, rodzimy dla terenów Azji i tropikalnej Afryki, a w XVII wieku zaimportowany do Ameryki łacińskiej produkuje owoce, w których są ziarna kawy. Zawarta w nich kofeina chroni je przed zjedzeniem przez zwierzęta, jednak Łaskun muzang (zwany inaczej cywetą, a lokalnie w języku indonezyjskim luwakiem) jest na to odporny.

2. Luwak zjada ziarenka kawy i niczym wytrawny selekcjoner wybiera te najznamienitsze i najbardziej dojrzałe.

3. Zwierzę trawi owoc kawy i otaczające ziarno łupinki. Samo ziarno kawy pozostaje jednak nietknięte. W procesie trawienia dochodzi do fermentacji, dzięki której ziarna nabierają specjalnego smaku. Fuj? Nieco. Jednak selekcjonerzy kawy upierają się, że ta naturalna fermentacja stoi za magią całego naparu. Najważniejszy etap produkcji tej ekskluzywnej kawy jest zatem zupełnie naturalny i pozostaje poza bezpośrednią kontrolą człowieka.

4. Kiedy luwak wydali już ziarna kawy, są one zbierane, oczyszczane i suszone. W kolejnych etapach są nieco zgniatane, żeby oczyścić je z resztek łupin. Następnie ziarna są sortowane, selekcjonowane i prażone w zupełnie standardowy sposób.

5. Parzenie – co ciekawe i zaskakujące, kawę luwak parzy się tak jak każdą inną. Oczywiście znawcy kawy rekomendują, żeby nie dodawać mleka, cukru ani żadnych innych dodatków, które spowodują, że unikalny smak kawy luwak nie będzie aż tak wyczuwalny.

Ile kosztuje najdroższa kawa świata?

Kilogram kawy kopi luwak może zrobić sporą różnicę w budżecie, bo kosztuje, bagatela, około 2500 zł (600 USD). Za jej filiżankę zapłacimy od 130 do nawet 400 zł. Za tą wysoką cenę odpowiada oczywiście osobliwy proces produkcji uzależniony od naszego wyjątkowego plantatora - luwaka. Rok rocznie zbiory ziaren tej kawy to tylko 300 kg, dlatego kopi luwak to zdecydowanie produkt luksusowy i salonowy. Czy jest warta tej ceny? Możesz się z łatwością przekonać, ponieważ można kupić ją w Polsce oraz na międzynarodowych platformach sprzedażowych takich jak Amazon. Warto jednak sprawdzić dostawcę, ponieważ jak zawsze w przypadku ekskluzywnych produktów, fałszerstw i podróbek nie brakuje. Na pewno spróbowanie tej kawy, zupełnie osobliwej i niedostępnej na co dzień to przygoda i święto dla każdego kawosza. Jest to też wspaniały i oryginalny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy.

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy