Warsztaty cuppingu w palarni kawy Blue Drop w Łodzi

Zobacz jak profejsonalnie parzyć kawę - warsztaty cuppinguDla wielu osób kawa to więcej niż napój, to styl życia. Od około 15-20 lat trwa w Polsce olbrzymi rozkwit branży produkcji kawy. Powstają nie tylko wyspecjalizowane sklepy i kawiarnie, ale także palarnie kawy, które ponad prażenie ziaren, oferują fantastyczne warsztaty edukacyjne. Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cuppingu, czyli degustacji kawy w palarni Blue Drop Coffee Roasters w Łodzi.

Cupping kawy, co to właściwie jest?

Cup to z angielskiego naczynie. Cupping kawy to nic innego jak czynność polegająca na degustacji małych porcji kawy, zaparzonych i podanych w konkretny sposób w celu zbadania ich właściwości smakowych i zapachowych. W branży kawowej są od tego profesjonaliści, tzw. Q graders (brak jest bezpośredniego odpowiednika w języku polskim, można nazwać ich specjalistami oceniającymi sensorykę kawy). Standardowo cupping zakłada najpierw wąchanie kawy, a później siorbanie tak, aby jej smak pozostał na tylnej części języka. Degustator kawy bada „parametry” kawy: cielistość (konsystencję, swoistą „oleistość” naparu), słodkość, kwasowość, aromat i posmak, jaki pozostawia w ustach. Ponieważ niektóre ziarna kawy zawierają charakterystyczne smaki z regionu, w którym były uprawiane, degustatorzy mogą próbować zidentyfikować pochodzenie kawy. Cupping nie jest jednak zarezerwowany tylko dla profesjonalistów. W niektórych palarniach i podczas festiwali kawy sam możesz wcielić się w rolę degustatora i spróbować swoich sił w ocenie sensoryki kawy. Nie jest to zadanie proste, ale szalenie ciekawe, podczas którego można się dowiedzieć naprawdę wiele o kawie, jak i całym biznesie wokół niej.Degustacja kawy w palarni Blue Drop w Łodzi

W zakamarkach palarni kawy

Warsztaty degustacji kawy w palarni Blue Drop znajdującej się w centrum Łodzi odbywają się co miesiąc. Są bezpłatne, wystarczy zarezerwować wcześniej miejsce (np. przez wydarzenie na Facebooku). Spotkania są kameralne, na warsztatach było około 10 osób. Przywitał nas przesympatyczny Anton, specjalista palenia kawy (roaster) z długoletnim doświadczeniem i ogromną pasją do swojej pracy. W trakcie spotkania mogliśmy także porozmawiać z właścicielem palarni i jej innymi pracownikami, którzy z chęcią dzieli się wiedzą i pokazywali nam tajniki swojej pracy – od palenia kawy, po jej pakowanie, brandowanie i dystrybucję.

Warsztaty trwały prawie 3 godziny, ale mówiąc szczerze, czas ten upłynął w zawrotnym tempie, ponieważ spotkanie było informacyjne, zabawne i angażujące wszystkimi zmysłami. Zaczęliśmy od poznania historii palarni Blue Drop Coffee Roasters. Powstała w czasach, kiedy w Łodzi palarnie kawy można było policzyć na palcach jednej ręki. Obecnie (na początku roku 2020) jest ich około 17. Blue Drop mieści się na Polesiu, dość szarej dzielnicy Łodzi, ale będącej od kilku lat w intensywnym procesie rewitalizacji. Lokalnych biznesów jak palarnia Blue Drop pojawia się na Polesiu coraz więcej, dzięki czemu cała dzielnica stopniowo ożywa i nabiera nowego kolorytu.

