Palarnia kawy Blue Drop Coffee Roasters – aromatyczne miejsce Łodzi

Odwiedź klimatyczną palarnię kawy Blue Drop Coffee Roasters w ŁodziKawa to przygoda! Takie hasło przyświeca Blue Drop Coffee Roasters – palarni kawy speciality w Łodzi. Blue Drop mieści się na starym Polesiu, dzielnicy starych kamienic i postprzemysłowych fabryk. Jest to wyjątkowe miejsce, gdzie pasjonaci kawy zgłębiają jej sensorykę, starając się wydobyć z ziaren to, co najlepsze.

Blue Drop Coffee Roasters wpisuje się w falę dynamicznego rozwoju dzielnicy. Na Polesiu postaje coraz więcej lokalnych biznesów – wytwórni wszelkiej maści, warsztatów, biur, kawiarni, dzięki czemu dzielnica stopniowo nabiera kolorów. Blue Drop to jedno z takich miejsc, które przyciągają i będą przyciągać ludzi ciekawych nowych smaków, jak i lokalnych wyrobów. Blue Drop zajmuje się przede wszystkim paleniem i dystrybucją kawy, ale można zajrzeć tu także na warsztaty cuppingu, na których poznacie świat kawy wszystkimi zmysłami.Wizyta w palarni kawy Blue Drop Coffee Roasters w Łodzi

Palarnia kawy od środka

Odwiedziłam Blue Drop w pewien grudniowy poranek wraz z moją przyjaciółką, zagorzałą kawoszką i łódzką artystką. Powitały nas uśmiechy i serdeczności pracującej tam ekipy, dobra rockowa muzyka i oczywiście pyszna kawa, którą zaoferowano nam od razu. Jak wygląda palarnia kawy od wewnątrz? Zajmuje kilka pomieszczeń – magazyn, przestrzeń roboczą, gdzie wypalana jest kawa, przestrzeń warsztatową z kuchnią oraz pomieszczenie, gdzie kawa jest pakowana i przygotowywana do dystrybucji. We wnętrzu jest raczej chłodno, co sprzyja zachowaniu świeżości ziaren. W magazynie można zobaczyć regały pełne jutowych worków kawy przywiezionych z plantacji na całym świecie (widok niczym w filmach). Palarnia sprowadza ziarna z plantacji z Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Liczy się dla nich przede wszystkim jakość – wybierają te, które spełniają najwyższe standardy jakościowe i sensoryczne. W Blue Drop znajdziemy ziarna np. z plantacji Daterra w Brazylii, z Meksyku przyjeżdża kawa bezkofeinowa i organiczna, a z Kolumbii speciality. Robusta pochodzi z Indonezji (Java), pozostałe ziarna pochodzą z Nikaragui, Gwatemali i Etiopii. O wszystkich plantacjach i pochodzących z nich ziarnach można przeczytać na stronie internetowej Blue Drop Coffee Roasters (link pod artykułem).

Dzień w palarni kawy

Jak wygląda praca specjalistów w palarni kawy? To swoista alchemia smaków i aromatów, w których metoda prób i błędów i niekończących się eksperymentów to główna zasada pracy. Jak mówią w Blue Drop, nie ma czegoś takiego jak zła kawa. Każdy z nas ma inną wrażliwość na smak i inne preferencje, a co więcej, o smaku kawy decyduje tak samo ziarno, jak i sposób przygotowania. Możliwości smakowe i aromatyczne są dzięki temu nieograniczone. Specjaliści Blue Drop podkreślają, że palenie ziaren to przygoda, która wymaga tak rozwagi, jak odwagi i kreatywności. W poszukiwaniu smaku ważne są testy i degustacje, tak aby móc jak najlepiej oddać wysiłek wkładany przez plantatorów w produkcję ziaren. W miesiącu Blue Drop wypala około 2 ton kawy.Palarnia kawy Blue Drop Coffee Roasters w Łodzi

Alchemia kawy

W kawie stwierdzono ponad 700 substancji smakowych i zapachowych, których poznanie i rozpoznawanie wymaga nauki i czasu. Istnieją specjalne zestawy próbek zapachowych, które pozwalają rozwinąć własną wrażliwość na sensorykę kawy. W każdej próbce zawarta jest esencja zapachowa, którą jak się okazuje, można znaleźć też w kawie. Z zaciekawieniem wąchałam każdą próbkę i chociaż większość zapachów była mi bardzo znajoma, nie potrafiłam ich nazwać. Były skondensowane i intensywne, pierwszy raz tak dogłębnie poczułam zapach pomidora, truskawek czy kwiatów. Możesz spróbować swoich sił w rozpoznawaniu zapachów na warsztatach cuppingu, które co miesiąc organizuje Blue Drop.

Blue Drop Coffee Roasters prowadzą ludzie z pasją do kawy i ogromną wiedzą, którą chętnie się dzielą. Cenią także feedback od klientów, który często inspiruje ich do dalszych eksperymentów. Jaką kawę lubią polscy konsumenci? Okazuje się, co nas raczej zaskoczyło, że króluje kawa z ziemistym posmakiem. Doceniane są także kawy z nutą czekolady i orzecha. W Blue Drop znajdziesz kawy przeznaczone do wszystkich sposobów zaparzania, od espresso po metody alternatywne, takie jak chemex, aeropress, czy drip V60 (lejek).

Palarnia dostarcza kawy do biur i HoReCa, czyli sektora gastronomicznego (restauracje, kawiarnie, catering) i hotelarskiego. Warto śledzić ich stronę internetową oraz profil na Facebook’u, gdzie pojawiają się informacje o nowych produktach i o procesie palenia kawy. Polecam Łodzianom i nie tylko!Odwiedź palarnię kawy Blue Drop Coffee Roasters w Łodzi

Blue Drop Coffee Roasters

(Heyday Group Sp. z o.o.)
ul. Pogonowskiego 5/7
90-745 Łódź

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy