W poszukiwaniu nowych smaków i aromatów – 7 pomysłów jak urozmaicić kawę

W poszukiwaniu nowych smaków i aromatówWielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Kawa wprawia nas w ruch, pobudza, dodaje energii i zapału do podejmowania codziennych działań. Badania wskazujące, że picie kawy wcale nie jest szkodliwe, przeciwnie, co powoduje, że wiele osób sięga po kawę nie tylko o poranku, ale przez cały dzień. Czarna kawa bez dodatków sprzyja koncentracji, pobudza metabolizm, dlatego można ją pić podczas stosowania większości diet. Kawa towarzyszy także spotkaniom towarzyskim i biznesowym. Jest nieodłącznym elementem dnia, jednak nawet najbardziej ulubione rzeczy po pewnym czasie zaczynają się nudzić. Jak urozmaicić swoją kawę? Proponujemy 7 sprawdzonych i łatwych w wykonaniu pomysłów na to, jak odświeżyć małą czarną i cieszyć się jej smakiem w nowej odsłonie.

Co dodać do kawy, żeby odkryć w niej nowe smaki i aromaty? Pomysłów i opcji jest bardzo dużo, a wiele z nich możesz wykonać szybko i tanio w domowym zaciszu. Przedstawiamy siedem, z których naszym zdaniem może skorzystać każdy. W podróży po nowe smaki i aromaty sięgamy przede wszystkim po przyprawy, ale także niekonwencjonalne dodatki.

W poszukiwaniu nowych smaków i aromatów

Przyprawy do kawy

1. Kawa z cynamonem

Amatorom słodkawo-korzennych smaków, do czarnej kawy polecamy dodać szczyptę cynamonu. Jest to przyprawa pochodząca z kory cynamonowca, którego najwięcej rodzajów występuje w północnej i północno-wschodniej Azji. Swój charakterystyczny, silny i korzenny aromat cynamon zawdzięcza zawartemu w nim olejowi cynamonowemu. Kawa ze szczyptą cynamonu będzie miała działanie rozgrzewające i pobudzające, idealne na zbliżającą się jesień i zimę. Cynamon można dodać w postaci już zmielonej lub samodzielnie zetrzeć świeże laski cynamonu. Ta druga opcja gwarantuje niesamowity zapach nie tylko w kawie, ale i w całym pomieszczeniu.

2. Kawa z kardamonem

O ile cynamon jest znaną i lubianą przyprawą do deserów, o tyle kardamon jest nadal dość egzotyczną przyprawą w polskich domach. Przyprawa ta to nasiona kardamonu malabarskiego, rośliny występującej przede wszystkim w Indonezji i na Cejlonie, podobnej do imbiru. Tak jak w przypadku cynamonu, korzenny smak kardamonu wynika z wysokiej zawartości olejków. Kawa z kardamonem ma ostrawy, korzenny smak, który potęguje intensywny aromat kardamonu. Już szczypta tej przyprawy wystarczy, aby nadać kawie zupełnie nowy smak.

3. Kawa z gałką muszkatołową

Jeśli nie przeszkadza Ci ziemisty posmak w kawie, spróbuj dodać do niej odrobinę gałki muszkatołowej. Przyprawa ta to ziarna wiecznie zielonego drzewa muszkatołowca, występującego na wyspach Archipelagu Malajskiego (nazywanego w okresie kolonialnym „Indiami Wschodnimi”, skąd importowano do Europy całą gamę przypraw). Gałka muszkatołowa ma łagodny smak, a jej zapach określa się jako słodkawy i orzechowy. Dodanie jej do kawy doda naparowi nieco ziemistości, jak i właśnie orzechowej słodyczy.

4. Kawa z domowym syropem waniliowym

Wanilia to idealny dodatek do ciast i deserów, ale także i kawy. Do małej czarnej najlepiej sprawdzi się świeża – wystarczy rozciąć laskę wanilii i delikatnie zeskrobać jej aromatyczne nasionka. Pozyskaną w ten sposób przyprawę można łatwo przekształcić w syrop, który utrwali jej słodki aromat. Do rondelka nalewamy trochę wody z cukrem, podgrzewamy, a na końcu dodajemy świeżą wanilię. Całość mieszamy, czekamy aż nieco zgęstnieje i dodajemy do kawy – nowe doznania dla kubków smakowych gwarantowane!

Wanilię, kardamon, cynamon, jak i gałkę muszkatołową można dodać do czarnej kawy, americano, czy jako posypkę do kaw z mlekiem – cappuccino, cafe latte czy flat white. Jeśli masz duszę eksploratora, spróbuj połączyć wymienione przyprawy w kompozycje o różnych proporcjach. Wszystkie świetnie posmakują z kawą w towarzystwie piernika lub ciasta marchwiowego.

Dodatki do kawy

5. Kawa z mlekiem roślinnym

Napoje roślinne takie jak mleko migdałowe, sojowe, owsiane czy kokosowe stanowią ciekawą opcję nie tylko dla wegan. Mleka pochodzenia roślinnego są zdrowe, lekkostrawne, a także smakują zupełnie inaczej niż mleko krowie. Od kilku lat dzięki trendom zdrowego żywienia, mleka roślinne są coraz szerzej dostępne w coraz niższych cenach. Jeśli pijesz kawę z mlekiem, mleka roślinne mogą być ciekawym urozmaiceniem jej smaku. Ich rodzajów jest bardzo dużo, a każde wnosi zupełnie inny smak i aromat.

6. Kawa kuloodporna („bulletproof coffee”)

Kawa z tłuszczem jest w ostatnich latach niezwykle popularna, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, choć i w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Znamy ją przede wszystkim jako element diety tłuszczowej i niskowęglowodanowej. Wersji jest wiele – z masłem, olejem kokosowym lub innymi tłuszczami roślinnymi. Kuloodporna kawa to alternatywa dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu zjeść śniadania. Dostarcza energii i pobudza na kilka dobrych godzin. Jak zrobić kawę z tłuszczem? Można po prostu rozpuścić 2 łyżeczki tłuszczu w ciepłej kawie, ale zblendowanie daje lepsze efekty. Można także dodać ręcznie ubitą śmietanę kremówkę i posypać całość przyprawami, np. cynamonem. Jeśli nigdy nie próbowałeś kawy z tłuszczami, to będzie to naprawdę nowa przygoda!

7. Kawa z miodem lub stewią

Coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru na rzecz zdrowszych substancji słodzących. Jeśli lubisz słodką kawę, zamiast cukru warto spróbować dodać miodu, najlepiej o łagodnym smaku, takim jak miód akacjowy lub wielokwiatowy. Inną ciekawą opcją jest stewia – słodka roślina uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej. Słodziki na bazie stewii są uważane za dobrą i zdrową alternatywę dla zwykłego cukru. Stewia jest znacznie mniej kaloryczna od cukru, można ją dostać w płynie oraz w tabletkach.

A wy jak urozmaicacie swoją kawę? Zapraszamy do próbowania i dzielenia się własnymi pomysłami!

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy