Pellini Top Espresso (mielona)

Recenzja kawy mielonej Pellini Top EspressoKawa Pellini Top to 100% Arabika wyprodukowana w północnych Włoszech nieopodal Werony. Jest to nowość na polskim rynku, dostępna w niewielu supermarketach. Jak smakuje i czy warto ją zakupić? Sprawdzamy smak i aromat kawy Pellini Top, przeznaczonej przede wszystkim do espresso.

Charakterystyka kawy według opakowania:

Pellini to włoski producent kawy nieco mniej znany na polskim rynku niż np. Lavazza. Według informacji na opakowaniu kawa Pellini Top espresso to ekskluzywna mieszanka specjalnie selekcjonowanych ziaren Arabiki (brak jednak informacji skąd dokładnie pochodzą). Kawa ta jest długo palona, w ściśle kontrolowanej temperaturze. Jest też naturalnie chłodzona i pozostawiona w zbiorniku przed pakowaniem. Ten niespieszny i uważny proces produkcji ma na celu wydobycie z ziaren najlepszej jakości smaku i aromatu. Kawa jest zmielona do tekstury najlepiej odpowiadającej parzeniu we włoskiej kawiarce. Według producenta kawę Pellini Top Espresso cechuje wyrafinowany aromat oraz słodki i delikatny, lecz wyraźny smak — jak na prawdziwą kawę do espresso przystało. Walory te można docenić najpełniej, pijąc tę kawę solo bez dodawania cukru.Recenzja kawy mielonej Pellini Top Espresso – 100% Arabika

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Pellini Top Espresso jest zapakowana w elegancką czarną puszkę o wadze 250 g. Design jest minimalistyczny, a zarazem typowy dla kaw espresso, kojarzonych z włoską tradycją, prostotą i elegancją. Na opakowaniu znajdziemy sporo informacji o procesie produkcji i sposobie parzenia, jednak większość z nich po włosku. Na froncie opakowania znajduje się pokaźne logo producenta oraz informacja o składzie 100% ziaren Arabiki. Opakowanie jest nowoczesne, ładne, utrzymane w biało-czarnej kolorystyce z elementami czerwieni. Jest także poręczne – kawa zapakowana w puszkę, w przeciwieństwie do „cegiełki” nie traci tak szybko aromatu. Ponadto, puszkę można wykorzystać ponownie. 

2. Aromat

Zachęcona opisem oczekiwałam, że aromat Pellini Top Espresso będzie intensywny i bogaty.  Jest jednak inaczej. Zaparzona we włoskiej kawiarce, kawa ta ma subtelny, klasyczny i łagodny aromat. Nieco mnie zawiodła, ponieważ jak na kawę do przygotowywania espresso pachnie przeciętnie i mało wyraziście, przez co cały napar traci na swoim pobudzającym efekcie.

3. Smak

Pod kątem smaku Pellini Top Espresso jest podobnie łagodna i subtelna. Ma wyczuwalne nuty słodkości, ale naprawdę bardzo delikatne, które giną jak tylko przygotujemy mocniejszy napar. Zaparzona jako mocne espresso Pellini Top smakuje dość cierpko, na szczęście bez nut kwasowych. Parzyłam ją kilkakrotnie zarówno we włoskiej kawiarce (moka), jak i zaparzaczu z tłokiem. Najbardziej do gustu przypadła mi w formie średniej intensywności espresso z mokki. Warto kierować się zaleceniami producenta i tak właśnie ją zaparzyć. Z mlekiem smakuje bardzo dobrze. Odrobina mleka neutralizuje cierpki posmak i wydobywa słodkość tej kawy.

4. Cena do jakości

Pellini Top Espresso należy do kaw z nieco wyższej półki cenowej. Za puszkę o wadze 250 g zapłacimy około 25 zł. Cena kawy w ziarnach przedstawia się na podobnym poziomie, za 1 kg zapłacimy od 80 do 110 zł. Najtaniej wychodzi zakup w Internecie. Pellini Top Espresso to kawa dobrej, jednak nie wyjątkowej jakości. Cena 25 zł to dla mnie górna granica, którą jestem w stanie zapłacić za ten produkt. Nie mogę też oprzeć się wrażeniu, że częściowo za wysoką cenę tej kawy odpowiada jej marketing nacelowany na zbudowanie kaw Pellini jako ekskluzywnej linii produktów.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Pellini Top Espresso to dobra kawa, która zadowoli miłośników klasycznych smaków, niezbyt intensywnych, o łagodnym aromacie. Zaliczam się do nich, dlatego kawa ta dostaje ode mnie 7 punktów. Na korzyść produktu działa także opakowanie, zarówno jego design, jak i to, że można wykorzystać je ponownie i zapach kawy nie ulatuje. Atrakcyjne opakowanie sprawia, że jest to idealna kawa na prezent, zwłaszcza dla kogoś, kto lubi włoską kulturę picia kawy. 3 punkty dzielące ten produkt od najwyższej oceny odejmuję za zbyt dużo goryczy w smaku i delikatny, za mało wyrazisty aromat.Recenzja kawy mielonej Pellini Top Espresso – 100% Arabika

Autor: Emilia Pawłusz


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy