Nowości Cie-Kawa.pl

Recenzja kawy kimbo organic fairtradeWłoski producent kaw Kimbo wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów ceniących organiczną kawę z certyfikowanych upraw fairtrade. Wszystkie te elementy produkcji zostały zawarte w nazwie jednego z produktów:„Kimbo Bio Ogranic Fairtrade”. Jak smakuje ta kawa i czy warto po nią sięgnąć także ze względu na walory smakowe? Przekonajmy się!

Recenzja kawy mielonej Pellini Top EspressoKawa Pellini Top to 100% Arabika wyprodukowana w północnych Włoszech nieopodal Werony. Jest to nowość na polskim rynku, dostępna w niewielu supermarketach. Jak smakuje i czy warto ją zakupić? Sprawdzamy smak i aromat kawy Pellini Top, przeznaczonej przede wszystkim do espresso.

Kofeina i moda idą w parze? Bransoletki z kofeiną. Niedawno na rynku kawy pojawił się prototyp zupełnie nietypowego produktu – bransoletki dozującej kofeinę. Jak działa i czy jest bezpieczna dla zdrowia? Czy rzeczywiście nasz organizm jest w stanie przyjąć kofeinę wprost przez skórę? W poszukiwaniu odpowiedzi na pytania o ten produkt rodem z filmów science fiction przyjrzeliśmy się zapowiedziom oraz testom kofeinowych bransoletek.

Recenzja włoskiej kawy mielonej Kimbo NapoletanoWłochy to kraj znany z umiłowania espresso. Mała czarna o poranku i po posiłkach przyjęła się jako zwyczaj na całym świecie. Nic więc dziwnego, że to właśnie Włosi produkują najwięcej kaw przeznaczonych specjalnie do espresso i to w domowym zaciszu. Dzisiaj sięgam po kawę Kimbo Espresso Napoletano, która mam nadzieję, zabierze mnie swoim smakiem i aromatem do Neapolu, skąd podobno pochodzi espresso.

Łódzka kawiarnia ze swojskim klimatemUlica Piotrkowska to serce Łodzi. Na słynnym deptaku życie płynie wartkim strumieniem. Jeśli chcesz odpocząć od miejskiego zgiełku, zachęcam do odwiedzenia kawiarni Verte, mieszczącej się przy Piotrkowskiej 113/115. Kawiarnia ta mieści się w podwórzu bardzo niepozornej kamienicy, dlatego niewiele osób w ogóle wie o jej istnieniu. Jednak jeśli wybierzesz się tam raz, jest duża szansa, że wrócisz wielokrotnie.

Trzymanie kawy w lodówce, czy to dobry pomysł?Zastanawiasz się, czy trzymanie kawy w zamrażalce ma sens? Czy podobnie jak w przypadku innych produktów, mrożenie przedłuży świeżość ziaren i ochroni je przed zmianą smaku i utratą aromatu? Okazuje się, że tak, ale pod warunkiem, że mrozimy kawę w konkretny sposób, unikając jej ciągłego rozmrażania. Mrożone ziarna zachowują się także inaczej w procesie mielenia. O tym jak zamrażanie kawy w ziarnach wpływa na finalny napar dowiesz się z naszego artykułu.

Świat bez kawy? Wpływ ocieplenia klimatu na produkcję kawyŚwiat bez kawy to dla wielu z nas wizja jak z najgorszego horroru. Jednak fakty mówią, że zmiany klimatyczne znacząco wpływają na uprawy wielu roślin, w tym Coffea Arabica, czyli najpopularniejszej rośliny, z której pozyskuje się ziarna kawy. Badacze z Norwegii przyjrzeli się temu, jak plantatorzy i farmerzy z Ameryki Środkowej radzą sobie z wyzwaniami i zagrożeniami związanymi z postępującą zmianą klimatu. 

Recenzja kawy Davidoff Café Fine Aroma (mielona)Kawa Davidoff Fine Aroma przyciąga wzrok przede wszystkim swoim eleganckim opakowaniem. Czarne pudełko ze złotymi akcentami tworzy aurę ekskluzywności i wyjątkowości tego produktu. Jak smakuje Davidoff Fine Aroma i czy warta jest swojej ceny? Zapraszamy do naszej recenzji smaku, aromatu i stosunku wartości produktu do jego ceny.

Caffe Śródmieście w Łodzi – nowy punkt na mapie miastaTrend sąsiedzkich kawiarni nie omija Łodzi. Nowo otwarta Caffe Śródmieście dołącza do grona kawiarni stawiających na lokalność. Jak mówią właściciele - „Łączymy dzielnice…, po Bałutach, Retkini, Chojnach, Teofilowie przyszedł czas na spotkanie się w centrum Łodzi”. Caffe Śródmieście oferuje całą gamę kaw i pysznych deserów, a wszystko to w klimacie typowo łódzkim. Nie zabraknie tu wątków z „Ziemi Obiecanej” oraz starych zdjęć, dlatego warto tu zajrzeć, jeśli interesuje Cię historia tego miasta.

Jakie trendy kawowe panowały na rynku w 2019?Rynek kawy jest niezwykle dynamiczny. Co roku pojawiają się innowacje zarówno dotyczące samej kawy, produktów do parzenia kawy oraz całej kawiarnianej kultury. O czym rozmawiają i co proponują specjaliści na rynku kawy w 2019? Na pewno koncepcja kawy ulega poszerzeniu, a na scenę wkracza temat ekologii i zrównoważonego rozwoju. Wydaje się także, że świat pokochał kawę mrożoną w specyficznej postaci tzw. „cold brew”. O tych i innych ciekawostkach przeczytasz w naszym artykule.

Pierniczkowe latte

Kawa z Indonezji

Co to jest terroir?

Kawa na Sardynii

Kawa na Sardynii

Kawa na przeziębienie?

Kawowych Świąt 2018!

Kostaryka i ziarna SHB

Kawa z Togo?

Z kawą na kemping

Mocna kawa po fińsku

Kawa w demoludach

Syrop kawowy do lodów

Lody Caffé Late Grycan

Historia kawy z Laosu

Single i blendy

Co to jest kawowe body?

Serbskie kafany

Peru – kawa z Andów

Kawa na gorącym piasku

Kawa jak z westernu

Herbata z liści kawowca

Na Walentynki tylko kawa!

Coffea stenophylla

Czy kofeina uzależnia?

Kawa - z mlekiem czy bez?

Kawa z likierem Amaretto

Honey Bee Latte

Piwo z dodatkiem kawy

Kawowa ekspresja

Jaka kawa na jesień?

Bieszczady z kawą w tle

Miód kawowy

Kawa a potencja

Kawa na Halloween

Pumpkin Spice Latte

Kawowe slushy

Palarnie kawy w Warszawie

Kongo i jej kawa Kivu

Etiopia – matka kawy

Picie kawy przez dziecko

Kawowe coolery

Kawa po wietnamsku

Kawa w torebkach

Kawowy lans

Kawa a odchudzanie

Początki kawy w Europie

Wpływ kawy na organizm

Przepis na Irish coffee

Przepis na pudding kawowy

Jacu Bird Coffee

Jazzowo - kawowo

Agnieszka Osiecka o kawie

Liczby a mała czarna

Sławni ludzie i kawa

Zupa z kawy

Kawa z dynią!

Kawa na lato – Frappe

„Szejki” kawowe

Smoothie kawowe

Być jak rodowity Włoch

Certyfikowane kawy

Ciemna strona Kopi Luwak

W czym pić kawę?

Dobra kawa na wesele

Kawa bezkofeinowa

Zielona kawa

Muzea kawy

Perkolator

Życzenia Świąteczne

Witamina E w naszej kawie

Kawa po sarmacku

Kawa biodynamiczna

Akrylamid w kawie

Antyoksydanty w kawie

Mrożona kawa z puszki

Ochratoksyna w kawie

Kawa w Wojnie Secesyjnej

Kawa niskodrażniąca

Kawowe Fair Trade

Kawowe nuty

Espresso w podróży

Kawa prosto z Tanzanii

Koniec kawy w 2080 roku?

Kawa a uroda

Przechowywanie kawy

Barista – kawowy zawód

Kraje produkujące kawę

Mielenie kawy

Palenie kawy

Klasyfikacja kawy

Obróbka kawy

Arabica i robusta

Coffea Liberica

Kawowe rarytasy

Wszystko o kawowcu

Latte Art

Kursy Latte Art

Zawody w Latte Art