Jacobs Crema (rozpuszczalna)

Artykuł o kawie Jacobs Crema recenzjaKawy Jacobs to klasyka polskiego rynku kaw. Są na nim obecne od bardzo długiego czasu i mają duże, stabilne grono oddanych konsumentów. Jacobs oferuje szeroką gamę kaw, w tym kawy rozpuszczalne. Dzisiaj sięgam po Jacobs Crema, czyli bardzo drobno zmieloną kawę rozpuszczalną o sypkiej, aksamitnej teksturze.

Charakterystyka kawy według opakowania:

Na opakowaniu kawy Jacobs Crema znajdziemy dosłownie dwa zdania na temat produktu. Jest to kawa rozpuszczalna otrzymywana z 100% ziaren kawy, ma ją cechować harmonijny smak zwieńczony aksamitną pianką. Pozostałe informacje to instrukcja zaparzania – zwraca uwagę fakt, że nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą w temperaturze około 85 stopni. Brak informacji o pochodzeniu i kompozycji ziaren.

Zdjęcie opakowania kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Kawa Jacobs Crema jest dostępna w opakowaniu 100 g i 200 g, w szklanym słoiku. Design opakowania i kształt są znajome i niezmieniane od lat. Na zielono-pomarańczowej etykiecie widnieje klasyczna grafika z filiżanką kawy oraz duże logo Jacobs z ziarnem kawy. Jest to bardzo standardowe opakowanie, skierowane raczej do konsumentów, którzy dobrze znają produkt i są mu wierni od dłuższego czasu. Pod kątem graficznym, opakowanie raczej nie przyciąga uwagi. Natomiast jest dość wygodne – kształt zakrętki ułatwia odkręcanie, a jej budowa przypomina koronę z logo Jacobs.

2. Aromat

Otwarcie słoika Jacobs Crema było bardzo przyjemną niespodzianką. Kawa ta posiada całkiem wyrazisty aromat, przywołujący na myśl kawę zbożową. Jest subtelny i zachęcający dla wszystkich, którzy lubią zbożowe i mleczne nuty zapachowe. Kawy rozpuszczalne często mają zapach tektury, co zniechęca do ich próbowania. W tym przypadku jest jednak inaczej. Natomiast zapach zaparzonej kawy Jacobs Crema nie urzeka mnie już tak bardzo. Przypomina niestety standardową kawę rozpuszczalną – pachnie nieco sztucznie. Z pozytywów – dalej wyczuwalny jest aromat mleka i kawy zbożowej.

3. Smak

Kawa Jacobs Crema smakuje dobrze w porównaniu do innych kaw rozpuszczalnych, których miałam okazję próbować dotychczas. Wyróżnia ją łagodny smak, bez goryczy i kwasowości. W wersji łagodnej, z 1 łyżeczki sprawdzi się solo, a także z mlekiem. W naparze z 2-3 łyżeczek stawia na nogi i pobudza. Przyjemna jest także jej aksamitna tekstura – drobno zmielone ziarenka powodują, że natychmiast rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. W jej smaku odnajdziemy także nuty mleczne, a całość pokrywa delikatna pianka. Dla mniej najlepszy napar, o optymalnej intensywności i bez ryzyka cierpkości, wychodzi z 2 płaskich łyżeczek na 200 ml wody. Dobrze smakuje sama, ale wolę ją pić ją z mlekiem i odrobiną cukru, które dobrze uzupełniają zbożowo-mleczny aromat tej kawy.

4. Cena do jakości

Za opakowanie o wadze 200 g zapłacimy zwykle od 23 zł w supermarketach (bez promocji), do 30 zł w mniejszych sklepach. Opakowanie 100 g jest poręczne, ale cenowo wychodzi drożej – kosztuje od 15 do 20 zł. Kawy Jacobs są bardzo popularne, podstawowe kawy tej firmy znajdziemy w małych sklepach osiedlowych i stacjach benzynowych, często są także dostępne w promocji, zwłaszcza opakowania 200 g. Pod względem stosunku jakości do ceny Jacobs Crema dla mnie wypada bez zarzutu, zwłaszcza jej opakowanie o wadze 200 g. W wersji 100 g w cenie standardowej, bez promocji, nie jest to już tak atrakcyjna oferta. Cena Jacobs Crema jest porównywalna do innych kaw rozpuszczalnych o podobnej jakości i wielkości opakowania.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Kawa Jacobs Crema dostaje ode mnie pewne 7 punktów. W swojej lidze kaw rozpuszczalnych  wypada satysfakcjonująco zarówno pod kątem smaku, jak i aromatu. Ten ostatni jest flagową cechą tej kawy i wyróżnia ją spośród ogromnej konkurencji innych podobnych produktów. Pisząc tę recenzję nie raz otworzyłam słoik ponownie, żeby znowu poczuć jej delikatny, zbożowy aromat. Pozytywne wrażenie zrobił na mnie także smak tej kawy – łagodny i pełny. Przypadnie do gustu osobom, które lubią kawy zbożowe, z dużą ilością mleka, nie kwaśne i nie cierpkie. Rzadko zdarza mi się chcieć sięgnąć po daną kawę rozpuszczalną ponownie, a w tym przypadku jest na odwrót. Mój ulubiony sposób podania tej kawy to albo umiarkowanie mocny napar bez dodatków, albo nieco mocniejszy, ale z mlekiem i łyżeczką cukru. Jeśli pijesz kawę rozpuszczalną tylko w podróży, kiedy nie możesz kupić lub zrobić zwykłej kawy, Jacobs Crema naprawdę godnie ją zastąpi. Przyjemne wrażenie pozostawia także kremowa pianka oraz sypka, aksamitna tekstura kawy. Kawa rozpuszczalna w tak drobno zmielonych ziarnach i o tak miłym aromacie może stanowić świetny dodatek do ciast i sprawdzić się jako posypka do deserów i lodów.

Jacobs Crema kawa rozpuszczalna

 

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy