Segafredo Buono (mielona/ziarnista)

Recenzja kawy Segafredo Buono (mielona/ziarnista) Włoskie kawy mają ugruntowaną pozycję na rynku kaw, także wśród polskich konsumentów. Kojarzą się z wysoką jakością ziaren, intensywnym aromatem i klasyczną formą podania, czyli espresso. Dzisiaj rozpoczynam dzień od Segafredo Buono, mocnej i aromatycznej mieszanki prosto z Italii.

Charakterystyka kawy według opakowania:

Na opakowaniu znajdziemy sporo informacji – Segafredo Buono to produkt większego koncernu Massimo Zanetti. Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki i robusty. Producent zapewnia, że kawę cechuje bardzo wysoka jakość wynikająca ze skrupulatnej kontroli ziaren i całego procesu produkcji. Kawę ma wyróżniać bogaty smak i przyjemna, kremowa konsystencja. Minusem może być fakt, że większość informacji dotyczących sposobu produkcji, firmy, jak i cech kawy jest po włosku. Po angielsku znajdziemy zaledwie jedno zdanie opisujące mieszankę.

Recenzja kawy Segafredo Buono (mielona/ziarnista)

Charakterystyka kawy (subiektywna):

1. Opakowanie

Opakowanie kawy Segafredo Buono to klasyka pod każdym kątem – designu, kolorystyki, czcionki i materiału, z którego jest zrobione. Dostaniemy tę kawę w szczelnie zapakowanej „cegiełce”, która nie posiada żadnego mechanizmu zamykania, więc po otwarciu lepiej przesypać kawę do puszki lub słoika, dzięki czemu aromat utrzyma się dłużej. Opakowanie jest utrzymane w beżowej kolorystyce, na froncie widnieje oczywiście filiżanka aromatycznego, gorącego espresso z kremową pianką oraz logo producenta. Z tyłu opakowania znajdziemy informacje o produkcie wzbogacone o serię zdjęć z plantacji, zebranych ziaren kawy i gotowego espresso. Opakowanie jest wykonane z dobrej jakości papieru, przez co kawa ta może być atrakcyjnym prezentem dla miłośników kaw tej marki.

2. Aromat

Pod kątem aromatu Segafredo Buono nie wyróżnia się niczym specjalnym. Kawa pachnie standardowo, z lekką ostrzejszą nutą. Zrobione z niej espresso ma średnio intensywny, ale charakterystyczny aromat, który można opisać jako nieco drzewny lub kartonowy. Nie wszystkim przypadnie do gustu, ale jest dość ciekawy. Po kilku dniach aromat kawy w opakowaniu zmienił się w stronę zapachu popiołu, co niekoniecznie jest negatywną cechą kawy, ale informuje o wysokim stopniu jej palenia.

3. Smak

Jak smakuje kawa Segafredo Buono? Jest bardzo wyrazista – zdecydowana, pobudzająca, nieco gorzka. Mam wrażenie, że jest mocno palona, ponieważ jej smak (podobnie do aromatu) momentami przywodzi na myśl tytoń, co jest oznaką zbyt długiego palenia. Segafredo Buono najlepiej sprawdza się jako mocne espresso z włoskiej kawiarki. Smakuje przyzwoicie z mlekiem, które łagodzi jej specyficzny, ostrawy smak i aromat. Nie ma w niej kwasowości, natomiast jest nieco gorzka. Jeśli lubisz intensywne kawy pozostawiające w ustach nieco goryczki, Segafredo Buono może być warta spróbowania.

4. Cena do jakości

Plusem kawy Segaredo Buono jest cena, która wynosi zaledwie 10-11 zł za standardowe opakowanie 250 g (około 44 zł za 1 kg). Jest to przyzwoita cena w stosunku do jakości produktu, jednak nie zapłaciłabym za niego wiele więcej. Na tle innych kaw podobnej jakości cena Segfredo Buono jest umiarkowana, podobna do produktów takich firm jak Kimbo lub Jacobs. Choć marka Segafredo jest stosunkowo rozpoznawalna na polskim rynku, dostępność tej kawy jest ograniczona do większych supermarketów oraz sklepów internetowych. W odróżnieniu od wspomnianych marek, kaw Segafredo raczej nie znajdziemy w osiedlowych sklepach. Są one wciąż bardziej kojarzone z kawiarniami i przygotowaniem w ekspresie ciśnieniowym niż w domowym zaciszu.

Subiektywna ocena w skali 1-10

Podsumowując, włoska kawa Segafredo Buono wypada dobrze na tle innych kaw ze swojej półki cenowej. Dostaje ode mnie 6 punktów, przede wszystkim za brak kwasowości i wyrazisty smak. Odejmuję kilka punktów za nieciekawe opakowanie, które choć wykonane z dobrej jakości papieru, ma nijaki wyraz i ciężko się otwiera. Smak i aromat są w porządku, ale sprawiają wrażenie, że ziarna były zbyt długo palone, przez co utraciły głębię na rzecz posmaku palonego drewna lub tytoniu. Segafredo Buono sprawdzi się jako espresso z kawiarki lub kawa z ekspresu z filtrem lub ciśnieniowego. Przygotowana we french pressie jest zdecydowanie zbyt mocna. Polecam wszystkim miłośnikom mocnej, wyrazistej i pobudzającej małej czarnej!Recenzja kawy Segafredo Buono (mielona/ziarnista)

Autor: Emilia Pawłusz

 


Add comment

Required fields are marked with *. Every comment is subject to approval.

Author*

Website

Comment*

Please do not type anything here

Checking here, to indicate that you have read and agree to the terms of the Privacy Policy