Po wstępie zrobiliśmy krótką wycieczkę do magazynu, gdzie można zobaczyć, jak wygląda przechowywanie kawy, w jakich workach przyjeżdża i skąd. Okazuje się, że na całym świecie (z wyjątkiem Kolumbii) kawa transportowana jest w workach o wadze 60 kg. Kolumbia eksportuje kawę nieco bardziej szczodrze – 70 kg. Mieliśmy także okazję nie tylko obejrzeć ziarna, ale zbadać je bardziej sensorycznie – powąchać, dotknąć, porównać różne rodzaje, od arabiki, przez robustę, kawę bezkofeinową i speciality. Czym jest kawa speciality? Nie opowiem tego tak dobrze i dokładnie jak Anton, ale pokrótce kawa speciality to kawa wyjątkowej jakości, często zbierana ręcznie, obrabiana delikatnie, dzięki czemu ma mniejszą ilością defektów i mniej niepożądanych składników niż kawa poddana standardowej obróbce.Warsztaty degustacji kawy w Łodzi

Warsztaty cuppingu w Blue Drop Coffee Roasters

Zasiedliśmy przy pięknym, drewnianym stole (upcykling z historią) i rozpoczęła się, przynajmniej dla mnie, najciekawsza część spotkania, czyli poznawanie zapachów i smaków, jakie można odnaleźć w kawie. Anton rozdał nam kilkanaście probówek z zapachami, które mieliśmy za zadanie rozpoznać i nazwać. Mimo że właściwie wszystkie one były znajome, trafiłam precyzyjnie może trzy. Zapoznawanie się z zapachami było super zabawą, poznaliśmy intensywne zapachy cytrusów, kwiatów, orzechów, aż po np. dym, zapach czegoś wędzonego i musztardę. Wąchanie próbówek i towarzysząca temu spontaniczna dyskusja to świetna i bardzo rozwijająca zabawa!

Finalną częścią warsztatów (na którą wszyscy czekają) był cupping, czyli degustacja różnych rodzajów kawy. Anton z mistrzowską precyzją zaparzył kilka kaw i rozstawił przed nami naczynia. Degustowaliśmy kawę za pomocą łyżeczek. Można, a nawet trzeba siorbać! Dzięki temu dostarczamy więcej powietrza i można lepiej wyczuć smaki. Jak mówi Anton, ze smakowaniem kawy jest jak ze słuchaniem muzyki. Chodzi o to, żeby wczuć się w utwór na tyle, żeby móc odróżnić ścieżki poszczególnych instrumentów, słyszeć zmiany, przejścia, rytm, a następnie złożyć wszystko znowu w całość, w jedno brzmienie. Podobnie jest ze smakowaniem kawy – trzeba skupić się na każdym kolejnym momencie, spróbować wyodrębnić różne nuty smakowe i zapachowe. Dla każdego będą nieco inne. Nie ma też czegoś takiego jak uniwersalnie dobra czy zła kawa. Każdy lubi co innego, każdy zaparza kawę inaczej. Na tym polega piękno odkrywania smaków kawy, a liczba możliwości jest dosłownie nieskończona.Warsztaty degustacji kawy w Łodzi

„Depresso – uczucie wywołane niedoborem kawy”

Tego stanu w palarni Blue Drop nie musisz się obawiać. Gdzie szukać informacji o Blue Drop oraz ich produktach? Najlepiej odszukać ich na Facebooku, gdzie publikują informacje o nadchodzących wydarzeniach. Z warsztatów skorzystają zarówno osoby zupełnie zielone w temacie kawy, jak i specjaliści. Wspierajcie ich i odwiedzajcie, bo to grupa ludzi z rzetelną wiedzą, kochających kawę i opowiadających o niej z pasją i humorem. Ja i moje trzy przyjaciółki, które razem ze mną wzięły udział w warsztatach polecamy Blue Drop gorąco!

Obejrzyj relację z warsztatów cuppingu:

Blue Drop Coffee Roasters

(Heyday Group Sp. z o.o.)
ul. Pogonowskiego 5/7
90-745 Łódź

Jak degustować kawę? Warsztaty cuppingu w Łodzi

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy