Nowości Cie-Kawa.pl

Wpływ kawy na przemianę materiiZawarta w kawie kofeina skutecznie podnosi zdolność koncentracji i uwagi. To jednak nie jedyny wpływ kofeiny, jaki odczuwa nasz organizm, kiedy delektujemy się filiżanką małej czarnej. Naukowcy od wielu lat badają wpływ kawy, a w tym kofeiny, na przemianę materii. Jak kofeina działa na metabolizm? Badania naukowe nie są jednoznaczne, ale większość badaczy skłania się do stwierdzenia, że kofeina ma krótkotrwałe działanie stymulujące na procesy metaboliczne oraz pomaga spalać tłuszcz.

Przyjdź na festiwal Kawy i Czekolady w Poznaniu styczeń 2020Kawosze z Poznania i okolic, mamy dla was świetną wiadomość, która rozświetli nawet najciemniejsze zimowe wieczory. W weekend 18-19 stycznia odbędzie się w Poznaniu Festiwal Kawy i Czekolady! Zapiszcie datę w kalendarzach, zapowiada się aromatyczny i słodki weekend, pełen atrakcji dla dzieci i dorosłych, kawoszy, miłośników herbaty, jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kawałka czekolady!

W poszukiwaniu nowych smaków i aromatówWielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Kawa wprawia nas w ruch, pobudza, dodaje energii i zapału do podejmowania codziennych działań. Badania wskazujące, że picie kawy wcale nie jest szkodliwe, przeciwnie, co powoduje, że wiele osób sięga po kawę nie tylko o poranku, ale przez cały dzień. Czarna kawa bez dodatków sprzyja koncentracji, pobudza metabolizm, dlatego można ją pić podczas stosowania większości diet. Kawa towarzyszy także spotkaniom towarzyskim i biznesowym. Jest nieodłącznym elementem dnia, jednak nawet najbardziej ulubione rzeczy po pewnym czasie zaczynają się nudzić. Jak urozmaicić swoją kawę? Proponujemy 7 sprawdzonych i łatwych w wykonaniu pomysłów na to, jak odświeżyć małą czarną i cieszyć się jej smakiem w nowej odsłonie.

Przeczytaj artykuł recenzję, w której dowiesz się czy warto zasmakować Idee KaffeeW przeciwieństwie do innych niemieckich producentów kawy takich jak Dallmayr czy Jacobs, J.J. Darboven nie należy do rozpoznawalnych marek na polskim rynku. Jest to jednak firma z tradycjami o wieloletniej obecności na rynku kaw. Choć w Polsce mamy dostęp do zaledwie kilku produktów tej firmy, warto sięgnąć po Idee Kaffee – kawę opatentowaną w 1929, której wyjątkowy sposób obróbki ziaren ma sprawiać, że jest szczególnie łagodna dla żołądka. Zachęcona tym opisem, zaparzyłam Idee Kaffee na kilka sposobów. Jak smakuje, jaki ma aromat i ile kosztuje w Polsce? Zapraszam do przeczytania recenzji!

Recenzja kawy Carrefour EthiopiaEtiopia jest uznawana za ojczyznę uprawy kawy. Wielu producentów kawy chętnie sięga po tamtejsze mieszanki, przygotowując na ich bazie produkty o podwyższonej jakości. Wśród kaw marki Carrefour także znajdziemy etiopską mieszankę Arabiki. Czy zasługuje na uwagę konsumentów i przełamuje stereotyp kiepskich supermarketowych kaw? Sprawdźmy!

Recenzja kawy mielonej Dallmayr Selection Ethiopian CrownKawy produkcji niemieckiej firmy Dallmayr cieszą się dobrą reputacją na rynku kaw konsumenckich. Dzisiaj recenzuję Dallmayr Selection Ethiopian Crown – wysokiej jakości mieszankę ziaren Arabiki z Etiopii. Jak smakuje? Na pewno stanowczo, pikantnie i klasycznie. Posiada także kilka innych cech, które wyróżniają ją na tle innych produktów z tej półki cenowej. Zapraszam do przeczytania pełnej recenzji!

Artykuł o kawie Jacobs Crema recenzjaKawy Jacobs to klasyka polskiego rynku kaw. Są na nim obecne od bardzo długiego czasu i mają duże, stabilne grono oddanych konsumentów. Jacobs oferuje szeroką gamę kaw, w tym kawy rozpuszczalne. Dzisiaj sięgam po Jacobs Crema, czyli bardzo drobno zmieloną kawę rozpuszczalną o sypkiej, aksamitnej teksturze.

Jak kawa wpływa na zapamiętywanieWpływ kawy na działanie naszego organizmu to bardzo ciekawy i częsty temat badań naukowców i specjalistów od żywienia na całym świecie. Wielu z nas codziennie pije kawę, żeby polepszyć koncentrację, pobudzić zmysły, czy wyostrzyć uwagę. Kawa wprowadza nas w przyjemny stan pobudzenia i wrażenia, że możemy uczyć się więcej, pracować wydajniej i pokonać zmęczenie. Jak kawa działa na pamięć? Czy rzeczywiście pozwala uczyć się szybciej, lepiej zapamiętywać i utrwalać wspomnienia? Pomimo sporej ilości ciekawych eksperymentów, zdania ekspertów są podzielone, a wyniki badań zaskakująco rożne.

Wpływ genów na metabolizm kawy i wrażliwość na kofeinęMimo że istnieją zestandaryzowane ilości kofeiny, które są „dobre” lub „złe” dla organizmu, każdy człowiek trawi kofeinę, czy to pod postacią kawy czy innego napoju, nieco inaczej. Nazywa się to wrażliwością (ang. sensitivity) na działanie kofeiny. To, w jaki sposób oraz jak szybko kawa działa na Twój organizm zależy zarówno od uwarunkowań genetycznych, jak i Twoich nawyków kawowych. Dlaczego geny wpływają na metabolizm kofeiny? Odpowiadamy w poniższym artykule.

Perełka wśród kaw – kopi luwak to najdroższa kawa świataNajdroższa kawa świata wcale nie pochodzi z Etiopii, Brazylii czy innych potentatów produkcji kawy. Najcenniejsze ziarna kawy znajdziemy w Indonezji i to wcale nie na plantacjach, ale w żołądku bardzo niepozornego zwierzaka. Ile kosztuje najdroższa kawa świata i czym się wyróżnia? Poznaj historię kopi luwak.

Pierniczkowe latte

Kawa z Indonezji

Co to jest terroir?

Kawa na Sardynii

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art